Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Brød › Nemt rugbrød uden surdej med solsikkekerner

Nemt rugbrød uden surdej med solsikkekerner

nemt rugbrød uden surdej
Del gerne:
197
SHARES
FacebookMessenger197PinterestEmailSMS
Opdateret: 21. juni 2023 - Udgivet: 13. maj 2017

Se her hvordan du bager et nemt rugbrød uden surdej. I stedet er rugbrødet bagt med gær og kærnemælk, og tilsat en pæn portion solsikkekerner.

Det er jo ikke alle der har surdej stående, så derfor er her opskriften på et nemt rugbrød uden surdej.

Kan man så smage forskel på om rugbrødet er med eller uden surdej? Nej, det synes jeg ikke man kan. Kærnemælken giver den rette surhed til brødet, som derfor er fuldt på højde med et surdejsbrød.

Ingredienser til nemt rugbrød uden surdej

2 deciliter lunkent vand fra vandhanen
20 gram gær
6 deciliter kærnemælk
250 gram økologisk fuldkornshvedemel
350 gram økologisk fuldkorns rugmel
2 spiseskefulde lys sirup
1 teskefuld salt
100 gram solsikkekerner
+ lidt lidt maltmel eller sovsekulør

Bagetid for rugbrød: Cirka 60 minutter ved 185 grader varmluft

Fremgangsmåde

  1. Kom lunkent vand og gær i skålen til røremaskinen, og rør gæren ud i vandet. Brug dejspaden (den tre-benede), den er bedre til rugbrød end dejkrogen.
  2. Tilsæt så kærnemælken og derefter gradvist både fuldkorns hvedemel og rugmel. Ælt gerne ved en høj hastighed på røremaskinen.
  3. Kom så lys sirup og saltet i rugbrødsdejen, inden du også kommer solsikkekernerne i. Gem lidt af kernerne til pynt på rugbrødet.
  4. Og så det gode tip til at lave mørkt rugbrød: Kom lidt sovsekulør i dejen, så det får den rigtige farve. Brødet bliver mørkere under bagningen, så kom ikke for meget ved.
  5. Ælt dejen godt igennem, og kom den op i en rugbrødsform.
  6. Prik den med en gaffel, og drys lidt solsikkekerner ud over rugbrødet.
  7. Læg et viskestykke over, og lad dejen hæve og hvile en halv time. Rugbrød må aldrig hæve for længe.
  8. Bag så rugbrødet i ovnen ved 185 grader varmluft - det tager cirka en times tid. Du kan også måle kernetemperaturen i rugbrødet, og den skal ligge på omkring 95 grader.

Tag brødet ud, og læg det på en rist, hvor det skal køle helt af inden udskæring.

Se også mine opskrifter på:

Sønderjysk rugbrød

Softkerne rugbrød

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Hjørdis Faaborg skriver

    oktober 11, 2024 at 12:15 am

    Jeg holder af sønderjysk rugbrød, men jeg skal spare på kulhydraterne og dvs jeg skal bytte hvedemelet ud med noget andet - og jeg bryder mig bestemt ikke om frø og kerner. Kan Rørby Madsen foreslå noget?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      oktober 11, 2024 at 5:57 am

      Hej Hjørdis
      Sønderjysk rugbrød er da også rigtig godt, og jeg har et par gode bud her:
      1: https://madensverden.dk/kalvoe-rugbroed/
      2: https://madensverden.dk/soenderjysk-rugbroed/
      Rigtig god bagelyst.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar
  2. Sanne Kold Knudsen skriver

    august 18, 2023 at 10:08 am

    En tynd dej. Nærmes tyndere end grød

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      august 18, 2023 at 10:22 am

      Hej Sanne
      Så er der kommet for meget væske i, for sådan skal en rugbrødsdej ikke være 🙂
      Alt det bedste
      Holger

      Svar
      • Sanne Kold Knudsen skriver

        august 18, 2023 at 10:34 am

        Jeg har vejet nøjagtig 800 gram væske af. Både kærnemælk, vand og lidt pilsner.
        Jeg er endt op med knap det dobbelte af meltyper end de i opskriften nævnte.
        Måske jeg har kørt den for kort tid i røremaskinen? Godt 17 minutter.

      • Marianne Jensen skriver

        september 22, 2024 at 4:00 am

        Men nu er der også forskel på gram og deciliter 😊

    • Marianne Jensen skriver

      september 22, 2024 at 3:59 am

      Jeg står også med det halve væske tilbage og har alligevel tilsat meget mere mel ??

      Svar
  3. Sanne Kold Knudsen skriver

    august 16, 2023 at 8:15 am

    Hej
    Vil man med godt resultat kunne bruge 5 dl kærnemælk og 3 dl øl og så undvære vandet? Så har man jo til 2 rugbrød af 1 liter kærnemælk.
    Vh. Sanne.

    Svar
  4. Edel skriver

    august 01, 2022 at 1:45 pm

    Tak for masser af gode opskrifter, bruger dem tit
    Har et spørgsmål til rugbrød .
    Nogle gange angiver du en kernetemperaturen på 95˚ andre gange helt op til 98˚ , så spørgsmålet er hvad der afgør hvad slut temperaturen skal være, om det fx er indholdet af kerne eller noget helt andet 🤔
    Der er jo ikke noget værre end et brød der er klæg og ubagt i midten , men samtidig er et overbagt brød jo også ret kedelig og synes det er svært at afgøre hvornår det er færdig uden at måle temperaturen

    Svar
  5. Cornelia Lessmann-Mårtensson skriver

    april 18, 2016 at 2:08 pm

    Jeg ville bruge maltekstrakt eller maltsirup i stedet for sovsekulør????

    Svar
    • Guffeliguf.dk skriver

      april 18, 2016 at 8:06 pm

      Hej Cornelia
      Tak for indsparket, og det er bestemt også en mulighed. Det farver godt, og giver en god og maltagtig smag til rugbrødet.
      Sovsekuløren er smagsneutral, men jeg vil da prøve malt-løsningen.
      Vedste hilsner
      Holger
      Guffeliguf.dk

      Svar

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.