Nedkøling af varm mad vi skal spise dagen efter, skal ske ret hurtigt. Her kan du se, hvad der er bedst at gøre med hvilke retter.
Nedkøling af varm mad skal ske umiddelbart efter, at vi har spist.
Det er en dårlig ide at lade resten af maden stå et par timer i en gryde eller på et fad på køkkenbordet, før den bliver kølet ned.
Her er Fødevarestyrelsens forklaring: 'Hvis den varme mad bliver kølet for langsomt ned, kan sygdomsbakterier i maden (for eksempel Clostridium perfringens og Bacillus cereus) vokse frem og danne giftsstoffer.
Det er jo et pænt godt argument for, at sørge for nedkøling af varm mad i tide.
Ikke al mad skal behandles her. Derfor får du en oversigt over de forskellige gode råd til den ultimative nedkøling.
Gryderetter, bolognese og andre simreretter
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi køler vores gryderetter ned i et fladt fad, så der kommer stor overflade.
Det der med at hælde gryderetten over i en dub skål, betyder, at maden ikke bliver nedkølet ordentligt. Der går nemlig for lang tid, før kulden rammer det midterste af retten.
Du kan også fordele gryderetten i flere små plastikbokse. Her skal de lige have lov at dampe af fem minutter, før du kommer låg på og lægger dem i køleskabet.
Husk også, at der skal være god plads i køleskabet. Hvis fødevarerne klumper sig sammen, bliver der ikke koldt nok.
Nedkøling af varm mad som frikadeller
Her gælder samme regler som med gryderetter: Frikadellerne, karbonaderne og andre kødtyper skal ligge i et tyndt lag gerne i et fad.
Et eksempel fra Fødevarestyrelsen viser, at en stor skål med et tykt lag frikadeller kun er nået ned til 17,5 grader efter tre timer.
Et tyndt lag frikadeller i et fad når ned på 10 grader i løbet af tre timer.
Ris, pasta og kartofler
Pasta og ris kan du skylle med koldt vand i en si, så er de allerede kølet temmelig meget af, før du kommer dem i beholder og sætter dem i køleskabet.
Har du lavet ekstra meget kartoffelmos eller flødekartofler, skal det også på køl med det samme. Gerne i et fad med en stor flade, så bliver det hurtigt koldt.
Det samme gælder andre traditionelle retter som grønlangkål, stuvet hvidkål og høns i asparges.
Læs også artiklen Madens holdbarhed: Spises eller smides ud?
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: