Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Nelliker - fakta, tips, viden om samt opskrifter

Nelliker - fakta, tips, viden om samt opskrifter

Billede med nelliker.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS
Opdateret: 5. maj 2025 - Udgivet: 5. maj 2025

Nelliker er andet end dimser, vi stikker i appelsinerne til jul. I Asien er de et uundværligt krydderi både til hovedretter og kager.

Oversigt over indhold
  • Nelliker er andet end dimser, vi stikker i appelsinerne til jul. I Asien er de et uundværligt krydderi både til hovedretter og kager.
  • Anvendelse og fakta
  • Opskrifter
  • Holdbarhed og opbevaring
  • Kommentarer

Nelliker er i virkeligheden en lille, pink blomst, der er plukket og tørret, før den overhovedet nåede at springe ud.

Når vi ser på den brune, indtørrede nellike, er det ikke til at gætte, hvad den var, før den blev tørret.

Men kig engang: når man ved det, er det let at se, at den lille kugle i midten er - eller rettere var - blomsterknoppen. Og den lille træ-agtige stilk er selve blomsterstilken.

Blomsten gror på de6 stedsegrønne træ Syzygium aromaticum, og har altså intet at gøre med den blomst, vi kender som nellike i Danmark.

Kryddernelliken fik sit navn fra det tyske Nägelein, der betyder lille søm. Og ja, de små tørrede blomster kan minde om et søm i formen.

Historikere ved, at disse kryddernelliker er blevet brugt i flere tusind år. Oprindeligt stammer planten fra Indonesien, men omkring Jesus fødsel i år nul kom de til Indien og Kina.

Anvendelse og fakta

Lige siden har nelliker været en vigtig del af henholdsvis kinesisk og indisk madlavning. Et godt eksempel er, at den kendte krydderiblanding Garam Masala indeholder nelliker.

Vi kan købe en fiks og færdigblandet Garam Masala, men hvis du vil have mere smag og duft, kan du blande den selv.

Årsagen til den meget markante smag og duft skal findes i de æteriske olier, som er koncentreret i kryddernelliker.

Ligesom med citron- og appelsinskaller indeholder krydderiet en række aromatiske olier. Disse olier kan omdannes til eugenol.

Eugenol findes også i kanel og bruges blandt andet i parfumer, til desinficering og lokalbedøvelse. Nellikeolie siges også at fremme fordøjelsen og lindre tandpine.

Opskrifter

Man kan købe både hele nelliker og som stødt krydderi. Smagen kommer bedst frem, hvis man knuser de hele i en morter - eller stikker dem ind i en steg.

Her er bud på både lækre, indiske retter, hvor nelliker indgår - både med og uden kød. Og også med kager.

Biryani

Kylling tikka masala

Palak paneer

Krydderkage

Brunkager

Baklava

Holdbarhed og opbevaring

Hele nelliker bevarer smag og duft i et år, efter du har åbnet posen eller glasset med dem.

I princippet kan du bruge af dem i årevis, da de ikke kan rådne, men smagen aftager med tiden, så det er synd at bruge gamle nelliker i en god ret eller en gløgg.

Løsningen er at fordoble antallet og støde dem i en morter, før de steges eller hældes i en ret.

De skal helst opbevares et mørkt sted som et lukket køkkenskab, og vinder ikke ved at komme på køl.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.