• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Øvelse: Synssansen kan snyde de andre sanser

Øvelse: Synssansen kan snyde de andre sanser

Tror du, der er forskel i smagen på de to juice og i så fald hvilken? Prøv denne overraskende øvelse, der viser hvor stor betydning synssansen har for vores smagsoplevelse. Foto: Charlotte Mithril
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Synssansen har stor betydning for, hvordan vi oplever den mad, vi spiser. Faktisk så meget, at den kan snyde vores andre sanser.

Synssansen har stor betydning for vores smagsoplevelser. Man siger, at vi spiser med øjnene. Men hvad betyder det egentligt?

Når vi står over for et måltid, er det første vi registrerer, hvordan det ser ud. Ser det lækkert ud? Får vi lyst til at spise det? Eller ser det uappetitligt ud og får vi en følelse af afsky ved tanken om, at skulle putte det i munden?

Når vi ser maden med synssansen, sendes der signaler til hjernen, som fortolkes i forhold til alle vores tidligere erfaringer med mad.

Er insekter klamme eller lækre?

Et godt eksempel er insekter, som er en forholdsvis ny fødevare på det danske marked.

Har vi aldrig spist insekter før, vil alene synet af en stegt græshoppe eller melorm vække afsky hos mange. Vi får måske en forventning om, at det vil smage forfærdeligt, og skal overtræde nogle grænser for at smage på det.

Andre steder i verden, hvor insekter er en delikatesse, vil synet af den samme stegte græshoppe eller melorm tværtimod vække appetitten og skabe en glædelig forventning om en lækker snack.

De indtryk vi får fra synssansen kan altså både handle om, hvorvidt vi har lyst til at smage eller ej, men de kan også påvirke vores oplevelse af selve madens smag.

Selv farven har betydning

Når vi ser på maden, danner vi os hurtigt en forventning om, hvordan maden nok smager.

Selv farven på for eksempel en juice, giver os en forventning om dens smag. For eksempel hvor sød eller sur juicen er, og hvor kraftig smagen af frugt er.

I denne simple øvelse med appelsinjuice kan du opleve, hvilken betydning synssansen har for, hvordan vi oplever smagen af juicen.

Øvelse: Synssansen snyder os

Vigtigt: Denne øvelse virker kun, hvis du ikke på forhånd kender noget til den! Du kan altså ikke lave den på dig selv.

Du skal kun bruge få ingredienser til øvelsen. Her er den lavet med appelsinjuice, men du kan også bruge appelsinsodavand.

Vær opmærksom på, at den frugtfarve du bruger skal være helt uden smag, så juicen ikke tager smag af frugtfarven.

Du skal bruge

2 dl appelsinjuice
2-3 dråber rød frugtfarve

Sådan gør du

1. Hæld appelsinjuicen op i to ens glas, 1 dl i hvert glas. Sørg for, at der er præcist lige meget i de to glas, så de er helt ens.

2. Dryp 2-3 dråber rød frugtfarve i det ene glas og rør rundt. Juicen skal få en mørkere, mere orange farve end den gule juice.

3. Lad den, der skal lave øvelsen, smage på de to juice. Stil følgende spørgsmål: Hvad er forskellen på smagen i de to juice?

Dette vil du opleve

I øvelsen vil langt de fleste opleve, at selvom smagen i de to juice er fuldstændig ens, så vil farveforskellen snyde hjernen til at tro, at de er forskellige.

Den mørkere juice vil ofte opleves mere sød eller med en kraftigere smag. Synssansen overtrumfer altså vores lugte- og smagssans og fortæller os, at der er forskel.

Vores erfaring er typisk, at en mørkere juice ofte vil være mere sød eller smagsfuld, og derfor snyder hjernen os til at opleve den mørkere juice som sødere osv.

Har vi andre erfaringer, kan de også komme i spil, så vi kan opleve smagen forskellig.

Generelt er vores oplevelse af smag i høj grad præget af de erfaringer, vi har med os.

Vil du teste din lugtesans, så prøv denne sjove øvelse:

Øvelse: Sådan tester du lugtesansen

Prøv også denne øvelse, hvor du lærer at bruge de fem grundsmage:

Øvelse: Tilsmagning af tomatsuppe

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter

Billede af wokret med stangbønner.

Wokret med stangbønner og kylling

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Forsiden lige nu

Madplan uge 24
Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter→ Se opskriften
10 retter med få ingredienser
10 retter med få ingredienser→ Se opskriften
billede med flødebollekage
Flødebollekage opskrift med makroner og jordbær→ Se opskriften
salat med paneret kylling
Salat med paneret kylling, ærter og asparges→ Se opskriften
billederesultat for mini grovflutes
Mini grovflutes - opskrift på nemme kuvertbrød→ Se opskriften
billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grøntsager→ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbær og jordbær
Sommerlagkage med flødecreme, hindbær og jordbær→ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidløg og rosmarin
Grillet Ibérico Presa med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grønne asparges.
Sauce gribiche med grønne asparges→ Se opskriften
billede med jordbær trifli opskrift
Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her