Bondemandens ret er en rustik, kinesisk wokret med svinekød og peberfrugter. Her får du en autentisk opskrift på en hurtig, lækker ret.
Af Xinxin Ren Gudbjörnsson
Bondemandens ret er en meget populær kinesisk wokret, som stammer fra Hunan-provinsen.
Den er nem at lave, velsmagende og det er svært at blive træt af den, da den kan laves i hundredvis af variationer.
Det er en kinesisk ret, der som navnet antyder, har sin oprindelse fra landet. Retten er rustik med få ingredienser, hvor svinekød (typisk nakkekoteletter) og frisk chili var de oprindelige ingredienser.
I dag bruger man typisk de lange chilier eller grøn peber. Retten er også et hit i min hjemmeprovins Sichuan. Da min oldefar var en anerkendt chiliavler, har vi altid brugt de små eller de aflange chilier til denne ret.
Opskrift på kinesisk wokret
Ægte kinesisk wokret
Ingredienser
- 250 g nakkekoteletter
- 1 peberfrugt - el. snackpeber
- 1 spsk sojasauce - lys
- 1 spsk olie - du kan bruge alle slags neutral olie
- 2 fed hvidløg
Fremgangsmåde
- Skær nakkekoteletten i skiver af ca. 2 mm, derefter kan du dele skiverne op, så stykkerne er ca. 3 cm lange.
- Put kødet i en skål og hæld sojasauce på. Brug spisepinde eller en ske til at røre godt i skålen, så al kød får lidt af sojasaucen. Stil skålen i køleskabet.
- Vask peberfrugten og tør den godt med et rent viskestykke. Skær peberfrugten i grove stykker.
- Hak hvidløget.
- Tag kødet ud af køleskabet. Varm wokken op med olie ved høj varme.
- Når det begynder at ryge lidt, lynsteger du peberfrugten, så den bliver godt brun og lidt brændt.
- Tag peberfrugten op og kom den i en ren beholder.
- Hæld lidt mere olie i wokken. Når olien ryger, hælder du kødet i wokken og lynsteger. Når kødet har skiftet farve og ser lidt brændt ud, hælder du hvidløg i og steger videre.
- Efter et halvt minut hælder du peberfrugten i igen og steger den sammen med kødet. Efter et minut vil retten være færdig. Du kan nu slukke varmen og servere en kinesisk wokret med ris, som de fleste vil kunne lide.
Få tilsendt opskriften på mail
Næringsindhold
Tilpasset dansk smag
Når jeg laver retten for danskere, bruger jeg som regel peberfrugt eller snackpeber, da det ellers tit resulterer i hyperventilation, rystetur, angstanfald og tårer. Det er knap så hyggeligt til middagsselskaber.
Denne version er en såkaldt børne-version, da det er typisk sådan, man laver retten til børn i Kina. Og sådan som børnene på landet laver den.
Jeg har engang lavet retten sammen med en flok folkeskolebørn fra København. Det gik glimrende, da den både var nem at lave og de fleste kunne lide den.
Retten serveres med kogt jasminris. De fleste vil dog servere retten sammen med en grønsagsret lavet i wok. Typisk vandspinat, pak choy, choy sum, kinakål eller lignende.
Her er andre kinesiske opskrifter
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Tina
Mao var en massemorder. Men retten ser lækkert ud.