Kiwi - næringsindhold, fakta og opskrifter med kiwifrugt

Her kan du læse alt om den sunde kiwi, der kan købes året rundt. Se hvad kiwien indeholder, og hvorfor du skal spise kiwis med skrællen på.
Kiwi er en af de sundeste frugter, og den bliver af mange udråbt som en såkaldt super-food.
Det er i hvert fald et faktum, at kiwien indeholder store mængder C-vitamin, men også andre vigtige næringsstoffer.
Samtidig er det vigtigt at slutte den gamle diskussion om hvorvidt man kan spise skrællen eller ej på kiwis. For det bør man gøre.
Fakta om kiwi
Kiwi dyrkes i dag mange steder på kloden, men den stammer oprindeligt fra Kina.
Den er på størrelse med et hønseæg, og så er den jo speciel på grund af både det flotte og grønne frugtkød, men også på grund af den brune og behårede skal eller skræl.
Smagen minder måske mest om en blanding af lidt jordbær og stikkelsbær, og den er populær hos både børn og voksne.
Navnet
Oprindelig hed kiwien faktisk kinesisk stikkelsbær, hvilket jo passer godt i forhold til både smag og oprindelse.
Men i New Zealand gav man efter 2. Verdenskrig frugten navnet kiwi, og den blev opkaldt efter fuglen kiwi, der er nationalfugl i New Zealand.
Sæson for kiwi
Som sagt dyrkes kiwien mange steder, men de største producerende lande er i dag blandt andet Italien, New Zealand, men også blandt andre USA, Spanien og Frankrig producerer store mængder kiwi.
Netop fordi kiwien dyrkes mange steder, kan den købes året rundt i supermarkederne. Og derfor er sæsonen altså hele året.
Det er i øvrigt blevet populært at dyrke kiwis i Danmark, men her skal man passe på med frosten, og så kræver kiwiplanten en del varme i vækstsæsonen.
Husk i øvrigt at anskaffe både en han- og hunplante.
Vitaminer
Kiwi indeholder en stor mængde C-vitamin, men også A- og E-vitamin.
Men den indeholder også både magnesium, kalium og en del kostfibre.
Spis skrællen
Og du skal endelig spise skrællen på kiwien!
Dels sidder der her en del vitaminer og kostfibre, men også store mængder af antioxidanterne flavonider.
Flavonider er blandt andet med til at beskytte kroppen mod DNA-skader, som i den sidste ende kan give kræft.
Du kan selvfølgelig bare skylle kiwien, og derefter spise den som den er, men hvis du synes skrællen er lidt for behåret i store mængder, er et godt tip at skære den i skiver, som derefter spises.
Opbevaring og holdbarhed
Hvis den indkøbte kiwi ikke er helt moden, kan den opbevares på køkkenbordet.
Du kan modne kiwierne hurtigere ved at lægge dem sammen med bananer, der udskiller ethylen. Ethylen er en gasart, der fremmer modning.
Når kiwien er moden, bør den opbevares på køl, hvor den holder sig i op til et par uger.
Den samlede holdbarhed afhænger selvfølgelig af hvor moden kiwien er når du køber den.
Du kan i øvrigt fryse kiwien, men her skal du først skrælle den.
Kiwi er i øvrigt god at bruge til abemad med råcreme.
Kiwibær
Kiwi har en lækker lillebror, nemlig kiwibær. De kaldes også nogle gange minikiwi eller stikkelsbærkiwi.
Kiwibær ligner små kiwifrugter, bare uden den brune og behårede skræl. I stedet har de en tynd, grøn skal udenpå det lækre saftige kiwifyld.
Du kan spise hele kiwibærret med skal, ligesom bær, og slipper for den uldne brune skræl.
Man kan sige, at kiwibær minder om en krydsning mellem den velkendte kiwi og stikkelsbær. Størrelsesmæssigt minder bærrene om stikkelsbær, men indeni findes det grønne frugtkød med små sorte frø, som kendetegner en almindelig kiwi.
Smagen er frisk og sød med en mild smag af kiwi.
Du kan spise kiwibærret som det er, komme det i salater eller smoothies, lave kompot eller bruge det som pynt til desserter. Det kan også bruges i det salte køkken, som en smagsgiver i varme retter.