• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Moscato - alt du skal vide om den populære vin

Moscato - alt du skal vide om den populære vin

Moscato
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 23. november 2024 - Udgivet: 23. november 2024

Moscato eller Muscat-druen giver vin med rig frugtsmag, der ofte er sød, men også kan være tør. Bliv klogere på druen her.

Moscato eller Muscat leverer mest søde vine, men fås også som en tør, frisk hvid med en masse frugt.

Vinene laves på druen muscat eller moscato, måske den ældste vindrue af alle. Druen giver vin med meget rig frugt af søde druer, fersken, rose og andet. Smagen er blød, ofte sød eller endog meget sød, men kan også være tør.

Muscat er en af de få druer til vin, som faktisk også smager godt - modsat cabernet eller syrah, som er god til vin, men ikke til at spise. Druen hedder moscato på spansk og italiensk (og zibibbo på Sicilien).

vinkender Jan Sørensen Madens Verden

Fra Alsace til Asti

I Frankrig bruges druen tør hvidvin i Alsace med samt til sød vin i Sydfrankrig, f.eks. Muscat fra Rivesaltes, Frontignan eller Beaumes de Venise.

Disse vine har en overdådig rig aroma samt en sød, men stadig frisk smag, præget af tilsat alkohol. Herlig vin til desserter gerne med frisk frugt.

I Italien bruges druen oftest til spumante - Moscato Spumante eller den finere Asti - som kan være fuldt mousserende eller frizzante - mindre brus - som i Moscato d'Asti.

I Spanien laves ved València en moscato dessertvin ikke ulig de franske, men der laves også lette brusvine i stil med Asti.

Alle vine nydes i reglen helt unge, mens vinen har sin overdådige frugt. Men der findes også muscat vine, som lagres i flere år og får en brunlig eller endog mørkebrun farve

Disse vine kan være ekstremt søde (ofte 200-300 g/l restsødme). I Spanien Moscato de Jerez fra Sherry som også Sétubal fra Portugal. Lignende vine laves på øen Pantelleria i Italien og i Australien.

Se også de populære opskrifter på:

  • Aperol Spritz
  • Asti med grenadine
  • Velkomstdrink
  • Limoncello Spritz

Den ældste drue

Muscat er kendt siden Antikken. Mange mener den stammer fra det gamle Persien eller Ægypten, og måske endog har navn fra byen Muscat i Oman.

Andre forbinder muscat med det gamle Grækenland, hvor der nær Athen ligger en by ved navn, Moschato, som også er et græsk navn for druen. Muscus på latin betyder flue, og netop fluerne holder meget af den søde muscat drue.

Der findes mere end 200 varianter af druen muscat, hvoraf muscat à petits grains er mest kendt. Den bruges i Frankrig og Italien. Andre varianter er Muscat de Alexandria (mest i Frankrig og Portugal) samt Muscat Ottonel (Alsace og Tyskland).

Om Jan
Jan Sørensen, vinkender på Madens Verden
Jan Sørensen

Jan Sørensen er en af de allerbedste vinkendere, og her deler han sin viden med dig her Madens Verden. Blandt andet får du ugens vintest, hvor Jan gennemgår de bedste vine på tilbud lige nu.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Katrine Rørby Madsen

    november 23, 2024 at 5:31 am

    Vi vil sætte pris på, hvis du har lyst til at give stjerner til denne artikel.

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Uge30-bedstevinkøb-MV

Ugens vine, uge 30, 2025: Franske stjerner til lav pris

Billede af thailandsk kylling.

Thailandsk kylling med grøntsager, kokosmælk og ris

Ugens madplan uge 30

Ugens madplan uge 30 med lækker sommermad

Billede af kartofler med dillercreme dildcreme.

Kartofler med dillercreme (dildcreme)

Billede af salat med torsk og grøntsager.

Salat med torsk, tomater, broccoli og avocado

Ugens vine uge 29, 2025

Ugens vine uge 29, 2025 med gode vine fra New Zealand og boblende rosé

Forsiden lige nu

billederesultat for gammeldags koteletter i fad
Koteletter i fad med bacon, peberfrugt og fløde→ Se opskriften
Billede af hindbærgalette.
Hindbærgalette - nem mørdejskage med hindbær→ Se opskriften
billede med drømmekage fra Brovst opskrifter
Drømmekage - nem, lækker og klassisk opskrift fra Brovst→ Se opskriften
Havreboller
Havreboller→ Se opskriften
billede med ribsgrød
Ribsgrød - nem opskrift på lækker grød med friske ribs→ Se opskriften
grillet flæskesteg i gasgrill med sprød svær
Flæskesteg i gasgrill med tid og temperatur→ Se opskriften
billede med kartoffelsalat
Kold kartoffelsalat med creme fraiche og mayonnaise→ Se opskriften
Uge30-bedstevinkøb-MV
Ugens vine, uge 30, 2025: Franske stjerner til lav pris→ Se opskriften
Billed resultat for majs i grill
Grillede majs med og uden blade→ Se opskriften
billederesultat for rysteribs
Rysteribs - sådan laves de lækre ribs med sukker→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her