• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Aftensmad

Kong Fiddes livret - opskrift på en kongelig gryderet

Kong Fiddes livret
Kong Fiddes livret er en kongelig gryderet, der ikke tager lang tid at lave. Kong Frederik den 9. elskede denne simple ret, der ofte blev serveret under besøg i Sønderborg. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  28. februar 2025 - Udgivet:  28. januar 2021

Del gerne:
721
SHARES
FacebookMessenger721PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Opskrift på
  2. Kong Fiddes livret
  3. Ingredienser
  4. Fremgangsmåde
  5. Næringsindhold
  6. Tips
4.8 fra 96 stemmer
Gå til opskrift

Kong Fiddes livret er en populær gryderet, der både er særdeles smagfuld og hurtig at lave.

Historien er, at Kong Frederik den 9. ofte fik denne ret serveret under sine besøg på Gråsten Slot i Gråsten, der ligger godt 15 kilometer vest for Sønderborg, og især på kongens fødselsdag. Som i øvrigt var den 11. marts. Deraf navnet på Kong Fiddes livret. Fidde var kælenavn fra Frederik.

Kong Frederik var konge fra 1947 til 1972, gift med Dronning Ingrid og naturligvis far til Dronning Margrethe. De sønderjyske bånd var stærke, og derfor kom kongen ofte i det sønderjyske. Og især på slottet i Gråsten, hvor denne livret ofte blev serveret.

Og lad os så lige tage den: Der findes faktisk flere bud på denne opskrift. Den originale er formentlig med oksemørbrad, og gerne spidserne fra oksemørbraden. Men der er også kilder, der hævder at Kong Fiddes livret bør laves med flanksteak. Her skal man så være opmærksom på, at tilberedningstiden er lidt længere.

I denne opskrift er den kongelige gryde lavet med svinemørbrad, som trods alt er billigere end oksemørbrad, og det smager fantastisk godt.

Tilbehøret til Kong Frederiks livret finder du længere nede.

Se også disse opskrifter:

  • Mørbrad Royal
  • Oksemørbradgryde
  • Mørbradgryde
  • Hofgryde

Opskrift på

Kong Fiddes livret

Kong Fiddes livret

Opskrift på Kong Fiddes livret, der er en rigtig kongelig gryderet. Kong Frederik den 9. elskede denne ret, som han ofte fik i Sønderjylland.
Bedømmelse
4.8 fra 96 stemmer
RetAftensmad
Arbejdstid: 10 minutter minutter
Tilberedning: 10 minutter minutter
Samlet tid: 20 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 1 svinemørbrad - afpudses, skæres i små tern
  • 1 spsk smør
  • 2 løg - finthakket
  • 2 tsk karry
  • 2 tsk paprika
  • 2 spsk engelsk sauce
  • 3 spsk tomatketchup
  • 4 dl fløde
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  • Svinemørbrad afpudses, skæres i skiver og derefter i små tern. Kødstykkerne må ikke være for store, fordi de blot steges i kort tid. Jeg plejer at lave dem cirka 1,5 centimeter på hvert led.
  • Pil og hak løg fint.
  • Varm en stegegryde op og kom smør i. Lad det bruse af.
  • Tilsæt mørbrad og steg kødet i ca. 2 minutter. Vendes undervejs, så det brunes hele vejen rundt.
  • Kom så løg, karry og paprika ved og lad det svitse med et minuts tid.
  • Derefter kommes engelsk sauce i Kong Fiddes livret sammen med tomatketchup og fløde.
  • Lad det varme igennem i et par minutter og smag den kongelige gryderet til med salt og friskkværnet peber.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
589
% Daglig værdi*
Fedt
 
44
g
68
%
Mættet fedt
 
27
g
169
%
Transfedt
 
0.2
g
Flerumættet fedt
 
3
g
Enkelumættet fedt
 
12
g
Kolesterol
 
218
mg
73
%
Natrium
 
924
mg
40
%
Kalium
 
886
mg
25
%
Kulhydrater
 
13
g
4
%
Kostfibre
 
1
g
4
%
Sukker
 
9
g
10
%
Protein
 
35
g
70
%
Vitamin A
 
1713
IU
34
%
Vitamin C
 
10
mg
12
%
Calcium
 
105
mg
11
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Tips

Kong Fiddes livret serveres straks.

