Kellogg’s Frosties indeholder ingen kunstige farvestoffer, aromaer eller tilsætningsstoffer – til gengæld får du masser af sukker.
Har du nogensinde tænkt over, hvad der egentligt er i Kellogg’s Frosties?
De sprøde, ristede majsflager (cornflakes) med sukker udenpå blev introduceret i USA i 1952 som Sugar Frosted Flakes. I 1983 fjernede man dog ordet sukker fra navnet, og de hedder i mange lande i dag blot Frosted Flakes.
De søde cornflakes indeholder dog stadig masser af sukker – men hvor meget sukker er der egentligt i Frosties?
37 procent sukker i Frosties
I 100 gram Frosties er der 37 gram sukker - det svarer til cirka 17 sukkerknalder. Dog spiser man sjældent 100 gram cornflakes i et almindeligt morgenmåltid.
Ifølge Kellogg’s er en gennemsnitsportion Frosties på 30 gram. Her vil indholdet af sukker være 11 gram. Du vil altså få sukker svarende til lidt over 5 sukkerknalder i en normal portion.
Om dette er meget eller lidt sukker er selvfølgeligt afhængig af, hvad du normalt spiser til morgenmad. Men forestil dig, at du tager en normal portion havregryn og kommer fem sukkerknalder i. Det vil mange nok synes er temmelig meget.
Så meget sukker bør du max. spise
Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHOs anbefalinger bør max. 10 procent af vores daglige kalorieindtag komme fra tilsat sukker.
Ifølge Fødevarestyrelsen får 6 ud af 10 børn for meget sukker og peger på de søde morgenmadsprodukter som en af årsagerne til det høje sukkerindtag.
Et barn på eksempelvis 8 år bør i gennemsnit indtage omkring 1850 kcal per dag. Det betyder, at et barn på 8 år max. bør få omkring 45 gram sukker per dag. En portion Frosties til morgenmad dækker altså ¼ af det maksimale sukkerindtag.
Fri for tilsætningsstoffer
Men hvad indeholder Frosties ud over en del sukker? Ser man på ingredienslisten er den ikke lang:
Majs, sukker, bygmalt, glukosesirup og salt.
Det er alt. Der er altså ingen tilsætningsstoffer, kunstige farvestoffer eller aromaer.
Set med fødevaretekniske øjne, er de altså et temmelig rent produkt lavet af få råvarer. Dette bruges da også i markedsføringen af Frosties, hvor man på pakken kan læse følgende:
”Natural grains – Rolled & toasted – No artificial colours or flavours”
Og i dette tilfælde holder de altså, hvad de lover.
Ikke en sund morgenmad
Men er Frosties så et morgenmadsprodukt, der kan indgå i et sundt morgenmåltid?
Selvom de ikke indeholder tilsætningsstoffer, gør det høje sukkerindhold det til et produkt, der bør spises med omtanke.
Hvor meget sukker får man ellers i løbet af dagen? Der er skjult sukker i mange fødevarer i dag – det skal man huske at tælle med. Langt de fleste danskere, spiser mere sukker end det anbefales.
Skal man have et godt og mættende morgenmåltid, er Frosties dog ikke at foretrække. Her er det godt at spise produkter, der indeholder sunde kostfibre, der giver en god og mættende effekt.
Og der er ikke mange kostfibre i Frosties, der indeholder 2 gram kostfibre per 100 gram.
Sammenligner man med eksempelvis havregryn, indeholder de 10 gram kostfibre per 100 gram.
En anden mættende faktor er indholdet af protein, og også her er havregryn en klar vinder sammenlignet med Frosties med næsten tre gange så meget protein.
Her kan du se næringsindholdet i Frosties:
Indhold per 100 gram | Kellogg’s Frosties |
Energi | 375 kcal |
Fedt | 0,6 gram |
- heraf mættet fedt | 0,1 gram |
Kulhydrater | 87 gram |
- heraf sukkerarter | 37 gram |
Kostfibre | 2 gram |
Protein | 4,5 gram |
Salt | 0,8 gram |
Elsker man Frosties, så tænk på det som det søde indslag i eksempelvis weekendens morgenmåltid i stedet for wienerbrød el. lign.
Men lad ikke Frosties stå alene som morgenmad til hverdag, hvis du vil have en sund og nærende morgenmad.
Kilder: WHO, Fødevarestyrelsen, Nordic Nutrition Recommendations 2012.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: