Brombær

Brombær er super sunde, og så kan de bruges til bla. kager og desserter. Her får du alt om brombærrene med fakta, opskrifter, næringsindhold og meget mere.
Insisterer du på selv at finde brombær i naturen, skal du sikre dig med tykt tøj og handsker, for det kan være noget af en udfordring at få fyldt skålen op uden også at få minder med hjem i form af stik, ridser og kradsemærker.
Men de er absolut kampen værd, de smukke mørke brombær i krattet.
Ta’ en tur i skoven i starten af september, hvor brombærrene typisk er på sit højeste og hvor de har fået den helt rigtige næsten sorte farve og den dejlige bløde sødme.
Finder du de rette steder, vil skålen hurtigt være fyldt med smukke og aromatiske bær.
Heldigvis kan du også finde brombær i supermarkedernes grøntafdelinger det meste af året, så du nemt og tilgængeligt kan tilføje denne vitaminbombe til din kost.
Se også: Efterårscrumble med brombær
Dyrk dine egne brombær
Brombær er meget taknemmelige at dyrke i haven og breder sig hurtigt.
Der findes sorter uden torne, som gør plukningen noget nemmere, men til gengæld er disse også mindre hårdføre og mere udsatte for f.eks. frostskader.
Har du f.eks. en altan eller lille terrasse, kan du lade brombær vokse op ad et espalier eller hegn.
Se også: Brombærmarmelade
Hvordan anvendes brombær?
Brombær egner sig til både at smovse helt friske, men kan også fint indgå i madlavningen i dit køkken - både det søde køkken og til at pifte dine varme retter op.
Lav f.eks. en lækker brombærtærte serveret med iskoldt flødeskum, eller prøv kræfter med at lave din egen marmelade eller lad den give en flot vitaminrig forstærkning til dine smoothies eller server dem friske på din morgenmad, f.eks. skyr, havregryn, grød eller yoghurt.
Er de søde og modne, vil de smage alle i familien.
Se også: Brombærtærte med kokos
Opskrifter med brombær
Som tilbehør til det varme køkken fungerer brombær fint i salater, som puré og som kompot til bl.a. and.
Det syrlige i brombærrene er et fint supplement og modspil til kraftige retter.
Holdbarhed og anvendelse
Brombærrene har en holdbarhed på 2-3 dage ved 2-4 grader.
Skylles let før brug. Bærrene kan fryses med eller uden sukker.
Næringsindhold
Brombær er et af de sundeste bær, man kan finde i haven og fritvoksende i naturen.
Brombær strutter af anthocyaniner, der forebygger hjerte-kar-sygdomme, samtidig med at de booster immunforsvaret.
Derudover er brombær rige på fordøjelsesfremmende kostfibre - især af typen pektin, som menes at kunne sænke kolesteroltallet og dermed beskytte hjertet.
Desuden har de et lavt kalorieindhold, lavt indhold af kulhydrater og fedt.
Tænk altid på, at jo mere skånsomt bærrene behandles, jo mere sundhed kan du hive ud af dem.
Ikke uden grund kaldes de ”superfood”, da de er en rig kilde til vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B6, vitamin C, vitamin E og vitamin K. Indeholder mineralerne kalcium, jern, magnesium, fosfor, og zink samt de vigtige aminosyrer.
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 42
Protein: 1,4 gram
Fedt: 1 gram
Kostfibre: 4,3 gram
Kulhydrater: 9 gram
Fakta om brombær
Navnet "brombær" er afledt af bremmel, der betyder tornet busk. Det latinske navn er Rubus Plicatus.
I oldtiden blev bærrene brugt som lægemiddel imod diarré og bylder, hvilket kan skyldes det høje indhold af garvesyre.
Der findes tæt på 100 forskellige slags brombær i Danmark – og de både smager og ser ret forskellige ud.
Brombærret er botanisk set ikke et bær, men flerfoldsfrugter med sten.
Hjerteguf: Det stof, der giver brombærrene deres mørke farve, hedder anthocyaniner og er en antioxidant, som har vist sig at forebygge inflammationer og bekæmpe frie radikaler, som ødelægger kroppens celler og fører til hjertesygdomme.
Hjælp til kvinder: I brombær findes planteøstrogener, som formodes at kunne hjælpe mod almindelig PMS-symptomer som oppustethed og ædeflip, og mod overgangsaldersymptomer som hedeture.
Brombærrene blev i øvrigt i 1600-tallets England anvendt til at farve hår.