Granatæble
Et granatæble er næsten magisk med dens hårde, blanke skræl og de mange søde, røde kerner. Og så er den en superfood. Læs hvorfor og få opskrifter her.
Et granatæble er en mystisk størrelse. Hård udenpå og fyldt med bittesmå kerner indeni.
Smagen er som en kombination af ribs og vandmelon, men bider vi helt ind i de små, lyse kerner, får vi også en bitter smag.
Det er ikke verdens nemmeste frugt at spise, da der lige skal gøres lidt forarbejde, før vi kan drysse kernerne ud - se her hvordan du får kernerne ud af et granatæble - alligevel er den uhyre populær. Særligt i Mellemøsten.
Mange har sikkert undret sig over navnet, for granatæbler minder ikke ligefrem om de æbler, vi er vant til. Og det er da heller ikke et æble men et bær.
Fakta og frugternes oprindelse
Granatæblet er en tropisk frugt, som kun kan gro under varme himmelstrøg. Oprindeligt stammer træerne fra det gamle Persien, hvor det har været dyrket i flere tusinde år.
I dag finder du det i mange asiatiske lande, i middelhavslandene og ikke mindst i Mellemøsten, hvor man ofte bruger "æblerne" i juice, madretter og kogt ind til sirup.
Granatæbler vokser på et træ, som kan blive op til 10 meter højt, og det botaniske navn er Punica granatum.
Når du køber dem, skal du prøve at fornemme deres vægt i hånden. De mest saftige er nemlig tungere, end de ser ud til at være. Så prøv dig frem.
Energifordeling, kalorier og sundhed
Granatæbler indeholder en særlig gruppe antioxidanter kaldet polyfenol, og disse menes, at kunne forsinke hudens tegn på aldring.
Det er særligt mørkerøde bær og frugter som solbær og tranbær som indeholder denne gruppe antioxidanter.
Granatæblerne er også rige på det vigtige C-vitamin og K-vitamin samt mineralet kalium.
Energifordelingen ser således ud for 100 gram frugt ifølge Frida fooddata.dk:
Kalorier: 74
Kulhydrat: 16,6 gram
Protein: 0,9 gram
Fedt: 0,3 gram
Opbevaring og holdbarhed
Når først man har høstet granatæblerne stopper deres modningsproces. Derfor er de holdbare meget længe, hvis de høstes tidligt.
Det betyder til gengæld, at de kan være ret sure, når vi køber dem herhjemme. I modsætning til i de lande, de dyrkes, hvor du ofte kan få fuldmodne, supersaftige granatæbler.
Ved stuetemperatur vil de kunne holde op et par uger, og i køleskabet er de holdbare endnu en uge.
Opskrifter med granatæble
Da kernerne er så smukke og fotogene, bruges de ofte som pynt i alt fra desserter til salater og drinks.
Såvel juicen som siruppen er også eminente i en festlig drink som denne flamingofarvede velkomstdrink: Asti med granatæble og lime.
Og kernerne er en fast del af deres berømte salat taboulleh samt meget anvendt i gryderetter.
Her får du nogle opskrifter, hvori der indgår de røde kerner. Og husk hvis du ikke bryder dig om bitterhed, skal du sutte saften i dig og sluge de inderste, lyse kerner eller spytte dem ud.
Bagt aubergine med granatæblekerner og tahin