Madens klimaaftryk er meget forskellig alt efter, hvad vi spiser. Se forskellen på klimabelastningen for de mest almindelige fødevarer.
Madens klimaaftryk er noget af det, der er kommet ekstra fokus på de seneste år.
Så meget, at Madpyramiden og de officielle kostråd ligefrem er blevet ændret, så klimaaftrykket også tages hensyn til.
Men det kan være ret svært for den enkelte forbruger at regne ud, hvor belastende de forskellige mad- og drikkevarer er for klimaet.
Heldigvis har tænketanken CONCITO nu udgivet en hjemmeside, Den Store Klimadatabase, hvor du finder klimaaftryk på 500 fødevarer fra oksemørbrad til krydderurter.
Tidligere har tallene været opgjort på forskellige måder, så det har været svært at lave en samlet liste, men med CONCITOs klimadatabase er det blevet lettere, fortæller programleder for CONCITOs fødevareprogram Michael Minter:
- Nu er der god hjælp at hente i Den store klimadatabase, hvor man kan finde det gennemsnitlige klimaaftryk for alt fra pulled pork til plantefars eller persillerod på det danske marked.
Vi har kigget i tabellerne, og bringer her en liste med henholdsvis de mest belastende og der, hvor madens klimaaftryk er mindst.
Mad med mindst klimaaftryk
Madens klimaaftryk beregnes ved at tage højde for en række faktorer - blandt andet produktionsmetode, forarbejdning, emballage og distribution.
Vi har valgt at fokusere på mad, ikke drikkevarer. Hvis vi ser på drikkevarer også, ja, så er postevand det mest klimavenlige, vi overhovedet kan indtage.
Muslinger, rå: 0,22 CO2e/kg.
Grønkål, hvidkål, rosenkål, savoykål, spidskål, rødkål, pak-choi: 0,25 CO2e/kg.
Vegansk bacon, tilberedt: 0,25 CO2e/kg.
Rå gulerødder, rå majroe: 0,25 CO2e/kg.
Frisk basilikum, rå rabarber, rå sellerirod og rå bladselleri: 0,30 CO2e/kg.
Rødbede, rå: 0,31 CO2e/kg.
Purløg, rå porre: 0,32 CO2e/kg.
Portobelle-svampe: 0,36 CO2e/kg.
Rå uspecificerede kartofler: 0,36 CO2e/kg.
Persille, dild, karse, radise: 0,37 CO2e/kg.
Her er de mest klimabelastende fødevarer
Man kan roligt sige, at oksekød er en spise, som sætter et stort klimaaftryk. Særligt den lækre oksemørbrad, som topper listen.
En rå, afpudset oksemørbrad har et klimaaftryk på 151,95 CO2e/k, mens en tilsvarende svinemørbrad har 5,40 CO2e/kg.
CO2e pr. kg. er måleenheden for, hvor meget CO2 (kuldioxid) der udledes i forbindelse med den omtalte fødevares dyrkning, produktion osv.
Vi har kun udvalgt de fem øverste på listen, men hvis du går ind på klimadatabasen, vil du kunne se, at oksekød er temmelig dominerende.
Oksemørbrad, rå, afpudset: 151,95 CO2e/kg.
Tyndsteg med oksemørbrad: 80,89 CO2e/kg.
Kalvekød, middelfed, rå: 50,36 CO2e/kg.
Roastbeef, pålæg: 45,84 CO2e/kg.
Okseinderlår uden kappe, rå: 45,69 CO2e/kg.
Du kan også læse disse råd til at spise klimavenligt: 10 tips til at spise klimavenligt.
Kilder: Fødevarestyrelsen og CONCITO (2021): Den store klimadatabase, version 1.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: