• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Tilbehør › Koge kartofler (kogetid på nye og gamle kartofler)

Koge kartofler (kogetid på nye og gamle kartofler)

billede til kogetid på kartofler - både de gamle og nye
At ramme den helt rigtige kogetid på kartofler kan være svært, da kartofler jo varierer i størrelse og kvalitet. Men der er alligevel nogle faste holdepunkter. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.

Opdateret:  7. maj 2024 - Udgivet:  30. april 2016

Del gerne:
7
SHARES
FacebookMessenger7PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. At angive den præcise kogetid på kartofler lyder måske umuligt, men der er faktisk nogle gode tommelfingerregler når du skal koge kartofler.
  2. Opskrift til at koge kartofler
  3. Koge kartofler
  4. Ingredienser
  5. Fremgangsmåde
  6. Næringsindhold
  7. Koge ældre kartofler med skræl
Gå til opskrift

At angive den præcise kogetid på kartofler lyder måske umuligt, men der er faktisk nogle gode tommelfingerregler når du skal koge kartofler.

Den nøjagtige kogetid på kartofler afhænger selvfølgelig af mange ting.

Både kartoflernes størrelse og alder spiller ind, men selvfølgelig betyder det også noget hvor hurtigt vandet koger (hvor længe kartoflerne reelt ligger i varmt vand).

Men her er en hurtig oversigt på kogetid for kartofler.

Se også disse opskrifter:

  • Kogetid på nye danske kartofler
  • Bagekartofler
  • Flødekartofler
  • Kartoffelbåde

Opskrift til at koge kartofler

billede til kogetid på kartofler - både de gamle og nye

Koge kartofler

At angive den præcise kogetid på kartofler lyder måske umuligt, men der er faktisk nogle gode tommelfingerregler når du skal koge kartofler.
Bedømmelse
4.9 fra 20 stemmer
RetTilbehør
Arbejdstid: 5 minutter minutter
Tilberedning: 10 minutter minutter
Samlet tid: 15 minutter minutter
Antal 4 personer
Vis favoritter
Print opskriften
Gem opskriften
Print opskriften
Kræver medlemskab - læs mere
Opskrift udviklet af: Holger Rørby Madsen

Ingredienser

  • 800 g kartofler
  • vand
  • 1 tsk salt

Fremgangsmåde

  • Vask kartoflerne grundigt, og kom dem op i en gryde. Hæld koldt vand ved, men ikke mere end kartoflerne kun netop er dækket med vand.
  • Tilsæt en teskefuld salt, og kog nu kartoflerne i 8-10 minutter. Er de større end normalt, skal de have 10-12 minutter.
  • Stik i dem med en kødnål for at mærke om de er kogte. Husk, at man ikke skal koge kartofler helt ud.
  • Hæld vandet fra, og lad kartoflerne trække et par minutter inden servering.

Få tilsendt opskriften på mail

Indtast din mail og klik send for at modtage opskriften på mail
Opskriften er nu på vej til din indbakke

Næringsindhold

Ernæring i opskriften
Mængde pr. portion
Kalorier
154
% Daglig værdi*
Fedt
 
0.2
g
0
%
Mættet fedt
 
0.1
g
1
%
Flerumættet fedt
 
0.1
g
Enkelumættet fedt
 
0.01
g
Natrium
 
109
mg
5
%
Kalium
 
842
mg
24
%
Kulhydrater
 
35
g
12
%
Kostfibre
 
4
g
17
%
Sukker
 
2
g
2
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
4
IU
0
%
Vitamin C
 
39
mg
47
%
Calcium
 
24
mg
2
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Kræver medlemskab
Køb adgang 295,- pr. år Se alle fordele ved medlemskab
Gratis appHent Madens Verdens gratis app hvor du henter dine apps! Log ind som medlem og få alle fordelene.
Kom med din mening

Koge ældre kartofler med skræl

Skræl kartoflerne og del dem i mindre stykker, eventuelt kvarte.

Hæld vand ved så det netop dækker kartoflerne, tilsæt en teskefuld salt, og kog dem nu i 12-13 minutter - igen afhængig af størrelsen.

Hvis du vil koge kartoflerne med skrællen på, skal du vaske dem grundigt, og her er kogetiden et par minutter mere.

Hæld vandet fra, og lad dem dampe af et par minutter.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg er kogebogsforfatter, opskriftsudvikler og journalist, og med omkring 2 mio. brugere hver måned er Madensverden.dk et af Danmarks største medier om mad. Her får du tusindvis af opskrifter, masser af viden om mad og råvarer, bageskole, alt om sous vide og meget mere. God fornøjelse.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ole

    februar 10, 2023 at 1:10 am

    ---Og så til spørgsmålet: Skal man salte vandet til kogning af kartoffelmos - eller vente med at salte mosen til sidst?

    Jeg har prøvet begge dele og jeg synes det smager bedst at salte kogevandet. Så kom en teskefuld salt i, og kog nu kartoffelstykkerne møre. Afhængig af størrelsen tager det 12-15 minutter.---

    Den modsiger så lidt den anden artikel, om at man ikke skal salte vandet til kartoffelmos, da kartofler jo binder vand når der er salt til stede, og derved gør kartoflerne hårde.

    ---Kog kartoflerne til de er helt møre - men HUSK, at det skal være i usaltet vand. Du smager først til med salt når mosen er færdig. Kommer du salt i vandet under kogningen, bliver din kartoffelmos mere hård, hvorimod du får en blødere kartoffelmos ved at vente med at salte til sidst.---

    Svar
  2. Louise Andersen

    marts 31, 2016 at 10:14 pm

    Hej Anni. Jeg vasker altid vinterkartofler, og koger dem med skrællen på. Der sidder vitaminerne jo også.
    Hilsner Louise

    Svar
  3. Anni W.

    marts 31, 2016 at 11:47 am

    Hej
    Lavede kartoffelmos i aftes og den blev rigtig god. Men hvem koger gamle kartofler med skræl på? Skræller man dem ikke altid? Jeg gør i hvert fald.
    Kh Anni

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her

Bedømmelse

Your vote:




Bedøm her

A rating is required
A name is required
An email is required