Er du til mælkechokolade i Guldbarre, Marabou eller Ritter Sport? Læs her hvad de populære chokolader indeholder og hvad forskellen er.
Er der forskel på en plade helt almindelig mælkechokolade fra populære mærker som Toms Guldbarre, Marabou og Ritter Sport?
De indeholder alle mælk og kakao, men hvad er der ellers i - og er der forskel?
Fødevareekspert Charlotte Mithril har set nærmere på de tre mælkechokolader og sammenlignet indhold og ingredienser.
Guldbarre, Marabou og Ritter Sport
Guldbarrer produceres af den danske chokoladeproducent Toms, der blev grundlagt i 1924. I 1932 lancerede de deres Guldbarre, som blandt andet findes i mindre pakker med 45 gram i den karakteristiske form af en guldbarre.
Marabou er oprindeligt et svensk datterselskab, der startede i 1919 under den norske chokoladeproducent Freia.
Marabou er i dag en del af koncernen Mondelēz International, der er verdens største chokoladevirksomhed, der udover Marabou har Freia, Milka, Cadbury, Toblerone, Côte d’Or og Suchard.
Ritter Sport er kendt for dens chokoladeplader med kvadratisk form med i alt 100 gram chokolade. Ritter Sport er en tysk chokoladeproducent, der har eksisteret siden 1912.
Hvad er der i?
Mælkechokoladen i Guldbarre, Marabou og Ritter Sport indeholder alle sukker, kakaosmør, kakaomasse, mælkepulver og en emulgator.
Marabou mælkechokolade indeholder flest ingredienser og er den eneste, der indeholder aromastof. Toms har i stedet tilsat vanilje til deres Guldbarre for at give smag.
Mængden af kakao, der giver den lækre chokoladesmag til mælkechokoladen, varierer lidt. Mest kakao findes i mælkechokoladen fra Ritter Sport med 35 procent, mens der er 33 procent i Toms Guldbarre og 30 procent i Marabou.
Mælkechokolade skal indeholde minimum 25 procent kakaotørstof, for at det må kaldes mælkechokolade.
Ingredienser i mælkechokolade
I det følgende kan du se alle ingredienserne i en plade ren mælkechokolade for henholdsvis Toms Guldbarre, Marabou og Ritter Sport:
Toms Guldbarre Mælkechokolade:
Sukker, sødmælkspulver, kakaosmør, kakaomasse, emulgator (rapslecithin), vanilje.
Marabou Mjölk choklad:
Sukker, kakaosmør, kakaomasse, vallepulver (mælk), skummetmælkspulver, smørolie, valleprodukt (mælk), emulgator (sojalecithin), aroma.
Ritter Sport Edel-Vollmich:
Sukker, kakaosmør, sødmælkspulver (21%), kakaomasse, emulgator (sojalecithin).
Masser af sukker og fedt
Hovedingrediensen i alle tre varianter af mælkechokolade er ikke kakao, men sukker.
Alle tre varianter indeholder nemlig omkring 50 procent sukker.
Mest sukker finder du i pladen fra Marabou, der indeholder hele 58 procent sukker. Ritter Sport indeholder mindst sukker med 47 procent og Guldbarre ligger lige imellem med 53 procent sukker.
Samtidig består chokoladerne af 32-38 procent fedt, som primært er mættet fedt.
Halvdelen af din mundfuld mælkechokolade består altså af sukker, mens en tredjedel består af fedt.
Kalorieindholdet er tilsvarende højt og ligger på 550-571 kcal per 100 gram.
Næringsindhold i mælkechokolade
Her kan du se det samlede næringsindhold i mælkechokolade fra henholdsvis Ritter Sport, Marabou og Toms Guldbarre:
Indhold per 100 gram | Ritter Sport Edel-Vollmich | Marabou Mjölk choklad | Toms Guldbarre Mælkechokolade |
Energi (kcal) | 571 | 550 | 557 |
Fedt (g) | 38 | 32 | 35 |
- heraf mættet fedt (g) | 23 | 19,5 | 22 |
Kulhydrater (g) | 48 | 58,5 | 53 |
- heraf sukkerarter (g) | 47 | 58 | 53 |
Protein (g) | 7,3 | 4,7 | 6,9 |
Salt (g) | 0,21 | 0,33 | 0,29 |
Ikke stor forskel
Selvom der er en smule forskel på mælkechokoladerne, så er forskellen ikke stor.
Alle tre varianter indeholder en stor mængde sukker og fedt. Der er mest sukker i Marabou, men til gengæld indeholder den mindst fedt, så der er ikke stor forskel på det samlede antal kalorier i de tre chokolader.
Indholdet af ingredienser er også temmelig ens i de tre. Dog er der tilsat aroma og lidt flere ingredienser i Marabou chokoladen, der desuden har det mindste kakaoindhold.
Om du er til den meget søde Marabou eller foretrækker en lidt mere kraftig kakaosmag er individuelt. Vælg derfor den chokolade du bedst kan lide.
Se også disse artikler om chokolade:
Er chokolade sundt? Viden, fakta og ekspertens ord
Smagstest af mørk chokolade - se bedst i test
Mørk chokolade mætter mere end mælkechokolade
Kilder: Fødevarestyrelsen
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
jan
jeg kan så konstatere at i hvert fald soyalecithin smager som paraffin, og det kan jeg absolut ikke lide så jeg køber slet ikke billig mælkechokolade, jeg foretrækker langt større cacaoindhold og køber kun mørk chokolade med min 60% cacao, gerne højere