• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Øvelse: Sådan tester du lugtesansen

Øvelse: Sådan tester du lugtesansen

Sukker og kanel er det eneste du skal bruge for at teste lugtesansen. Prøv denne simple og sjove øvelse. Foto: Charlotte Mithril / madensverden.dk
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  19. februar 2024 - Udgivet:  4. september 2020

Lugtesansen er en af de vigtigste sanser, når vi spiser - vigtigere end smagssansen. Test din lugtesans med denne simple og sjove øvelse.

Man skulle tro, at smagssansen er den vigtigste sans når vi spiser, men faktisk er lugtesansen endnu vigtigere.

Smagssansen kan kun registrere fem forskellige smage: Sødt, salt, surt, bittert og umami. Disse kaldes også grundsmagene.

Lugtesansen kan derimod registrere op mod en billion (1.000.000.000.000) forskellige duftstoffer!

Lugtesansen fortæller dermed meget mere om hvordan maden ”smager” end smagssansen.

To veje til lugtesansen

Duftstoffer kaldes også aromastoffer og kan eksempelvis være duften af vanilje, kanel og citrus.

Vi opfanger aromastofferne både før et måltid, når duften spreder sig fra køkkenet, og under et måltid når vi spiser maden.

Aromastofferne kan nå vores lugtesans gennem to veje:

1. Når vi snuser ind gennem næsen  

2. Når vi tygger maden i munden

Der er nemlig også en bagvej i vores mundhule, der fører op til vores lugtesans. Det er derfor, det opleves som om maden eksempelvis ”smager” af kanel, når vi tygger den.

Aromastofferne når lugtesansen via bagvejen, mens smagssansen alene registrerer for eksempel en sød smag.

Ingen lugtesans, ingen smag

Netop fordi vi kan registrere så mange forskellige aromastoffer, har lugtesansen en kæmpe betydning for vores samlede smagsoplevelse.

Er du forkølet, har coronavirus eller har du på anden måde mistet din lugtesans, vil maden føles ”smagsløs”.

Uden lugtesansen kan du nemlig kun opfange de fem grundsmage, altså om maden er sød, sur, salt osv. mens alle de andre nuancer mistes.

Øvelse: Test din lugtesans

Med denne simple øvelse, kan du teste din egen lugtesans og opleve hvordan aromastofferne kan tage bagvejen i mundhulen og nå lugtesansen fra mundhulen.

Du skal kun bruge få ingredienser, og den kan klares på få minutter.

Du skal bruge

¼ tsk kanel
1 tsk sukker

Sådan gør du

1. Bland kanel og sukker sammen og kom det på en teske.

2. Hold en kort pause så du lige får kanelduften væk fra næsen.

3. Hold dig for næsen og tag kanelsukkeret i munden og smag på det, mens du holder dig for næsen.

4. Hvad kan du smage?

5. Slip nu næsen og snus ind.

6. Hvad kan du nu ”smage”?

Dette oplever du

I øvelsen vil du opleve, at kanelsukkeret kun smager sødt af sukker, når du holder dig for næsen, mens kanelduften kommer væltende, når du slipper næsen og snuser ind.

Når du holder dig for næsen, blokerer du nemlig for gennemstrømning af aromastofferne til lugtesansen. Det vil derfor kun være dine smagsløg på tungen, der kan sanse noget, og de vil alene sanse den søde smag fra sukkeret.

Først når du slipper næsen, kan aromastofferne nå af bagvejen op til lugtesansen, og du vil opleve kanelen.

Prøv også denne øvelse, hvor du lærer at bruge de fem grundsmage:

Øvelse: Tilsmagning af tomatsuppe

Læs mere om alle sanserne her:

Sanser: Derfor smager du med næsen

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Simon

    august 21, 2024 at 11:19 am

    Man vil selvfølgelig også kunne smage bitterhed fra kanelen sammen med sødmen fra sukkeret, når næsen holdes lukket. Hvor fremtrædende bitterheden er i forhold til sødmen afhænger af blandingsforholdet og om der anvendes kassia-kanel eller ceylon-kanel (sidstnævnte er også kendt som 'ægte kanel').

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 24

Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter

Billede af wokret med stangbønner.

Wokret med stangbønner og kylling

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Forsiden lige nu

Madplan uge 24
Ugens madplan uge 24 med syv lækre sommerretter→ Se opskriften
10 retter med få ingredienser
10 retter med få ingredienser→ Se opskriften
billede med flødebollekage
Flødebollekage opskrift med makroner og jordbær→ Se opskriften
salat med paneret kylling
Salat med paneret kylling, ærter og asparges→ Se opskriften
billederesultat for mini grovflutes
Mini grovflutes - opskrift på nemme kuvertbrød→ Se opskriften
billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grøntsager→ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbær og jordbær
Sommerlagkage med flødecreme, hindbær og jordbær→ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidløg og rosmarin
Grillet Ibérico Presa med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grønne asparges.
Sauce gribiche med grønne asparges→ Se opskriften
billede med jordbær trifli opskrift
Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her