Hyldebær har en fantastisk farve. Lige så søde hyldeblomsternes smag er, lige så utrolig er hyldebærs. Men de smukke bær må kun spises kogt.
Hyldebær har en helt særlig smag og kraft, når vi får dem i et krus varmt saft om vinteren, eller spiser dem i hyldebærsuppe i sensommeren.
Farven er besnærende og dyb, smagen intens og ikke til at tage fejl af.
Der er endda en talemåde om hylden, som både giver os de hvide, duftende blomster i begyndelsen af sommeren og de små bær mod efteråret: "Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo".
Desværre bærer de blåviolette bær på en grim hemmelighed: De kan være giftige, hvis man spiser dem rå. Hyldebær indeholder nemlig stoffer, som kan blive til det rene gift.
Spiser vi de rå bær, kan vi altså risikere en ordentlig omgang diarre og opkastning. Faktisk skal bærrene koges i 15-20 minutter, før de er helt sikre at spise.
Oprindelse og anvendelse
Hyldetræet hedder Sambucus på latin, og hvis der er en klokke, der ringer ved navnet, så er den god nok: Der vil ofte være hyldebær i den italienske Sambuca - deraf navnet på drikken. Her i Norden har hylden en lang historie.
Vi ved, at den har vokset i Danmark i flere tusind år, og at vikingerne spiste bærrene fra hyldebuske- og træer. Ja, de mente ligefrem, at hylden var hellig, og kunne tiltrække alfer.
Dengang som nu lavede de hyldebærsaft- og suppe. Så når du sidder og spiser hyldebærsuppe, følger du i fodsporene på vores forfædre.
Hyldebær er meget basiske, derfor skal der altid noget syre fra for eksempel citroner eller æbler til at supplere bærrenes smag, når de koges.
Fattigmandskapers
De seneste år har det været hipt at bruge umodne hyldebær som en nordisk kapers. Bærrene plukkes, når de er grønne, og lægges i en eddike-saltlage.
Det er fint nok, hvis man altså lige har kogt de umodne bær 15-20 minutter, fortæller Fødevarestyrelsen.
Det er altså ikke nok blot at give bærrene et hurtigt opkog, da selv de umodne bær kan være giftige.
Næringsværdi
Rå er bærrene giftige, kogte er de sunde og har et temmelig højt indhold af kostfibre og masser af vitaminer, navnlig de vigtige A- og C-vitaminer.
Hyldebær er gode for immunforsvaret blandt andet på grund af deres indhold af antioxydanter.
Der florerer mange historier om, at hyldebærsirup og -saft kan kurere influenza og forkølelser, men der findes ikke overbevisende forskning endnu.
Om ikke andet kan det lindre, og vi har alle godt af at få et glas flydende vitaminer i form af varm eller kold hyldedrik.
Sæson
Hvor hyldeblomsterne er modne fra midten eller slutningen af juni og en måned frem, så vi kan lave hyldeblomstsaft, kommer bærrene, når sommeren går på hæld.
Bærrene begynder at være plukkemodne i slutningen af august, og det er som regel muligt at høste dem helt frem til begyndelsen af oktober.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden