• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Indiske krydderier - basis når du laver indisk mad

Indiske krydderier - basis når du laver indisk mad

Indiske krydderier Madensverden.dk
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  2. august 2024 - Udgivet:  19. marts 2020

Indiske krydderier får huset til at dufte og maden til at smage fantastisk. Her er en oversigt over det, du skal have på krydderihylden, så du altid kan lave indisk mad.

Indiske krydderier er et vidt begreb, da madlavningen i Goa er anderledes end i Delhi. Men der er visse krydderier, som er grundsten i det indiske køkken, mange af dem bruges for eksempel til karry- og garam masala-blandinger.

Hvis du vil have et basislager, så du altid kan lave et måltid med en eksotisk smag, kan du bruge denne oversigt.

Ingefær

Knoldene er en af de mest anvendte indiske krydderier og mulighederne er nærmest uendelige. Smagen er skarp, som en blanding af citronsaft og peberrod, og ingefær kan bruges i alt fra te, shots og læskedrikke til marinader, varme retter og chutney.

Ingefær kan købes tørret i en knold eller som pulver men bedst er det at bruge friske ingefær, som siges at have en række helbredsmæssige fordele.

Gurkemeje

Roden minder om ingefær, men er meget anderledes i smag og farve. Det er sammen med safran et af de indiske krydderier som primært bruges for at farve retten. Koger du ris sammen med gurkemeje, bliver risene flotte gule. Det er også gurkemejen, der giver karry sin flotte farve. Gurkemejen har en mild smag og supplerer fint de stærkere krydderier.

Grøn kardemomme

Der findes to typer kardemomme: Den sorte og den grønne. Den grønne er mildere og finere i smagen, og det er den, du skal bruge, når du laver indisk mad.

Du kan enten købe det som pulver eller hele kardemommefrø, som kan koges med din ret eller knuses i en morter. Kardemomme er også en af grundkrydderierne i en god kop chai te.

Safran

Verdens dyreste krydderi har en smuk rød-orange farve og en mild, honningagtig smag. Det er ikke uden grund, at den også kaldes for det røde guld. Til gengæld er smagen meget kraftig, så man skal bruge ganske lidt af det dyre krydderi. Kan du ikke få fat i safran, er gurkemeje en udmærket erstatning.

Koriander

Koriander bruges ofte sammen med spidskommen, da de to indiske krydderier supplerer hinanden godt. Begge dele bruges for eksempel i garam masala, som er en krydderiblanding, der sammensættes af mange af de krydderier, vi nævner i denne artikel.

Chili

Det er svært at forestille sig indiske retter uden chili, selvom de findes, men chili er en af de essentielle indiske krydderier. Ikke alle chilier er lige stærke. Bruger du for eksempel den tørrede, hele Kashmir-chili vil retten få en sødlig smag. Derfor er den god at bruge sammen med knuste, tørrede chilifrugter eller strimler af den friske, grønne chili, som kan købes i alle supermarkeder.

Kanel

Hvor vi oftest bruger kanel i kager og som drys sammen med sukker, bruger inderne kanelen i hovedretter. Hvis du skal gøre kunsten efter, skal kanelen svitses i olie sammen med stærkere krydderier som chili, før du hælder ingredienser i. Det udløser smagsstofferne bedst.

Laurbærblade

I mange delstater bliver der brugt kanelblade og de – større – indiske laurbærblade til madlavningen, men de laurbærblade vi køber herhjemme, kan godt gå an. Den lettere bitre smag slår kraftigst igennem, hvis du bruger friske blade, men tørrede er nemmest af få fat i.

Følger du en indisk opskrift, hvor der indgår laurbærblade – på indisk: tej patta – skal du halvere doseringen, da dem vi importerer fra middelhavslandene, har en stærkere og mindre sød smag.

Spidskommen

Spidskommen smager bedre, end det dufter, for duften er spids, som navnet antyder. Smagen er derimod rund og bittersød. I det indiske køkken går spidskommen og koriander hånd i hånd, da de to indiske krydderier styrker hinandens smag og duft.

Du kan både købe hele, tørrede spidskommenfrø og knuste som krydderi. Køber du frøene, skal de ristes let på panden, før de bruges i en ret - gerne sammen med koriander og andre krydderier.

Nelliker

Nelliker indgår ofte i garam masala-krydderiblandinger, men man skal være forsigtig, for de tørrede blomsterknopper har en stærk smag. Du kan riste et par stykker sammen med kanel, kardemommefrø, koriander, spidskommen og chili, før du tilsætter kød og grøntsager, så er du allerede godt på vej mod et duftende indisk måltid.

Her er opskrifter på indisk mad

Naanbrød

Blomkålscurry - indisk vegetarret

Dahl

Nem opskrift på butter chicken

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af grillede grøntsager.

Grillede grøntsager - sundt tilbehør lavet på grill

Billede af sauce gribiche med grønne asparges.

Sauce gribiche med grønne asparges

Billede af valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel.

Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Forsiden lige nu

vegetar kødsovs uden kød
Vegetar kødsovs: En lækker pastasauce uden kød→ Se opskriften
Hyldeblomst
Hyldeblomst - sommerlige opskrifter og fakta→ Se opskriften
torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé
Torskekrebinetter med grøntsagsfrikassé→ Se opskriften
edamamesalat med tomat og dressing
Simpel edamamesalat med tomat og agurk→ Se opskriften
Billede resultat for jordbær parfait
Jordbær parfait - nem jordbæris uden ismaskine→ Se opskriften
Billede af ramen.
Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe→ Se opskriften
billede til Sund aftensmad
Sund aftensmad - nemme og lækre retter→ Se opskriften
Kylling med blomkål i fad er en nem ret, hvor du også kommer porrer og gulerødder i fadet sammen med fløde og bouillon. Retten kan nydes som den er, eller serveres med ris eller pasta. Foto: Holger Rørby Madsen, Madensverden.dk.
Kylling med blomkål, porrer og gulerødder i fad→ Se opskriften
salat med laks og ærter
Salat med laks og ærter→ Se opskriften
kartoffelsalat med asparges
Kartoffelsalat med asparges, tomat og sennepsdressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her