I min lidt mere moderne anretning plejer jeg at serveres den kongelige gryderet med pommes frites og dampet broccoli eller ærter.

Men i den oprindelig og ægte opskrift serveres Kong Frederiks livret med pommes frites, hårdkogte æg, der er hakket groft, finthakket løg og rødbeder.

Du kan jo selv vælge det rette tilbehør.

Du kan også justere farven med lidt madkulør, men det plejer ikke at være nødvendigt.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Kurt Holm

    juni 06, 2024 at 11:43 am

    Synes du skal bruge hele det sønderjydske navn for kongen, nemlig FIDDE JEN KRYDS.
    = Fredrik IX.

    Svar
  2. Gitte

    maj 30, 2024 at 7:53 pm

    Smager SUPER GODT
    Hurtig at lave.

    Svar
    • Jane Nielsen

      september 29, 2024 at 7:31 pm

      Den bedste ret jeg nogensinde har lavet og smager virkelig godt. Mine børn er ihvert fald vilde med den.

      Svar
  3. Per Hannibal Birk Jensen

    maj 07, 2024 at 12:32 pm

    Skude godt

    Svar
  4. Birgit Hedegård

    februar 13, 2024 at 10:01 pm

    Er retten fryse-egnet ?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      februar 14, 2024 at 6:29 am

      Hej Birgit
      Ja, det er den - du kan sagtens fryse Kong Fiddes livret ned.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar
  5. Monica Andersen

    januar 16, 2024 at 2:08 pm

    Den originale ret er med oksekød og ikke svinemørbrad.

    Svar
  6. Karina

    august 04, 2022 at 7:13 am

    Hejsa
    Jeg har en dyrekølle i frys, som skal bruges. Tænker at prøve at eksperimentere med det. Har nogen prøvet at bruge vildt i retten?

    Svar
  7. Joan

    januar 13, 2022 at 1:31 pm

    Jeg har lavet retten flere gange, og den smager lige godt hver gang. Tak for de mange gode opskrifter.

    Svar
  8. Malene

    august 27, 2021 at 7:02 pm

    Hmm..
    Gråsten slot ved Sønderborg... Nej.. Bare nej..
    Den formulering vil ingen Sønderjyde acceptere. For det første ligger Gråsten slot i (surprice) GRÅSTEN! For det andet ligger Sønderborg på Als. Als og Sønderjylland er altså ikke helt det samme vel? Det vil ingen sønderjyde eller alsing i hvert fald sige. Og Sønderborg har altså sit eget slot, Sønderborg slot.
    Så den formulering der her er brugt, er jo ikke korrekt.
    Måske det skulle fakta tjekkes lidt bedre en anden gang..

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      august 28, 2021 at 6:36 am

      Hej Malene
      Tak for det, og du har fuldstændig ret. Det var fortalt med den store pensel, og jeg kender godt forholdene i området, da jeg har arbejdet i Aabenraa i mange år 🙂
      Men jeg forstår godt din pointe, og retter den lige til, så der ikke er misforståelser.
      Tak for dit indspark - alt det bedste
      Holger

      Svar
      • Jarppi

        januar 15, 2024 at 7:08 am

        Har du glemt at rette informationen til? 😛

      • Holger Rørby Madsen

        januar 15, 2024 at 7:16 am

        Hejsa
        Nej, men nu er den præciseret endnu mere, så ingen er i tvivl 🙂
        Alt det bedste
        Holger

  9. Tove kerlauge

    maj 18, 2021 at 11:55 am

    1000 Tak for alle de ho opskrifter, dejligt med nye opskrifter og forslag til en gamel husmor 👍😃

    Svar
  10. Allan

    januar 28, 2021 at 4:19 pm

    Hvornår skal løgene i, og bruger du kulør?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      januar 29, 2021 at 6:47 am

      Hej Allan
      Undskyld, jeg har nu rettet den til. Løgene kommer i sammen med karry og paprika 🙂
      Sovsekulør synes jeg ikke er nødvendigt, men det kan du sagtens gøre.
      De bedste hilsner
      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Rabarberhapsere

Rabarberhapsere - lækre små kager med rabarber

Billede med marmoreret grillfilet.

Marmoreret grillfilet - opskrift med stegetid og tips

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required