Synssansen har stor betydning for, hvordan vi oplever den mad, vi spiser. Faktisk så meget, at den kan snyde vores andre sanser.
Synssansen har stor betydning for vores smagsoplevelser. Man siger, at vi spiser med øjnene. Men hvad betyder det egentligt?
Når vi står over for et måltid, er det første vi registrerer, hvordan det ser ud. Ser det lækkert ud? Får vi lyst til at spise det? Eller ser det uappetitligt ud og får vi en følelse af afsky ved tanken om, at skulle putte det i munden?
Når vi ser maden med synssansen, sendes der signaler til hjernen, som fortolkes i forhold til alle vores tidligere erfaringer med mad.
Er insekter klamme eller lækre?
Et godt eksempel er insekter, som er en forholdsvis ny fødevare på det danske marked.
Har vi aldrig spist insekter før, vil alene synet af en stegt græshoppe eller melorm vække afsky hos mange. Vi får måske en forventning om, at det vil smage forfærdeligt, og skal overtræde nogle grænser for at smage på det.
Andre steder i verden, hvor insekter er en delikatesse, vil synet af den samme stegte græshoppe eller melorm tværtimod vække appetitten og skabe en glædelig forventning om en lækker snack.
De indtryk vi får fra synssansen kan altså både handle om, hvorvidt vi har lyst til at smage eller ej, men de kan også påvirke vores oplevelse af selve madens smag.
Selv farven har betydning
Når vi ser på maden, danner vi os hurtigt en forventning om, hvordan maden nok smager.
Selv farven på for eksempel en juice, giver os en forventning om dens smag. For eksempel hvor sød eller sur juicen er, og hvor kraftig smagen af frugt er.
I denne simple øvelse med appelsinjuice kan du opleve, hvilken betydning synssansen har for, hvordan vi oplever smagen af juicen.
Øvelse: Synssansen snyder os
Vigtigt: Denne øvelse virker kun, hvis du ikke på forhånd kender noget til den! Du kan altså ikke lave den på dig selv.
Du skal kun bruge få ingredienser til øvelsen. Her er den lavet med appelsinjuice, men du kan også bruge appelsinsodavand.
Vær opmærksom på, at den frugtfarve du bruger skal være helt uden smag, så juicen ikke tager smag af frugtfarven.
Du skal bruge
2 dl appelsinjuice
2-3 dråber rød frugtfarve
Sådan gør du
1. Hæld appelsinjuicen op i to ens glas, 1 dl i hvert glas. Sørg for, at der er præcist lige meget i de to glas, så de er helt ens.
2. Dryp 2-3 dråber rød frugtfarve i det ene glas og rør rundt. Juicen skal få en mørkere, mere orange farve end den gule juice.
3. Lad den, der skal lave øvelsen, smage på de to juice. Stil følgende spørgsmål: Hvad er forskellen på smagen i de to juice?
Dette vil du opleve
I øvelsen vil langt de fleste opleve, at selvom smagen i de to juice er fuldstændig ens, så vil farveforskellen snyde hjernen til at tro, at de er forskellige.
Den mørkere juice vil ofte opleves mere sød eller med en kraftigere smag. Synssansen overtrumfer altså vores lugte- og smagssans og fortæller os, at der er forskel.
Vores erfaring er typisk, at en mørkere juice ofte vil være mere sød eller smagsfuld, og derfor snyder hjernen os til at opleve den mørkere juice som sødere osv.
Har vi andre erfaringer, kan de også komme i spil, så vi kan opleve smagen forskellig.
Generelt er vores oplevelse af smag i høj grad præget af de erfaringer, vi har med os.
Vil du teste din lugtesans, så prøv denne sjove øvelse:
Øvelse: Sådan tester du lugtesansen
Prøv også denne øvelse, hvor du lærer at bruge de fem grundsmage:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: