Peanuts

Peanuts er saltede og ristede jordnødder, som vi bruger som snack og i madlavning. Læs fakta om jordnødder, som rent faktisk ikke er nødder.
Peanuts kender vi til hudløshed. I årtier har de været brugt som snacks, ristede og saltede, eller i salat og wokretter.
Selvom vi kan købe poser med hele peanuts i skal, er det næsten som om, at de to ting ikke har noget med hinanden at gøre, fordi de saltede, ristede er dem, der bliver solgt flest af.
Men ikke desto mindre er det sådan, det er. Peanuts er jordnødder, som kommer fra en skål, hvor de ligger to og to.
Her gror jordnødderne
Først og fremmest er navnet ukorrekt. Jordnødder har ikke noget med nødder at gøre. Det er en bælgfrugt, der tilhører ærteblomstfamilien, og jordnødder er i virkeligheden frø.
Disse frø vokser under jorden i en bælg - som ligner en brun skal. Faktisk kan jordnødder minde om kartofler, når du graver planten op og ser "nødderne" mellem alle rødderne.
Det menes, at jordnødder oprindeligt stammer fra Andesbjergene, i dag er det en kæmpe salgsvare for USA, Kina, Indien og nogle afrikanske lande.
Sådan bliver jordnødder til peanuts
Det tager fem måneder fra planten sås, til man kan høste jordnødder. Når de høstes, bliver de revet op ad jorden og lægges til tørring på marken i et par døgn.
Efter rensning, sortering og afskalling bliver de samlet og tørret i en særlig indretning, der sørger for at blæse varm luft på dem for at reducere deres vandindhold yderligere.
Nu er de ved at ligne de peanuts, vi kender, men først hos producenterne bliver de ristede og saltede.
Næringsværdi og holdbarhed
Er peanuts sunde? Ja, i princippet er de, så længe de blot er jordnødder, og vi ikke spiser for mange af dem.
Der er forsket meget i jordnødder og (usaltede) peanuts effekt på vores helbred. Nogle undersøgelser viser, at man kan risikere bryst- og tarmkræft ved at spise peanuts mindst et par gange ugentlig.
Andre mener, at regelmæssig indtagelse af de tørrede, usaltede jordnødder kan give en vis beskyttelse mod hjerte- karsygdomme.
Men saltede og ristede som er dem, vi oftest køber og spiser, har et enormt højt indhold af fedt og salt. Og det er to faktorer, vi ikke bør få for meget af.
Her kan du se energifordelingen på 100 gram jordnødder og 100 gram peanuts. Bemærk forskellen i fedtprocent.
Peanuts | Jordnødder | |
Kalorier | 632 gram | 538 gram |
Proteiner | 24,6 gram | 25,8 gram |
Kulhydrat | 9,5 gram | 19,9 gram |
Fedt | 53,3 gram | 37,8 gram |
Opskrifter med peanuts
Peanuts bruges som nævnt i alverdens retter, fra brownies og cookies til asiatiske salater og wokretter.
Hak dem og drys dem ud over din salat, pynt gryderetten med hele peanuts og brug dem i hjemmelavet konfekt og kager.
Og så er der selvfølgelig peanutbutter, amerikanernes svar på Nutella.