Icebergsalat var en af 80'ernes yndlingssalater, og den vi stadig tyr til, når vi skal lave en grundsalat uden de store dikkedarer. Her kan du læse om den sprøde salat.
Icebergsalat har sit navn efter det engelske ord for isbjerg. Hvorfor vi vælger at kalde salaten det, står hen i det uvisse. Hvad vi ved er, at det er den mest populære salatart i den vestlige verden.
Faktisk er det svært at undgå den, for salaten er så anvendelig og temmelig smagsneutral, at den kan bruges som bund i de fleste blandede salater.
Icebergsalat tilhører kurvblomstfamilien, som har hele 25.000 arter, deriblandt tidsler og æbler. Arten salat, Lactuca, inddeles i to typer - de søde og de bitre. Her regnes iceberg blandt de søde salater.
I Middelhavsområdet og Asien har man forstået at nyde de sprøde, rå salatblade i hundreder af år, men herhjemme kom vi først på salatbølgen i slutningen af 1800-tallet.
Næringsindhold
Du kan spise iceberg fra morgen til aften uden at tage på. Salaten har kun 16 kalorier pr. 100 gram, hvilket er tæt på intet.
Til gengæld skal der en del til for at få nok vitaminer og mineraler.
Salaten indeholder godt nok A- og C-vitaminer samt en del folat og kalium, men hovedindholdet er vand.
Her er energifordelingen for 100 gram rå icebergsalat.
Energi:16 kalorier.
Proteiner: 0,8 gram.
Kulhydrater: 2,4 gram.
Fedt: 0,1 gram.
Opbevaring og holdbarhed
En lukket plastikpose er den bedste metode at opbevare icebergsalat på i køleskabet. Her vil den kunne holde ca. fem til syv dage.
Hvis bladene bliver slatne, skal du komme dem i iskoldt vand et par minutter, så bliver de sprøde igen.
Har din salat fået en brun kant, der hvor du skar den, sidst du brugte den, skal du ikke smide den ud.
Det skyldes blot iltningen, og der er altså intet i vejen med salaten af den grund.
Sådan sår du salaten
Det er virkelig nemt at dyrke sin egen iceberg. I midten af maj drysser du frøene i jorden, herefter sørger du for hyppig vanding, og efter en måned kan man se små fine salathoveder i bedet.
Det tager ca. to måneder, fra frøene er sået, til salaten er stor med knasende, grønne blade, som slår alle supermarkedernes med mange længder.
Anvendelse
Ingen andre salattyper passer så godt til en god, gammeldags burger, som icebergsalat.
Se eventuelt vores opskrift her:
Men icebergsalat er også så fint smagende og sprød, at den er ideel til kolde fiskeretter som dampet torsk, nypillede rejer og lakserilette.
I det hele taget kan den bruges til pynt, som bund og i alverdens salater.
Kilder: Den Store Danske, Fokusfødevarer.dk, Frida Fooddata m.m.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: