• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Madens klimaaftryk - se listen over forskellige fødevarer

Madens klimaaftryk - se listen over forskellige fødevarer

Grønkålsuppe ill. til madens klimaaftryk
Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  31. august 2023 - Udgivet:  31. august 2023

Madens klimaaftryk er meget forskellig alt efter, hvad vi spiser. Se forskellen på klimabelastningen for de mest almindelige fødevarer.

Madens klimaaftryk er noget af det, der er kommet ekstra fokus på de seneste år.

Så meget, at Madpyramiden og de officielle kostråd ligefrem er blevet ændret, så klimaaftrykket også tages hensyn til.

Men det kan være ret svært for den enkelte forbruger at regne ud, hvor belastende de forskellige mad- og drikkevarer er for klimaet.

Heldigvis har tænketanken CONCITO nu udgivet en hjemmeside, Den Store Klimadatabase, hvor du finder klimaaftryk på 500 fødevarer fra oksemørbrad til krydderurter.

Tidligere har tallene været opgjort på forskellige måder, så det har været svært at lave en samlet liste, men med CONCITOs klimadatabase er det blevet lettere, fortæller programleder for CONCITOs fødevareprogram Michael Minter:

- Nu er der god hjælp at hente i Den store klimadatabase, hvor man kan finde det gennemsnitlige klimaaftryk for alt fra pulled pork til plantefars eller persillerod på det danske marked.

Vi har kigget i tabellerne, og bringer her en liste med henholdsvis de mest belastende og der, hvor madens klimaaftryk er mindst.

Mad med mindst klimaaftryk

Madens klimaaftryk beregnes ved at tage højde for en række faktorer - blandt andet produktionsmetode, forarbejdning, emballage og distribution.

Vi har valgt at fokusere på mad, ikke drikkevarer. Hvis vi ser på drikkevarer også, ja, så er postevand det mest klimavenlige, vi overhovedet kan indtage.

Muslinger, rå: 0,22 CO2e/kg.

Grønkål, hvidkål, rosenkål, savoykål, spidskål, rødkål, pak-choi: 0,25 CO2e/kg.

Vegansk bacon, tilberedt: 0,25 CO2e/kg.

Rå gulerødder, rå majroe: 0,25 CO2e/kg.

Frisk basilikum, rå rabarber, rå sellerirod og rå bladselleri: 0,30 CO2e/kg.

Rødbede, rå: 0,31 CO2e/kg.

Purløg, rå porre: 0,32 CO2e/kg.

Portobelle-svampe: 0,36 CO2e/kg.

Rå uspecificerede kartofler: 0,36 CO2e/kg.

Persille, dild, karse, radise: 0,37 CO2e/kg.

Her er de mest klimabelastende fødevarer

Man kan roligt sige, at oksekød er en spise, som sætter et stort klimaaftryk. Særligt den lækre oksemørbrad, som topper listen.

En rå, afpudset oksemørbrad har et klimaaftryk på 151,95 CO2e/k, mens en tilsvarende svinemørbrad har 5,40 CO2e/kg.

CO2e pr. kg. er måleenheden for, hvor meget CO2 (kuldioxid) der udledes i forbindelse med den omtalte fødevares dyrkning, produktion osv.

Vi har kun udvalgt de fem øverste på listen, men hvis du går ind på klimadatabasen, vil du kunne se, at oksekød er temmelig dominerende.

Oksemørbrad, rå, afpudset: 151,95 CO2e/kg.

Tyndsteg med oksemørbrad: 80,89 CO2e/kg.

Kalvekød, middelfed, rå: 50,36 CO2e/kg.

Roastbeef, pålæg: 45,84 CO2e/kg.

Okseinderlår uden kappe, rå: 45,69 CO2e/kg.

Du kan også læse disse råd til at spise klimavenligt: 10 tips til at spise klimavenligt.

Kilder: Fødevarestyrelsen og CONCITO (2021): Den store klimadatabase, version 1.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af stangbønnner.

Stangbønner - sådan koger du de lange bønner perfekt

Billede af sød kartoffelgryde.

Sød kartoffelgryde - lækker gryderet med søde kartofler

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Forsiden lige nu

billede med hel kylling i kyllingeholder
Kylling i kyllingholder med grøntsager→ Se opskriften
billede med sommerlagkage med hindbær og jordbær
Sommerlagkage med flødecreme, hindbær og jordbær→ Se opskriften
Grillet Iberico Presa med hvidløg og rosmarin
Grillet Ibérico Presa med hvidløg og rosmarin→ Se opskriften
Billede af sauce gribiche med grønne asparges.
Sauce gribiche med grønne asparges→ Se opskriften
billede med jordbær trifli opskrift
Jordbær trifli (nem trifli med jordbær og makroner)→ Se opskriften
mad på 30 minutter
Mad på 30 minutter (lækre retter på en halv time)→ Se opskriften
billede med simpel pastaret
Simpel pastaret - nem mad uden gryde og pande→ Se opskriften
billederesultat for æggewraps med laks og kylling
Æggewraps - skøn opskrift med laks eller kylling→ Se opskriften
billede med creme anglaise med jordbær
Creme Anglaise med jordbær (lækker vaniljecreme)→ Se opskriften
billede med grøn kartoffelsalat
Grøn kartoffelsalat med ærter og majs→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her