Mættet fedt og umættet fedt hører vi meget om. Den ene slags stammer primært fra kød, den anden fra fisk og nødder. Her er fakta.
Mættet fedt er blevet det store fy-ord. Spiser vi for meget over en årrække, risikerer vi sygdomme som hjerte- kar-sygdomme og diabetes 2. Men vi må heller ikke få for lidt fedt.
Fedtet i maden indeholder nemlig livsnødvendige fedtsyrer og bidrager til, at vi kan optage fedtopløselige vitaminer. Så det kan være temmelig forvirrende at gennemskue, hvad der er godt, og hvad der not.
Fødevarestyrelsens officielle kostråd anbefaler, at højst 30 procent af vores samlede, daglige kalorieindtag stammer fra fedt, heraf kun 10 procent fra mættet. Over halvdelen af alle danskere spiser mere mættet fedt end anbefalet.
Fødevarer med mættet fedt
Hvordan husker vi, hvad der er mættet? Du kan bruge en lille tommelfingerregel: Jo flere mættede fedtsyrer, der er i et fedtstof, jo mere fast er fedtstoffet. Tænk for eksempel på, at smør er fast, hvor olivenolie er flydende.
Kød
Kødpålæg
Bacon
Piskefløde
Sødmælk
Tropiske olier som kokoksolie
Ost over 17 procent fedt. 30+
Yoghurt over 1,5 procent fedt
Fødevarer med umættet fedt
Jo mere umættede fedtsyrer er, desto mere flydende er det. Det betyder naturligvis ikke, at vi kun finder umættet fedt i tynde væsker. Fede fisk og mandler indeholder blandt andet umættet fedt.
I følge de officielle anbefalinger samt Rådet for sund mad er det godt at erstatte noget af det mættet fedt med umættet.
Det kunne for eksempel være at udskifte sødmælk med minimælk eller skummetmælk eller stege i rapsolie i stedet for i smør.
Olivenolie og rapsolie
Fede fisk
Mandler og nødder
Avocado
Minimælk, skummetmælk, kærnemælk
Ost med max. 17 procent fedt.
Yoghurt med max 1,5 procent fedt.
Tip til at undgå for meget fedt
Uanset om der er tale om umættet eller mættet fedt, feder det lige meget. Forskellen på de to fedttyper er deres effekt på blandt andet kolesteroltallet og den almene sundhed.
Hvis du har svært ved at huske, hvad der indeholder for meget fedt, kan du gå efter det runde nøglehulsmærke, som er det officielle nordiske ernæringsmærke.
Fødevarer med nøglehullet på etiketten indeholder mindre salt, sukker og mættet fedt samt mere fuldkorn og flere kostfibre. Du finder mærket på alt fra ost til pålæg.
Kilder: Hjerteforeningen, Netdoktor.dk, Fødevarestyrelsen, Rådet for sund mad.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: