Oliventapenade kan både laves af sorte og grønne oliven. Her får du begge opskrifter på en skøn tapenade, der både kan serveres på brød og som dip.
Oliventapenade kom til verden i 1880 i den franske havneby Marseilles. Siden har den gået sin sejrsgang i første omgang i middelhavslandene og senere i resten af verden.
Det er forståeligt, for det tager fem minutter at lave og smager supergodt - hvis man altså kan lide oliven.
Den grønne tapenade indeholder jomfruolivenolie, oliven og kapers som grundingredienser, og i den sorte tilsættes tre dåseansjoser.
Ansjoserne kan dog undværes, hvis I serverer for nogen, som ikke bryder sig om den salte fisk. Apropos salt, så pas lidt på med at salte, da både oliven, kapers og ansjoser kan være meget salte i sig selv.
Opskrift på oliventapenade
Opskrift på grøn og sort oliventapenade
Ingredienser
- 150 g grønne oliven - uden sten
- 2 spsk kapers
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk limeskal - revet
- 1 fed hvidløg
- salt og friskkværnet peber
Til sort tapenade
- 150 g sorte oliven - uden sten
- 2 spsk kapers
- 2 spsk olivenolie
- 1 fed hvidløg
- 3 ansjoser - i olie
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- OBS: Fremgangsmåden gælder både til den sorte og den grønne oliventapenade.
- Kom alle ingredienserne undtagen salt, henholdsvis til den sorte og den grønne tapenade, i en minihakker,
- Blend det. Men pas på, at det ikke bliver helt most, da det giver en god konsistens, hvis der er små stykker oliven i massen.
- Smag til med salt.
- Server på ristet brød.
- Riv parmesan ud over den grønne mad og server den sorte tapenade-mad med et par skiver basilikumsblade på toppen.
Få tilsendt opskriften på mail
Fakta
Egentlig blev tapenade skabt som fyld i kogte æg, hvor blommen blev fjernet.
Det skulle være kokken Meynier på restauranten La Maison Dorée, som fandt på at knuse kapers og oliven sammen med ansjoser, marineret tun og cognac, hvorefter blandingen kom i de kogte æggehvider.
Det er nu ikke den oliventapenade, vi deler opskrift på her. Og heller ikke den slags, der er blevet populær i vores århundrede.
Du kan eventuelt servere tapenaden med et af disse brød:
Focaccia - nem opskrift på italiensk brød med rosmarin
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: