• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Madolie - se hvad du skal bruge de forskellige olier til

Madolie - se hvad du skal bruge de forskellige olier til

billede med madolie
Madolie er jo mange ting, som blandt andet denne lækre olivenolie fra Italien. Men der er stor forskel på hvad de enkelte madolier kan bruges til. Foto: Madensverden.dk.

Opdateret:  2. november 2023 - Udgivet:  6. september 2023

Del gerne:
16
SHARES
FacebookMessenger16PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Her er en nem oversigt over, hvad du kan bruge de forskellige typer af madolie til. Se hvad olivenolie, rapsolie og andre olier er bedst til.
  2. Olivenolie
  3. Vindruekerneolie
  4. Rapsolie
  5. Solsikkeolie
  6. Majsolie
  7. Palmeolie
  8. Valnøddeolie
  9. Sesamolie
  10. Kokosolie
  11. Græskarkerneolie
  12. Fritureolie
  13. Næringsindhold i madolie

Her er en nem oversigt over, hvad du kan bruge de forskellige typer af madolie til. Se hvad olivenolie, rapsolie og andre olier er bedst til.

Madolie er ikke kun madolie, for kan man stege i olivenolie, er rapsolie bedst til salatdressing og hvordan er det med solsikkeolie?

Der findes mange varianter af madolie, og man kan hurtigt blive i tvivl om, hvilken slags olie man skal bruge i den konkrete situation.

Der er nemlig stor forskel på hvad olierne kan bruges til, og nogle er super gode til stegning, mens de modsat ikke hører hjemme i en dressing.

Her er et meget nemt og overskuelig overblik over, hvordan du bedst anvender madolie. Så begår du ikke fejl.

Olivenolie

Olivenolie er en af de allermest anvendte typer madolie, og den kan da også bruges til stort set alt.

Olivenolie er fremragende i dressing til salat, men den kan også bruges til stegning og alt muligt andet i køkkenet. Så den er altid god at have ved hånden.

Vær i øvrigt opmærksom på, at den græske olivenolie ofte har en mere udtalt olivensmag, og det er der nogen, som er meget glade for, mens det kan blive for meget for andre.

Olivenolie er nemlig ikke bare olivenolie, der kan være rimelig stor forskel på smagen.

Olivenolien tåler i øvrigt ikke meget sollys, så opbevar den helst mørkt i et køkkenskab.

Vindruekerneolie

Vindruekerneolie er ret mild i smagen, og den er bedst til dressing og bagning.

Den kan også anvendes til stegning, men ikke ved for høje temperaturer.

Så brug den helst til brød, dressinger og måske en hjemmelavet mayonnaise.

Rapsolie

Rapsolie er bedst til salaten og som olie i brød. Og i mindre grad til stegning, hvor du dog godt kan bruge den. Men altså ikke ved for alt høj varme.

Rapsolie tåler ikke høj varme, så hvis du endelig anvender den til stegning, så skal det ikke være med for meget blus på komfuret.

Årsagen er et ret højt indhold af flerumættede fedtsyrer, men det afhænger blandt andet af hvordan rapsolien er fremstillet.

Solsikkeolie

Solsikkeolie har det på samme måde som rapsolie, hvor den er bedst til dressinger og i bagværk.

Solsikkeolie er faktisk ikke god at stege i, så anvend den i stedet til din salat og når du bager. Hvis du alligevel anvender den til at stege i, så skal det ske ved en moderat varme.

Solsikkeolie har ligeledes en høj andel af flerumættede fedtsyrer.

Majsolie

Majsolie er heller ikke god at anvende til stegning, men den er fin til salat og i bagværk.

Igen er det indholdet af flerumættede fedtsyrer der spiller ind, så find en anden olie til stegning, men brug den i din dressing eller når du bager.

Majsolie er i øvrigt rimelig neutral i smagen.

Palmeolie

Palmeolie er til gengæld klart bedst til stegning, og mindre velegnet til salat og bagning.

Palmeolie indeholder ikke meget umættet fedt, og derfor er den god at stege i.

Palmeolien har også et pænt indhold af antioxidanter.

Valnøddeolie

Valnøddeolie er en af mine favoritter, når vi taler madolie.

Men den bruges udelukkende til salater, hvor du får en dressing med en lækker smag af valnødder.

Valnøddeolie duer ikke til stegning, og det er i øvrigt en af de dyre madolier.

Sesamolie

Sesamolie er, ligesom olivenolie, en god allround madolie, som du kan bruge til alt.

Sesamolie er god at stege i, men er lige så fin til bagning og som olie i en salatdressing.

Så hav gerne altid en flaske sesamolie stående.

Sesamolien indeholder også en del antioxidanter.

Kokosolie

Kokosolie er også en madolie, der kan bruges til alle slags madlavning.

Kokosolie er god i salater og til bagning, men er ligeså god at bruge når du steger.

Kokosolien har også et højt indhold af mættede fedtsyrer.

Græskarkerneolie

Har du græskarkerneolie stående i køkkenet, så skal du ikke bruge den til at stege i.

Græskarkerneolie er absolut mest anvendelig til salatdressinger og bagværk, mens olien ikke er god til stegning.

Græskarkerneolien er, som navnet jo antyder, produceret af kerner fra græskar, og det har et godt indhold af flerumættede fedtsyrer.

Hvilket netop gør, at denne madolie ikke egner sig til stegning.

Fritureolie

Fritureolie giver næsten sig selv, for den skal du udelukkende bruge til friturestegning.

Fritureolie fremstilles af flere forskellige slags madolie, der blandes sammen i diverse varianter.

Typisk består den af palmeolie, solsikkeolie og rapsolie, og anvendes blandt andet til fish and chips.

Næringsindhold i madolie

Indhold pr. 100 gram (her olivenolie)

Kalorier: 885

Fedt: 100 gram

Kulhydrat: 0 gram

Protein: 0 gram

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Hanne Bonde

    februar 16, 2025 at 12:38 pm

    Tusind tak for din guide. Kender du til Castorolie? Min grønthandler sælger den i en stor beholder, så jeg formoder den er til mad. Søgninger på olien giver dog kun “hudplejeresultater”. Er der tale om forskellige olier og hvordan kan disse anvendes i mad?

    Svar
  2. Jelva Shermer

    juni 11, 2022 at 8:58 am

    Hvordan får man smagsneutral olivenolie?

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her