Hvad er østerssauce og hvordan bruger du det?

Østerssauce tilfører den femte smag, umami, til dine retter og er uundværlig, når du skal i køkkenet og lave asiatisk mad. Læs fakta om den magiske sauce.
Østerssauce alias oyster sauce er af og til nok til at vende retten fra not til hot. Også selvom det kun er en spiseskefuld, man tilsætter.
Den tykke, mørke sauce fra Asien er rig på umami og på trods af navnet, behøver østers-hadere ikke frygte østerssauce: Den smager ikke af østers - eller andre skaldyr for den sags skyld.
Modsat sin slægtning, fish sauce eller fiskesauce, er østerssaucen ikke fermenteret. Oyster sauce, som den også kaldes, bliver fremstillet af en ekstrakt af østers, der koger i timevis, indtil de er kogt ind til en karameliseret, tyk masse.
Opfundet ved et tilfælde
Saucen blev faktisk opfundet ved et tilfælde. En kineser ved navn Lee Kum Sheung solgte blandt andet retter med østers i sit lille tehus i Nanshui.
En eftermiddag i 1881 glemte han de østers, der simrede i vand med sukker og salt over ilden, og da han endelig kom i tanke om dem, var de forvandlet til en tyk sauce.
Kum Sheung var en handlingens mand, for han oprettede et firma, Lee Kum Kee, og begyndte at sælge østerssauce. I dag er familien Sheung en af de rigeste familier i Asien, og vi andre nyder af østerssaucen.
Det kan du bruge saucen til
Østerssauce fungerer fortræffeligt med soyasauce. Den bitre, salte soysauce går godt i spænd med den mere sødlige østerssauce. Der er næsten ikke en asiatisk "stir fry" ret, som ikke har godt af en blanding af de to saucer tilsat lidt sukker og chili.
Blandt andet ville klassikeren kylling med cashewnødder ikke være den samme uden et par skefulde østerssauce.
Du kan også bruge østerssauce til retter, hvor du ønsker en mere tyk konsistens eller som smagsforstærker i stegte ris og nudler. Den lugter nemlig ikke af fisk og har en helt anden konsistens end fiskesaucen, så din mad kommer ikke til at få en forkert duft af østerssaucen.
Tjek ingredienserne
Det kan godt være, at Lee Kum Sheungs østerssauce primært indeholdt østers tilbage i 1800-tallet, men i dag er det en anden sag. Du kan risikere at få en østerssauce, der aldrig har set så meget som et bløddyr, men primært er lavet på soja og gærekstrakter.
Så kig godt på ingredienslisten. Måske kan vi ikke smage den store forskel, men det er trods alt en fordel, at der er østers i en østerssauce.
Opbevaring af østerssauce
Når du først har åbnet flasken med østerssauce/oyster sauce, er det vigtigt, at du opbevarer den i køleskabet. Her kan saucen til gengæld holde sig et par år.
Opskrifter med østerssauce
Bondemandens ret - ægte kinesisk wokret
Thaisuppe med kylling og nudler
Nem og hurtig opskrift på forårsruller