• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Mættet fedt vs umættet fedt - hvad er forskellen?

Mættet fedt vs umættet fedt - hvad er forskellen?

Laks - umættet fedt
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  10. maj 2021 - Udgivet:  17. august 2020

Mættet fedt og umættet fedt hører vi meget om. Den ene slags stammer primært fra kød, den anden fra fisk og nødder. Her er fakta.

Mættet fedt er blevet det store fy-ord. Spiser vi for meget over en årrække, risikerer vi sygdomme som hjerte- kar-sygdomme og diabetes 2. Men vi må heller ikke få for lidt fedt.

Fedtet i maden indeholder nemlig livsnødvendige fedtsyrer og bidrager til, at vi kan optage fedtopløselige vitaminer. Så det kan være temmelig forvirrende at gennemskue, hvad der er godt, og hvad der not.

Fødevarestyrelsens officielle kostråd anbefaler, at højst 30 procent af vores samlede, daglige kalorieindtag stammer fra fedt, heraf kun 10 procent fra mættet. Over halvdelen af alle danskere spiser mere mættet fedt end anbefalet.

Fødevarer med mættet fedt

Hvordan husker vi, hvad der er mættet? Du kan bruge en lille tommelfingerregel: Jo flere mættede fedtsyrer, der er i et fedtstof, jo mere fast er fedtstoffet. Tænk for eksempel på, at smør er fast, hvor olivenolie er flydende.

Kød

Kødpålæg

Bacon

Piskefløde

Sødmælk

Smør

Tropiske olier som kokoksolie

Ost over 17 procent fedt. 30+

Yoghurt over 1,5 procent fedt

Fødevarer med umættet fedt

Jo mere umættede fedtsyrer er, desto mere flydende er det. Det betyder naturligvis ikke, at vi kun finder umættet fedt i tynde væsker. Fede fisk og mandler indeholder blandt andet umættet fedt.

I følge de officielle anbefalinger samt Rådet for sund mad er det godt at erstatte noget af det mættet fedt med umættet.

Det kunne for eksempel være at udskifte sødmælk med minimælk eller skummetmælk eller stege i rapsolie i stedet for i smør.

Olivenolie og rapsolie

Fede fisk

Mandler og nødder

Frø og kerner

Avocado

Oliven

Minimælk, skummetmælk, kærnemælk

Ost med max. 17 procent fedt.

Yoghurt med max 1,5 procent fedt.

Tip til at undgå for meget fedt

Uanset om der er tale om umættet eller mættet fedt, feder det lige meget. Forskellen på de to fedttyper er deres effekt på blandt andet kolesteroltallet og den almene sundhed.

Hvis du har svært ved at huske, hvad der indeholder for meget fedt, kan du gå efter det runde nøglehulsmærke, som er det officielle nordiske ernæringsmærke.

Fødevarer med nøglehullet på etiketten indeholder mindre salt, sukker og mættet fedt samt mere fuldkorn og flere kostfibre. Du finder mærket på alt fra ost til pålæg.

Kilder: Hjerteforeningen, Netdoktor.dk, Fødevarestyrelsen, Rådet for sund mad.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Forsiden lige nu

Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften
billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her