• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Moscato - alt du skal vide om den populære vin

Moscato - alt du skal vide om den populære vin

Moscato
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  23. november 2024 - Udgivet:  23. november 2024

Indhold

  1. Moscato eller Muscat-druen giver vin med rig frugtsmag, der ofte er sød, men også kan være tør. Bliv klogere på druen her.
  2. Fra Alsace til Asti
  3. Den ældste drue

Moscato eller Muscat-druen giver vin med rig frugtsmag, der ofte er sød, men også kan være tør. Bliv klogere på druen her.

Moscato eller Muscat leverer mest søde vine, men fås også som en tør, frisk hvid med en masse frugt.

Vinene laves på druen muscat eller moscato, måske den ældste vindrue af alle. Druen giver vin med meget rig frugt af søde druer, fersken, rose og andet. Smagen er blød, ofte sød eller endog meget sød, men kan også være tør.

Muscat er en af de få druer til vin, som faktisk også smager godt - modsat cabernet eller syrah, som er god til vin, men ikke til at spise. Druen hedder moscato på spansk og italiensk (og zibibbo på Sicilien).

vinkender Jan Sørensen Madens Verden

Fra Alsace til Asti

I Frankrig bruges druen tør hvidvin i Alsace med samt til sød vin i Sydfrankrig, f.eks. Muscat fra Rivesaltes, Frontignan eller Beaumes de Venise.

Disse vine har en overdådig rig aroma samt en sød, men stadig frisk smag, præget af tilsat alkohol. Herlig vin til desserter gerne med frisk frugt.

I Italien bruges druen oftest til spumante - Moscato Spumante eller den finere Asti - som kan være fuldt mousserende eller frizzante - mindre brus - som i Moscato d'Asti.

I Spanien laves ved València en moscato dessertvin ikke ulig de franske, men der laves også lette brusvine i stil med Asti.

Alle vine nydes i reglen helt unge, mens vinen har sin overdådige frugt. Men der findes også muscat vine, som lagres i flere år og får en brunlig eller endog mørkebrun farve

Disse vine kan være ekstremt søde (ofte 200-300 g/l restsødme). I Spanien Moscato de Jerez fra Sherry som også Sétubal fra Portugal. Lignende vine laves på øen Pantelleria i Italien og i Australien.

Se også de populære opskrifter på:

  • Aperol Spritz
  • Asti med grenadine
  • Velkomstdrink
  • Limoncello Spritz

Den ældste drue

Muscat er kendt siden Antikken. Mange mener den stammer fra det gamle Persien eller Ægypten, og måske endog har navn fra byen Muscat i Oman.

Andre forbinder muscat med det gamle Grækenland, hvor der nær Athen ligger en by ved navn, Moschato, som også er et græsk navn for druen. Muscus på latin betyder flue, og netop fluerne holder meget af den søde muscat drue.

Der findes mere end 200 varianter af druen muscat, hvoraf muscat à petits grains er mest kendt. Den bruges i Frankrig og Italien. Andre varianter er Muscat de Alexandria (mest i Frankrig og Portugal) samt Muscat Ottonel (Alsace og Tyskland).

Om Jan
Jan Sørensen, vinkender på Madens Verden
Jan Sørensen

Jan Sørensen er en af de allerbedste vinkendere, og her deler han sin viden med dig her Madens Verden. Blandt andet får du ugens vintest, hvor Jan gennemgår de bedste vine på tilbud lige nu.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Katrine Rørby Madsen

    november 23, 2024 at 5:31 am

    Vi vil sætte pris på, hvis du har lyst til at give stjerner til denne artikel.

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her