• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Forside › Viden om mad › Øvelse: Synssansen kan snyde de andre sanser

Øvelse: Synssansen kan snyde de andre sanser

Tror du, der er forskel i smagen på de to juice og i så fald hvilken? Prøv denne overraskende øvelse, der viser hvor stor betydning synssansen har for vores smagsoplevelse. Foto: Charlotte Mithril
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 19. februar 2024 - Udgivet: 7. september 2020

Synssansen har stor betydning for, hvordan vi oplever den mad, vi spiser. Faktisk så meget, at den kan snyde vores andre sanser.

Synssansen har stor betydning for vores smagsoplevelser. Man siger, at vi spiser med øjnene. Men hvad betyder det egentligt?

Når vi står over for et måltid, er det første vi registrerer, hvordan det ser ud. Ser det lækkert ud? Får vi lyst til at spise det? Eller ser det uappetitligt ud og får vi en følelse af afsky ved tanken om, at skulle putte det i munden?

Når vi ser maden med synssansen, sendes der signaler til hjernen, som fortolkes i forhold til alle vores tidligere erfaringer med mad.

Er insekter klamme eller lækre?

Et godt eksempel er insekter, som er en forholdsvis ny fødevare på det danske marked.

Har vi aldrig spist insekter før, vil alene synet af en stegt græshoppe eller melorm vække afsky hos mange. Vi får måske en forventning om, at det vil smage forfærdeligt, og skal overtræde nogle grænser for at smage på det.

Andre steder i verden, hvor insekter er en delikatesse, vil synet af den samme stegte græshoppe eller melorm tværtimod vække appetitten og skabe en glædelig forventning om en lækker snack.

De indtryk vi får fra synssansen kan altså både handle om, hvorvidt vi har lyst til at smage eller ej, men de kan også påvirke vores oplevelse af selve madens smag.

Selv farven har betydning

Når vi ser på maden, danner vi os hurtigt en forventning om, hvordan maden nok smager.

Selv farven på for eksempel en juice, giver os en forventning om dens smag. For eksempel hvor sød eller sur juicen er, og hvor kraftig smagen af frugt er.

I denne simple øvelse med appelsinjuice kan du opleve, hvilken betydning synssansen har for, hvordan vi oplever smagen af juicen.

Øvelse: Synssansen snyder os

Vigtigt: Denne øvelse virker kun, hvis du ikke på forhånd kender noget til den! Du kan altså ikke lave den på dig selv.

Du skal kun bruge få ingredienser til øvelsen. Her er den lavet med appelsinjuice, men du kan også bruge appelsinsodavand.

Vær opmærksom på, at den frugtfarve du bruger skal være helt uden smag, så juicen ikke tager smag af frugtfarven.

Du skal bruge

2 dl appelsinjuice
2-3 dråber rød frugtfarve

Sådan gør du

1. Hæld appelsinjuicen op i to ens glas, 1 dl i hvert glas. Sørg for, at der er præcist lige meget i de to glas, så de er helt ens.

2. Dryp 2-3 dråber rød frugtfarve i det ene glas og rør rundt. Juicen skal få en mørkere, mere orange farve end den gule juice.

3. Lad den, der skal lave øvelsen, smage på de to juice. Stil følgende spørgsmål: Hvad er forskellen på smagen i de to juice?

Dette vil du opleve

I øvelsen vil langt de fleste opleve, at selvom smagen i de to juice er fuldstændig ens, så vil farveforskellen snyde hjernen til at tro, at de er forskellige.

Den mørkere juice vil ofte opleves mere sød eller med en kraftigere smag. Synssansen overtrumfer altså vores lugte- og smagssans og fortæller os, at der er forskel.

Vores erfaring er typisk, at en mørkere juice ofte vil være mere sød eller smagsfuld, og derfor snyder hjernen os til at opleve den mørkere juice som sødere osv.

Har vi andre erfaringer, kan de også komme i spil, så vi kan opleve smagen forskellig.

Generelt er vores oplevelse af smag i høj grad præget af de erfaringer, vi har med os.

Vil du teste din lugtesans, så prøv denne sjove øvelse:

Øvelse: Sådan tester du lugtesansen

Prøv også denne øvelse, hvor du lærer at bruge de fem grundsmage:

Øvelse: Tilsmagning af tomatsuppe

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage
  • Billede til artikel om grapefrugt og forhøjet kolesteroltal.
    Er grapefrugt godt mod forhøjet kolesteroltal?
  • Sæson i juli
    Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 37

Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad

Billede af blomkålslasagne.

Blomkålslasagne (sund lasagne med blomkål og oksekød)

Ugens vine, uge 36, 2025

Ugens vine, uge 36, 2025: Fra Rioja Reserva til hvid og rosé fra Røsnæs

Billede af selleristeaks af hele skiver knoldselleri.

Selleristeaks (lavet af hele skiver paneret knoldselleri)

Billede af frisk kartoffelsalat med spinat.

Frisk kartoffelsalat med spinat

Madplan uge 36

Ugens madplan uge 36 med velsmagende aftensmad til alle ugedage

Forsiden lige nu

Madplan uge 37
Ugens madplan uge 37 med syv gode bud på aftensmad→ Se opskriften
billede med cassoulet
Cassoulet (nem opskrift på klassisk fransk gryderet)→ Se opskriften
Æblegalette
Æblegalette - nem opskrift på rustik fransk tærte→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med fransk bondebrød
Fransk bondebrød→ Se opskriften
billede med kylling bourguignon
Kylling bourguignon - sund udgave af den franske klassiker→ Se opskriften
billederesultat for æblesalat
Æblesalat→ Se opskriften
Billede med kantareller
Kantareller - fakta og hvad kan du bruge dem til→ Se opskriften
billede med vikingegryde
Vikingegryde med skinke, bacon og fløde→ Se opskriften
en heldig kartoffel
En heldig kartoffel bagt med rosmarin→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her