Kan man genopvarme mad med spinat og persille uden at blive syg, og hvordan gør man det? Her får du svaret på opvarming af persille og spinat.
Mange er fortsat i tvivl om hvorvidt man må genopvarme mad med spinat og persille, og tvivlen skyldes frygten for at blive syg af maden.
Myter om opvarmning af mad med persille
I rigtig mange år har man fået tudet ørerne fulde af, at det altså var strengt forbudt at genopvarme både spinat og persille, når det først havde været tilberedt én gang.
Og mange har da sikkert også til deres store ærgrelse, endt med at smide en halv gryde ud af en lækker gang persillesovs eller stuvet spinat.
Men er det nu i grunden så farligt?
Og må du stadig ikke genopvarme hverken spinat eller persille, når det først har været tilberedt én gang?
Det vil vi prøve at gøre dig lidt klogere på med denne artikel.
Jordbakterier i persille og spinat
Ligesom andre urter og grøntsager indeholder både spinat og persille jordbakterier, da de begge gror tæt ved jorden, og jordbakterierne kan derfor ikke undgås.
Jordbakterierne kan omdanne nitraten i grøntsagerne til nitrit, som er det stof der kan gøre dig syg, men...
Dette sker kun, hvis den tilberedte mad ikke køles ned forholdsvis hurtigt.
Hurtigt på køl
I dag har vi alle et køleskab, og der er derfor ikke grund til bekymring, da vi har rig mulighed for at få kølet den tilberedte mad ned hurtigt.
Udviklingen af bakterierne er derfor minimale, og der er derfor heller ikke grund til bekymring, hverken hvad angår genopvarmningen af spinat eller persille, oplyser DTU.
Skyl persille og spinat grundigt
Inden tilberedning af både spinat og persille, sørg da altid for først at skylle det godt, så du allerede der får fjernet størstedelen af de jordbakterier der findes på dem.
Efter tilberedningen, sørger du for at få den varme ret med enten persille eller spinat på køl hurtigst muligt, så den er kølet ned inden for max. tre timer.
Temperatur
Når retten skal genopvarmes, så varm den godt, og gerne til mindst 75 grader.
På denne enkle måde kan spinat og persille sagtens spises dagen efter også, og uden nogen grund til bekymring.
Særligt om børn og spinat
Vigtig viden: Børn i spædbørn og småbørnsalderen bør ikke få spinat, da spinat indeholder større mængder af nitrat!
Se mere indhold:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Jonna Tisné-Versailles
Jeg serverer retter med hakket persille ved siden af som tilbehør, ellers koger jeg hele stilke med retten som bouquet garni.
Anita
Hej Holger, hvis man tager noget frossen spinat og bruger det i en eller anden ret, hos mig er det en spinatlagkage, jeg vil gerne bruge frossen spinat,da jeg allerede har det i fryseren, jeg vil lave mine lagkagebunde og vil så gerne fryse dem ned til senere brug, de skal så bare optøes når jeg skal bruge dem, ved du om der kan ske noget ved det, jeg tænker selvfølgelig på nitrit og vil da nødigt gøre mine gæster syge 🙂 jeg kan ikke finde noget om det på nettet så håber du kan hjælpe mig. Venlig hilsen Anita Wedel