Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Opskrifter › Aftensmad › Kong Fiddes livret

Kong Fiddes livret (opskrift på en kongelig gryderet)

Kong Fiddes livret
4.8 fra 96 stemmer
Gå til opskrift
Del gerne:
734
SHARES
FacebookMessenger734PinterestEmailSMS
Indhold
  • Kong Fiddes livret
  • Opskrift på Kong Fiddes livret
  • Tips
  • Kommentarer

Kong Fiddes livret

holger rørby madsen madens verdenHolger Rørby Madsen
4.8 fra 96 stemmer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Forb. tid: 10 minutter min
Tilb. tid: 10 minutter min
Samlet tid: 20 minutter min
Opskrift på Kong Fiddes livret, der er en rigtig kongelig gryderet. Kong Frederik den 9. elskede denne ret, som han ofte fik i Sønderjylland.
Antal: 4 personer
Ret: Aftensmad
Køkken: Dansk
Ugens madplan fra Madens VerdenFind den aktuelle madplan her!

Ingredienser

  • 1 svinemørbrad afpudses, skæres i små tern
  • 1 spsk smør
  • 2 løg finthakket
  • 2 tsk karry
  • 2 tsk paprika
  • 2 spsk engelsk sauce
  • 3 spsk tomatketchup
  • 4 dl fløde
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Svinemørbrad afpudses, skæres i skiver og derefter i små tern. Kødstykkerne må ikke være for store, fordi de blot steges i kort tid. Jeg plejer at lave dem cirka 1,5 centimeter på hvert led.
  2. Pil og hak løg fint.
  3. Varm en stegegryde op og kom smør i. Lad det bruse af.
  4. Tilsæt mørbrad og steg kødet i ca. 2 minutter. Vendes undervejs, så det brunes hele vejen rundt.
  5. Kom så løg, karry og paprika ved og lad det svitse med et minuts tid.
  6. Derefter kommes engelsk sauce i Kong Fiddes livret sammen med tomatketchup og fløde.
  7. Lad det varme igennem i et par minutter og smag den kongelige gryderet til med salt og friskkværnet peber.

Næringsindhold

Kalorier589kcalKulhydrater13gProtein35gFedt44gMættet fedt27gFlerumættet fedt3gEnkelumættet fedt12gTransfedt0.2gKolesterol218mgNatrium924mgKalium886mgKostfibre1gSukker9gVitamin A1713IUVitamin C10mgCalcium105mgJern2mg
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke
Kom med din mening

Opskrift på Kong Fiddes livret

Kong Fiddes livret er en populær gryderet, der både er særdeles smagfuld og hurtig at lave.

Historien er, at Kong Frederik den 9. ofte fik denne ret serveret under sine besøg på Gråsten Slot i Gråsten, der ligger godt 15 kilometer vest for Sønderborg, og især på kongens fødselsdag. Som i øvrigt var den 11. marts. Deraf navnet på Kong Fiddes livret. Fidde var kælenavn fra Frederik.

Kong Frederik var konge fra 1947 til 1972, gift med Dronning Ingrid og naturligvis far til Dronning Margrethe. De sønderjyske bånd var stærke, og derfor kom kongen ofte i det sønderjyske. Og især på slottet i Gråsten, hvor denne livret ofte blev serveret.

Og lad os så lige tage den: Der findes faktisk flere bud på denne opskrift. Den originale er formentlig med oksemørbrad, og gerne spidserne fra oksemørbraden. Men der er også kilder, der hævder at Kong Fiddes livret bør laves med flanksteak. Her skal man så være opmærksom på, at tilberedningstiden er lidt længere.

I denne opskrift er den kongelige gryde lavet med svinemørbrad, som trods alt er billigere end oksemørbrad, og det smager fantastisk godt. Tilbehøret til Kong Frederiks livret finder du længere nede.

Se flere opskrifter:

  • Hofgryde med svinekød og grønne bønner
  • Mørbradgryde med bacon - klassisk opskrift
  • Oksemørbradgryde med champignon og gulerødder

Tips

Kong Fiddes livret serveres straks.

I min lidt mere moderne anretning plejer jeg at serveres den kongelige gryderet med pommes frites og dampet broccoli eller ærter.

Men i den oprindelig og ægte opskrift serveres Kong Frederiks livret med pommes frites, hårdkogte æg, der er hakket groft, finthakket løg og rødbeder. Du kan jo selv vælge det rette tilbehør.

Du kan også justere farven med lidt madkulør, men det plejer ikke at være nødvendigt. Her finder du i øvrigt flere opskrifter på populære gryderetter.

Flere inspirerende opskrifter:

  • Baronens gryde - original opskrift fra Madens Verden
  • Mørbrad Royal
  • Kongens kyllingeret med champignon og peberfrugt
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Kurt Holm skriver

    juni 06, 2024 at 11:43 am

    Synes du skal bruge hele det sønderjydske navn for kongen, nemlig FIDDE JEN KRYDS.
    = Fredrik IX.

    Svar
  2. Gitte skriver

    maj 30, 2024 at 7:53 pm

    Smager SUPER GODT
    Hurtig at lave.

    Svar
    • Jane Nielsen skriver

      september 29, 2024 at 7:31 pm

      Den bedste ret jeg nogensinde har lavet og smager virkelig godt. Mine børn er ihvert fald vilde med den.

      Svar
  3. Per Hannibal Birk Jensen skriver

    maj 07, 2024 at 12:32 pm

    Skude godt

    Svar
  4. Birgit Hedegård skriver

    februar 13, 2024 at 10:01 pm

    Er retten fryse-egnet ?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      februar 14, 2024 at 6:29 am

      Hej Birgit
      Ja, det er den - du kan sagtens fryse Kong Fiddes livret ned.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar
  5. Monica Andersen skriver

    januar 16, 2024 at 2:08 pm

    Den originale ret er med oksekød og ikke svinemørbrad.

    Svar
  6. Karina skriver

    august 04, 2022 at 7:13 am

    Hejsa
    Jeg har en dyrekølle i frys, som skal bruges. Tænker at prøve at eksperimentere med det. Har nogen prøvet at bruge vildt i retten?

    Svar
  7. Joan skriver

    januar 13, 2022 at 1:31 pm

    Jeg har lavet retten flere gange, og den smager lige godt hver gang. Tak for de mange gode opskrifter.

    Svar
  8. Malene skriver

    august 27, 2021 at 7:02 pm

    Hmm..
    Gråsten slot ved Sønderborg... Nej.. Bare nej..
    Den formulering vil ingen Sønderjyde acceptere. For det første ligger Gråsten slot i (surprice) GRÅSTEN! For det andet ligger Sønderborg på Als. Als og Sønderjylland er altså ikke helt det samme vel? Det vil ingen sønderjyde eller alsing i hvert fald sige. Og Sønderborg har altså sit eget slot, Sønderborg slot.
    Så den formulering der her er brugt, er jo ikke korrekt.
    Måske det skulle fakta tjekkes lidt bedre en anden gang..

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      august 28, 2021 at 6:36 am

      Hej Malene
      Tak for det, og du har fuldstændig ret. Det var fortalt med den store pensel, og jeg kender godt forholdene i området, da jeg har arbejdet i Aabenraa i mange år 🙂
      Men jeg forstår godt din pointe, og retter den lige til, så der ikke er misforståelser.
      Tak for dit indspark - alt det bedste
      Holger

      Svar
      • Jarppi skriver

        januar 15, 2024 at 7:08 am

        Har du glemt at rette informationen til? 😛

      • Holger Rørby Madsen skriver

        januar 15, 2024 at 7:16 am

        Hejsa
        Nej, men nu er den præciseret endnu mere, så ingen er i tvivl 🙂
        Alt det bedste
        Holger

  9. Tove kerlauge skriver

    maj 18, 2021 at 11:55 am

    1000 Tak for alle de ho opskrifter, dejligt med nye opskrifter og forslag til en gamel husmor 👍😃

    Svar
  10. Allan skriver

    januar 28, 2021 at 4:19 pm

    Hvornår skal løgene i, og bruger du kulør?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      januar 29, 2021 at 6:47 am

      Hej Allan
      Undskyld, jeg har nu rettet den til. Løgene kommer i sammen med karry og paprika 🙂
      Sovsekulør synes jeg ikke er nødvendigt, men det kan du sagtens gøre.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar

Mere inspiration

  • Billede af grønkålsgryde.
    Grønkålsgryde (hurtig gryderet med grønkål, kylling og gulerod)
  • Billede af okonomiyaki pandekage.
    Okonomiyaki - japansk madpandekage
  • Billede af kødboller med gulerod og pasta i gulerodssauce.
    Kødboller med gulerod (og pasta i lækker gulerodssauce)
  • Billede af torsk med pesto.
    Torsk med pesto (hurtig og lækker fiskeret til hele familien)

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required