Lime

Lime er en mindre, grøn citrusfrugt, og her kan du læse mere om limefrugten, se næringsindhold og kalorier, og finde opskrifter med lime.
Lime minder meget om citron, og de kan da også bruges til stort set de samme ting.
I limefrugten er frugtkødet mere grønligt, mens citronen jo holder sig til de gule nuancer.
Begge indeholder en hel del saft, og skallen kan rives og anvendes til blandt andet bagværk.
Saften fra lime er ikke bitter, i modsætning til saften fra en citron.
Historien om lime
Lime stammer oprindeligt fra det sydøstlige Asien, men omkring år 1300 kom limefrugten til Europa.
Den mest normale art er den, som vi kender fra butikkerne herhjemme, men der findes også en Key Lime, der er lidt mindre.
Limefrugterne vokser på stedsegrønne træer, og de dyrkes i dag blandt andet i stor stil i Mellemamerika og Asien.
Holdbarhed
Du kan selv vælge om du vil opbevare en lime på køkkenbordet eller i køleskabet. Den kan nemlig klare begge dele.
Men hvis du kommer limefrugten i køleskabet, kan den altså holde sig lidt længere, så det vil jeg anbefale dig.
Hvis du lægger limefrugterne i en skål på køkkenbordet, skal du forvente de kan holde sig friske i et par uger, men du risikerer også at de er triste allerede efter få dage. Sådan er min erfaring.
Kommer du i stedet din lime i køleskabet forlænges holdbarheden til op mellem tre og fem uger. Allerbedst er det, at lægge dem i en plasticpose, og derefter på køl.
Du skal være opmærksom på, at økologiske limefrugter der ikke er blevet overfladebehandlet, typisk holder i kortere tid. Derfor er det bedste at lægge dem i køleskabet.
Husk i øvrigt altid at købe økologiske lime, hvis du skal bruge skallen i retten. Netop fordi de ellers er overfladebehandlet, og de stoffer ønsker du ikke at spise.
Opskrifter med lime
Lime anvendes til utrolig mange retter, men her er lige et par opskrifter, hvor limefrugten er god.
Først og fremmest anvender jeg den til gin og tonic. Her er limefrugten selvfølgelig uundværlig. Og naturligvis i en mojito.
Lime er også fremragende til at presse ud over fisk, der bages i ovnen. Her er det en dampet torsk med limefrugt. Samtidigt er den også god til en frisk dessert som eksempelvis den klassiske key lime pie.
Og så anvender jeg ofte lime sammen med olie i mine salatdressinger, da de giver en god friskhed.
Endelig skal de selvfølgelig bruges til wokretter og mange asiatiske opskrifter.
Næringsindhold i lime
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 30
Fedt: <1 gram
Kulhydrat: 10 gram
Protein: 1 gram