Indhold
Indianergryde
Ingredienser
- 2 porrer i tynde skiver, eller 1 stort løg (finthakket)
- 4 store gulerødder i små tern
- 0,5 spidskål fintsnittet
- 450 g hakket oksekød med ca. 10% fedt
- olie til stegning
- 3 tsk paprika
- 5 dl vand
- 2 bouillonterninger grøntsagsbouillon
- 2 spsk soja
- salt og friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Start med at klargøre grøntsagerne til din indianergryde. Her snittes 2 porrer i tynde skiver, 4 store gulerødder skæres i små tern (du behøver ikke skrælle gulerødderne), mens 0,5 spidskål snittes fint.
- Varm en god stegegryde op og kom lidt olie i. Jeg bruger gerne min støbejernsgryde til denne gryderet.
- Kom 450 g hakket oksekød ved og brun kødet grundigt af. Fordel kødet i den varme gryde, og lad det ligge lidt og få stegeskorpe inden du begynder at røre rundt. Så undgår du at hakkekødet begynder at koge før det steges!
- Tilsæt så porrer, gulerødder og spidskål sammen med 3 tsk paprika, og vend det rundt.
- Derefter kommes 5 dl vand ved sammen med 2 bouillonterninger og 2 spsk soja. Det hele fylder en del i gryden lige nu, og der ser ud til at være for lidt væde. Men hav tålmodighed, da grøntsagerne falder sammen og så er det hele perfekt.
- Lad det koge op, skru ned på svagere varme og læg låget på din stegegryde.
- Nu skal din indianergryde blot simre i ca. 15-20 minutter. Rør gerne lidt rundt et par gange undervejs. Imens kan du evt. koge ris. Smag til med salt og friskkværnet peber.
Få tilsendt opskriften på mail
Opskrift på indianergryde
Indianergryde er en fantastisk opskrift på mad til hverdage, og så smager gryderetten virkelig godt.
Dels er det en ret billig ret, og dels er den faktisk også både meget nem og hurtig at lave.
Der skal heller ikke så mange ingredienser til en indianergryde, og jeg plejer at bruge hakket oksekød, spidskål, porrer og gulerødder.
Men det er en god opskrift hvis man skal have tømt lidt ud i køleskabet, da man sagtens kan anvende andre grøntsager også.
Og hvorfor hedder det så en indianergryde? Jeg ved det faktisk ikke, og der findes ikke en entydig forklaring på det.
Direkte har gryderetten jo ikke ret meget med indianere at gøre, og den minder jo mest og en dansk rusk-om-snusk ret. Som dog altså smager virkelig godt!
Se også mine populære opskrifter på:
Servering
Indianergryde serveres straks, og som sagt gerne med kogte ris til.
Et lækkert stykke hjemmebagt miniflutes passer også perfekt til.
FAQ
Ja, indianergryden er bestemt fryseegnet. Kom den i lukket beholder og derefter i fryseren. Kan varmes i gryde.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- Mulighed for populært nyhedsbrev
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifter
- Bemærk: Ingen bindingsperiode





Lene skriver
Super ret til mange dage
Men kan den fryses?
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Lene
Ja, indianergryden er en genial middagsret. Og jo - du kan sagtens fryse rester af maden ned 🙂
God fornøjelse.
Alt det bedste
Holger
Ida Lydolph Bojsen skriver
Hej Holger.
Nu hvor oksekød ikke længere er billigt, hvilke alternativt tænker du så er bedst- hakket gris eller hakket kylling? Og ville du i så fald tilføje noget andet/mere som smagsgiver?
Tak for alle dine opskrifter.
Hanne Sohne Pedersen skriver
Jeg har så selv fået et par børn. En af hvert køn og der var kun 1 1/2 år imellem dem. De elskede også når aftensmaden var Indianergryde.
kjeld holbek skriver
rigtig velsmagende
Hanne Sohne Pedersen skriver
Da jeg var barn - er mange år siden nu - jeg er 58 år. Så sagde min Mor nogle gange når hun lavede denne ret: Den hedder indianergryde fordi jeg kommer lidt ketchup i retten.
Ole skriver
Ketchup eller Tomat Puré virker altid i denne ret 🙂
Anne Pontoppidan skriver
Ser at du tit bruger soja i dine opskrifter, hvad er det godt for?? Hilsen Anne
Ole skriver
Hvis ikke du er vant til at bruge Soja, så kan man sige at det har en rig smag på umami, (den femte grundsmag) samtidig med at det tilføjer en del Salt 🙂
Steen Veileborg skriver
Hej Holger. I midten af 50' erne
gik jeg i børnehave paa Buddingevej.
Der fik vi unger til frokosttid Indianermad. Vi fik naturligvis ogsaa saa meget andet, men det eneste jeg kan huske er den ret. I min familie fandtes den ikke. Jeg mener koekkenet
kun brugte guleroedder, masser af guleroedder, -og naturligvis loeg- som fyld. Retten havde en særlig smag, jeg tror af lauerbaer.
Stort kulinarisk armsving!
Har efterlignet retten flere gange siden.
Steen.
Clo skriver
Hej Holger,
Kan man evt bruge rødkål i stedet for spidskålen?
Grethe Nielsen skriver
Hej Holger.
Som ung lavede jeg indianergryde, men det var med okse og grisekød i tern og med cocktailpølser + forskellige grøntsager.
Der kunne serveres ris, kartofler gerne kartoffelmos til.
Jeg lavede den, når jeg havde venner på besøg, da det bar en billig og nem ret.
Vh Grethe
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Grethe
Tak for din besked, og jo, jeg kender også til flere forskellige varianter af indianergryden. Og de er alle gode.
Din opskrift lyder også god.
Alt det bedste
Holger
Ole skriver
En Indianergryde skal hverken have Paprika eller Soja, men den skal derimod have Karry
Andreas Jensen skriver
Det er en fejloversættelse af det engelsk Indian Stew, altså en gryderet fra Indien.
Anette Jensen skriver
Hej Holger
Måske jeg kan gøre dig lidt klogere på, hvorfor det hedder Indianergryde. Jeg kender den som Batman gryde og som bålmad. Jeg er pædagog, og når man kalder retten noget, der taler til børnene - noget de kender og synes er spændende, er det nemmere at få de børn, der ellers ikke rigtig vil spise grøntsager i gang. 😉
Tak for i øvrigt inspiration og gode opskrifter.
Ha'en dejlig weekend.
Vh Anette Jensen
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Anette
Tak for det - og det er da en god forklaring. Ja, jeg fik faktisk helt lyst til en omgang indianergryde 🙂
Også rigtig god weekend til dig.
Alt det bedste
Holger
Gerd jensen skriver
Da jeg var barn sidst i 50erne var indianergryde med hakket hestekød,gulerødder,kogt marcaroni og karry,marcaronnierne fik en orange farve,,indianer farve,vi fik kartofler til for at strække retten til en stor familie.alle børnene elskede retten🤗
Henning skriver
Hej Holger
Du bruger tit udtrykket "tynde skiver" men hvad er en tynd skive. Er det 1 mm, 3 mm eller hvad?
Hilsen
Henning
Holger Rørby Madsen skriver
Hej Henning
Tak for det - og det er et godt spørgsmål 🙂
Det afhænger lidt af hvilken grøntsag vi taler om, og jeg måler ikke. Men forårsløg skal typisk skæres i tykkere skiver end gulerødder, så skær skiverne som du synes.
Hvis det skal være en bestemt tykkelse, skal jeg nok prøve at huske at skrive det.
Alt det bedste
Holger