• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Hyldebær - fakta om bærret der ikke må spises råt

Hyldebær - fakta om bærret der ikke må spises råt

billede med hyldebær
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  23. marts 2024 - Udgivet:  6. august 2020

Indhold

  1. Hyldebær har en fantastisk farve. Lige så søde hyldeblomsternes smag er, lige så utrolig er hyldebærs. Men de smukke bær må kun spises kogt.
  2. Oprindelse og anvendelse
  3. Fattigmandskapers
  4. Næringsværdi
  5. Sæson

Hyldebær har en fantastisk farve. Lige så søde hyldeblomsternes smag er, lige så utrolig er hyldebærs. Men de smukke bær må kun spises kogt.

Hyldebær har en helt særlig smag og kraft, når vi får dem i et krus varmt saft om vinteren, eller spiser dem i hyldebærsuppe i sensommeren.

Farven er besnærende og dyb, smagen intens og ikke til at tage fejl af.

Der er endda en talemåde om hylden, som både giver os de hvide, duftende blomster i begyndelsen af sommeren og de små bær mod efteråret: "Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo".

Desværre bærer de blåviolette bær på en grim hemmelighed: De kan være giftige, hvis man spiser dem rå. Hyldebær indeholder nemlig stoffer, som kan blive til det rene gift.

Spiser vi de rå bær, kan vi altså risikere en ordentlig omgang diarre og opkastning. Faktisk skal bærrene koges i 15-20 minutter, før de er helt sikre at spise.

Oprindelse og anvendelse

Hyldetræet hedder Sambucus på latin, og hvis der er en klokke, der ringer ved navnet, så er den god nok: Der vil ofte være hyldebær i den italienske Sambuca - deraf navnet på drikken. Her i Norden har hylden en lang historie.

Vi ved, at den har vokset i Danmark i flere tusind år, og at vikingerne spiste bærrene fra hyldebuske- og træer. Ja, de mente ligefrem, at hylden var hellig, og kunne tiltrække alfer.

Dengang som nu lavede de hyldebærsaft- og suppe. Så når du sidder og spiser hyldebærsuppe, følger du i fodsporene på vores forfædre.

Hyldebær er meget basiske, derfor skal der altid noget syre fra for eksempel citroner eller æbler til at supplere bærrenes smag, når de koges.

Fattigmandskapers

De seneste år har det været hipt at bruge umodne hyldebær som en nordisk kapers. Bærrene plukkes, når de er grønne, og lægges i en eddike-saltlage.

Det er fint nok, hvis man altså lige har kogt de umodne bær 15-20 minutter, fortæller Fødevarestyrelsen.

Det er altså ikke nok blot at give bærrene et hurtigt opkog, da selv de umodne bær kan være giftige.

Næringsværdi

Rå er bærrene giftige, kogte er de sunde og har et temmelig højt indhold af kostfibre og masser af vitaminer, navnlig de vigtige A- og C-vitaminer.

Hyldebær er gode for immunforsvaret blandt andet på grund af deres indhold af antioxydanter.

Der florerer mange historier om, at hyldebærsirup og -saft kan kurere influenza og forkølelser, men der findes ikke overbevisende forskning endnu.

Om ikke andet kan det lindre, og vi har alle godt af at få et glas flydende vitaminer i form af varm eller kold hyldedrik.

Sæson

Hvor hyldeblomsterne er modne fra midten eller slutningen af juni og en måned frem, så vi kan lave hyldeblomstsaft, kommer bærrene, når sommeren går på hæld.

Bærrene begynder at være plukkemodne i slutningen af august, og det er som regel muligt at høste dem helt frem til begyndelsen af oktober.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her