Indiske krydderier får huset til at dufte og maden til at smage fantastisk. Her er en oversigt over det, du skal have på krydderihylden, så du altid kan lave indisk mad.
Indiske krydderier er et vidt begreb, da madlavningen i Goa er anderledes end i Delhi. Men der er visse krydderier, som er grundsten i det indiske køkken, mange af dem bruges for eksempel til karry- og garam masala-blandinger.
Hvis du vil have et basislager, så du altid kan lave et måltid med en eksotisk smag, kan du bruge denne oversigt.
Ingefær
Knoldene er en af de mest anvendte indiske krydderier og mulighederne er nærmest uendelige. Smagen er skarp, som en blanding af citronsaft og peberrod, og ingefær kan bruges i alt fra te, shots og læskedrikke til marinader, varme retter og chutney.
Ingefær kan købes tørret i en knold eller som pulver men bedst er det at bruge friske ingefær, som siges at have en række helbredsmæssige fordele.
Gurkemeje
Roden minder om ingefær, men er meget anderledes i smag og farve. Det er sammen med safran et af de indiske krydderier som primært bruges for at farve retten. Koger du ris sammen med gurkemeje, bliver risene flotte gule. Det er også gurkemejen, der giver karry sin flotte farve. Gurkemejen har en mild smag og supplerer fint de stærkere krydderier.
Grøn kardemomme
Der findes to typer kardemomme: Den sorte og den grønne. Den grønne er mildere og finere i smagen, og det er den, du skal bruge, når du laver indisk mad.
Du kan enten købe det som pulver eller hele kardemommefrø, som kan koges med din ret eller knuses i en morter. Kardemomme er også en af grundkrydderierne i en god kop chai te.
Safran
Verdens dyreste krydderi har en smuk rød-orange farve og en mild, honningagtig smag. Det er ikke uden grund, at den også kaldes for det røde guld. Til gengæld er smagen meget kraftig, så man skal bruge ganske lidt af det dyre krydderi. Kan du ikke få fat i safran, er gurkemeje en udmærket erstatning.
Koriander
Koriander bruges ofte sammen med spidskommen, da de to indiske krydderier supplerer hinanden godt. Begge dele bruges for eksempel i garam masala, som er en krydderiblanding, der sammensættes af mange af de krydderier, vi nævner i denne artikel.
Chili
Det er svært at forestille sig indiske retter uden chili, selvom de findes, men chili er en af de essentielle indiske krydderier. Ikke alle chilier er lige stærke. Bruger du for eksempel den tørrede, hele Kashmir-chili vil retten få en sødlig smag. Derfor er den god at bruge sammen med knuste, tørrede chilifrugter eller strimler af den friske, grønne chili, som kan købes i alle supermarkeder.
Kanel
Hvor vi oftest bruger kanel i kager og som drys sammen med sukker, bruger inderne kanelen i hovedretter. Hvis du skal gøre kunsten efter, skal kanelen svitses i olie sammen med stærkere krydderier som chili, før du hælder ingredienser i. Det udløser smagsstofferne bedst.
Laurbærblade
I mange delstater bliver der brugt kanelblade og de – større – indiske laurbærblade til madlavningen, men de laurbærblade vi køber herhjemme, kan godt gå an. Den lettere bitre smag slår kraftigst igennem, hvis du bruger friske blade, men tørrede er nemmest af få fat i.
Følger du en indisk opskrift, hvor der indgår laurbærblade – på indisk: tej patta – skal du halvere doseringen, da dem vi importerer fra middelhavslandene, har en stærkere og mindre sød smag.
Spidskommen
Spidskommen smager bedre, end det dufter, for duften er spids, som navnet antyder. Smagen er derimod rund og bittersød. I det indiske køkken går spidskommen og koriander hånd i hånd, da de to indiske krydderier styrker hinandens smag og duft.
Du kan både købe hele, tørrede spidskommenfrø og knuste som krydderi. Køber du frøene, skal de ristes let på panden, før de bruges i en ret - gerne sammen med koriander og andre krydderier.
Nelliker
Nelliker indgår ofte i garam masala-krydderiblandinger, men man skal være forsigtig, for de tørrede blomsterknopper har en stærk smag. Du kan riste et par stykker sammen med kanel, kardemommefrø, koriander, spidskommen og chili, før du tilsætter kød og grøntsager, så er du allerede godt på vej mod et duftende indisk måltid.
Her er opskrifter på indisk mad
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: