• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Brød

Lækre og sprøde lynboller med fuldkorn

Har du ikke flere dage, så prøv disse lynboller med fuldkorn. De har en dejlig sprød skorpe og masser af smag og kan laves både med og uden surdej. Foto: Charlotte Mithril
Har du ikke flere dage, så prøv disse lynboller med fuldkorn. De har en dejlig sprød skorpe og masser af smag og kan laves både med og uden surdej. Foto: Charlotte Mithril

Opdateret:  21. juni 2023 - Udgivet:  27. januar 2021

Del gerne:
63
SHARES
FacebookMessenger63PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Disse lynboller skal kun hæve samlet 1 time og så have 15 minutter i ovnen. Skal du bage hurtige og lækre boller, så prøv denne opskrift.
  2. Surdej eller ej
  3. Hævning et lunt sted
  4. Meltype har betydning
  5. Opskrift på lynboller
  6. Lynboller med fuldkorn
  7. Ingredienser
  8. Fremgangsmåde
  9. Landstykker - lækre morgenboller med stenformalet mel
  10. Nemme hurtige boller
  11. Gulerodsbrud - nem og lækker opskrift
5 fra 14 stemmer
Gå til opskrift

Disse lynboller skal kun hæve samlet 1 time og så have 15 minutter i ovnen. Skal du bage hurtige og lækre boller, så prøv denne opskrift.

Vil du på kort tid bage nogle lækre boller med sprød skorpe og god smag, så prøv disse fuldkorns lynboller.

Mange opskrifter på boller og brød kræver i dag, at du starter dagen før med at slå dejen op. Der er ingen tvivl om, at den langsomme proces, hvor dejen får god tid til hævninger, giver pote i forhold til lækker smag og konsistens.

Men det er bare ikke altid, man lige er forberedt dagen før. Nogle gange vil man bare gerne bage nogle boller her og nu, og så kan du bruge denne opskrift.

Surdej eller ej

Har du en surdej stående, kan du tilsætte en smule af den til disse lynboller.

Surdejen fungerer som hævemiddel og giver en dejlig syrlig smag. Kommer du surdej i dejen, kan du anvende lidt mindre gær (10 gram).

Du kan dog sagtens bage disse lynboller uden surdej. Kom en smule mere gær i dejen (15 gram), så de stadig får en fin hævning.

Hævning et lunt sted

Når du bager lynboller, hvor dejen ikke har så meget tid til hævning, er det vigtigt, at dejen står et lunt sted når den hæver. Dette fremskynder hæveprocessen.

Har du en ovn, der kan indstilles på lav temperatur eller har en hæve-funktion, kan du med fordel lade dejen hæve her. Indstil ovnen på 35-40 grader og lad din dej hæve her.

Meltype har betydning

I denne opskrift har jeg valgt at bruge tre forskellige typer mel. Du kan sagtens anvende andre typer mel. Sørg bare for at lidt af melet - cirka ⅓ - er fuldkornsmel, hvis du vil have fuldkornsboller.  

Her har jeg anvendt Ølands-fuldkornshvedemel, da det giver en dejlig smag.

Desuden har jeg valgt at tilsætte lidt Tipo 00 mel, da jeg godt kan lide en sprød skorpe. Det fine hvedemel sørger for, at bollerne bliver saftige og får en lidt sej krumme, mens skorpen bliver lækker sprød.

Vil du hellere have bløde boller, kan du bare udskifte Tipo 00 melet med almindeligt hvedemel.

Opskrift på lynboller

Har du ikke flere dage, så prøv disse lynboller med fuldkorn. De har en dejlig sprød skorpe og masser af smag og kan laves både med og uden surdej. Foto: Charlotte Mithril

Lynboller med fuldkorn

Disse lynboller skal kun hæve samlet 1 time og så have 15 minutter i ovnen. Skal du bage hurtige og lækre boller, så prøv denne opskrift.
Bedømmelse
5 fra 14 stemmer
RetBrød
Arbejdstid: 25 minutter minutter
Tilberedning: 15 minutter minutter
Samlet tid: 1 time time 40 minutter minutter
Antal 12 stk
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Charlotte Mithril

Ingredienser

  • 4 dl vand - lunkent
  • 10 g gær - brug 15 gram hvis du bager uden surdej
  • ¼ dl surdej - hvis du har
  • 150 g fuldkorns hvedemel - gerne Ølands
  • 200 g hvedemel
  • 150 g tipo 00 mel
  • 12 g salt

Fremgangsmåde

  • Udrør gæren i lunkent vand. Tilsæt lidt surdej, hvis du har.
  • Tilsæt mel og salt og rør det sammen. Ælt dejen godt sammen - har du røremaskine, så lad den køre 12-15 minutter. Dejen skal være glat og smidig.
  • Stil dejen til hævning et lunt sted i 30 minutter.
  • Skær dejen ud i 12 stykker og form dem til boller. Lad være med at slå dejen for meget sammen.
  • Lad bollerne hæve et lunt sted i 30 minutter.
  • Bag bollerne ved 250 grader i cirka 15 minutter.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Se flere opskrifter på lækre hjemmebagte boller her:

Landstykker - lækre morgenboller med stenformalet mel

4.9 fra 10 stemmer
Her får du min opskrift på landstykker, der er super lækkert morgenbrød. Landstykkerne laves med få ingredienser, og er nemme at bage.
Gå til opskrift
billederesultat for landstykker

Nemme hurtige boller

4.7 fra 257 stemmer
Opskrift på nemme og hurtige boller, der ikke skal hæve. Dejen laves med fuldkorn og havregryn, den er nem at håndtere, og de bages straks.
Gå til opskrift
Billede med hurtige boller

Gulerodsbrud - nem og lækker opskrift

4.7 fra 79 stemmer
Her får du min opskrift på de bedste gulerodsbrud, der er nemme, bløde og lækre boller med masser af gulerod og solsikkekerner. Fryseegnet.
Gå til opskrift
billederesultat for gulerodsbrud
Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Marianne

    januar 28, 2021 at 4:23 pm

    Hvis jeg har surdejspulver, kan jeg så bruge det til bollerne,og hvis ja, hvor meget skal jeg så bruge.🤔

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Gør noget godt for dig selv - bliv medlem af Madens Verden nu
Det er billigere end du tror.
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required