Her er den korrekte stegetid på en gås i ovn. En gåsesteg fyldes med æbler og svesker, og så skal den steges cirka 45 minutter pr. kilo.
Rigtig mange spiser stadig gås juleaften, og det er ikke så svært at stege gåsen helt perfekt.
Her er en nem og overskuelig guide til den perfekte gåsesteg - både juleaften og når du ellers har lyst til det.
Størrelse og fyld
Gæs varierer lidt i størrelse, og det spiller selvfølgelig ind på stegetiden. Men normalt ligger de på cirka 5-6 kilo.
Beregn cirka 250 gram æbler i både, samt cirka 200 gram svesker.
Giv gåsen en god omgang salt indvendig, og fyld den med æblebåde og svesker. Du kan også bruge økologiske appelsiner til gåsesteg, der er skåret ud i mindre både.
Pensl gåsen udvendigt med lidt smør, og gnid den grundigt med salt.
Læg den på en rist på en bradepande med ryggen opad, og hæld en liter hønsefond i bunden af bradepanden. Eventuelt en liter vand og to bouillonterninger.
Stil gåsen ind i en forvarmet ovn ved 160 grader over- og undervarme - ikke varmluft, da gåsen så vil blive mere tør.
Vend din gåsesteg om efter en time, så brystet nu er øverst. Sådan skal gåsen steges færdig.
Stegetid på gås
Nu skal du beregne cirka 45 minutter pr. kilo gås.
Så vejer gåsen fem kilo skal den steges i cirka tre timer og tre kvarter.
Vejer gåsen seks kilo er stegetiden fire timer og 30 minutter.
Og har du en gåsesteg på syv kilo skal den steges i fem timer og et kvarter.
Kernetemperatur i en gåsesteg skal være 75 grader. Så kernetemperaturen er vigtigere end stegetiden, da det kan være svært at beregne en præcis stegetid.
Efterbrun altid gåsesteg ved høj varme i ovnen, gerne 250 grader.
Lad gåsen hvile i 30 minutter inden udskæring.
Sovs til gåsesteg
Du kan nemt lave en vidunderlig sovs til gåsen. Brun indmad og hals i en stegegryde sammen med et grofthakket løg og lidt persillerod, og hæld vand ved til det dækker.
Kom 10 peberkorn ved og lad det nu småsimre under låg i halvanden time mens gåsen steges i ovnen.
Si skyen over i en anden gryde og kog op. Kom også skyen fra bradepanden ved, og jævn den med lidt majsstivelse, der er udrørt i en smule koldt vand.
Smag sovsen til med gastrik, salt og peber. Kom eventuelt også lidt ribsgele eller solbærgele i.
Se også disse opskrifter:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Mikael
Hej Holger. Er den samlede stegetid inkl den første time i ovnen, eller skal det påregnes fra gåsen vendes om?
Mvh Mikael
Holger Rørby Madsen
Hej Mikael
Det er inkl. den første time i ovnen 🙂
God fornøjelse - og glædelig jul
Holger
Pierre Schwartz
Hej
Jeg har 2 gæs i ovnen på 4500g
Skal de have 35 min x 4,5 eller hvorlangtid?
Lars Erik Bundgaard
Hvorfor kan jeg ikke få udskrevet opskriften på gås i ovn, når jeg er logget på min konto - kan heller ikke videresendes opskriften til min mail
Mvh
Lars
Peter
Synes ikke gåsen har fået nok, virker hordt i kødet kan jeg putte den i ovnen igen inden servering.Stegte den dagen før
Flemming
Et godt spørgsmål.
Til hvormange gennemsnitspersoner rækker en hel gås på 5-6 kilo? Kan man forvente et netto kødindhold omkring 1/3 af slagtet vægt? Eller hvor lander vi ?
Mvh Flemming
Holger Rørby Madsen
Hej Flemming
Generelt svinder en gås en del under stegning, og du skal nok forvente at en gås på den størrelse rækker til ca. 6-8 personer.
Det er fedtet, der smelter fra, og det er en del af gåsens vægt. Hvor meget afhænger af mange ting.
Er det en frossen gås, er det bedst at tø den op over et par dage.
Rigtig god fornøjelse.
Alt det bedste
Holger