• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Hvor stort er vitamintab i grøntsagssuppe?

Hvor stort er vitamintab i grøntsagssuppe?

Et mindre vitamintab i grøntsagssuppe kan ikke undgås, når du snitter, koger og purerer grøntsager. Men en grøntsagssuppe som for eksempel denne kartoffel-porre med brødcrutoner og friske æbler, er stadig et sundt måltid. Foto: Charlotte Mithril
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 28. september 2021 - Udgivet: 20. januar 2021

Selvom kogning og forarbejdning forårsager et vitamintab i grøntsagssuppe, er suppen stadig sund. Få fem gode råd til tilberedning her.

Der vil ske et naturligt vitamintab i grøntsagssuppe, hvor du koger, snitter og måske også purerer grøntsagerne.

Men hvor stort er tabet og er suppen stadig sund?

Kog så kort tid som muligt

Alle grøntsagssupper kræver, at du koger grøntsagerne mere eller mindre møre.

Kogning forårsager et tab af vitaminer til kogevandet. Særligt de vandopløselige vitaminer, som er B og C vitaminer, vil diffundere ud i kogevandet.

Hvor stort vitamintabet er, afhænger af hvor længe du koger dine grøntsager.

Skal det være en grøntsagssuppe med hele grøntsagsstykker i, må de gerne have lidt bid og skal altså ikke være helt udkogte.

Er det derimod en suppe, der skal pureres, så skal grøntsagerne koges helt møre, og der vil ske et større vitamintab til kogevandet.

Det gode ved en grøntsagssuppe er, at du også spiser kogevandet, som jo er selve suppevæsken, med vitaminerne fra grøntsagerne i.

Så sørg for kun at koge grøntsagerne i den mængde vand, som suppen skal udgøre, så du ikke skal hælde vand fra. Spæd hellere op med lidt ekstra vand, hvis det er nødvendigt.

Tip: Kog kortest mulig tid i mindst mulig vand og udnyt kogevandet.

Forarbejd så lidt som muligt

Det er ikke kun selve kogningen, der forårsager et vitamintab i grøntsagssuppe. Selve forarbejdningen af grøntsagerne kan også medføre et større eller mindre vitamintab.

Forarbejdning er for eksempel når du vasker, skræller og snitter grøntsagerne.

Generelt er det sådan, at jo mere hele grøntsagerne er, når du koger dem, jo mindre vitaminer tabes der.

Hele gulerødder vil altså tabe færre vitaminer til kogevandet end skrællede gulerødder skåret i små stykker.

Når du skræller og snitter grøntsager, får du flere overflader på grøntsagerne, der er eksponeret for luft. Herved frigives enzymer i grøntsagerne, der reagerer med luftens ilt og starter en oxidationsproces. Du kender det fra et frisk æble, der hurtigt bliver brunt, når du har skåret i det.

Oxidationsprocessen medfører et tab af nogle af de sunde egenskaber ved grøntsager, blandt andet mindskes indholdet af vitaminer og antioxidanter.

I tilfældet med grøntsagssuppe er en vis grad af forarbejdning ofte nødvendig. Men er det muligt, så tilbered grøntsagerne så hele som muligt og skær dem ud efter kogningen. Så bevares også mere smag i grøntsagerne.

Skal du purere suppen, som for eksempel i en kartoffel-porre suppe, så purér suppen lige umiddelbart inden den skal spises. Lad være med at purere den, og så lade den stå og simre i lang tid efter.

Tip: Forarbejd grøntsagerne så lidt som muligt.

Mange faktorer spiller ind

Hvordan du bedst undgår vitamintab i grøntsager afhænger af mange faktorer.

Videnskabelige undersøgelser har vist, at forskellige tilberedningsmetoder har forskellige effekt på forskellige grøntsager.

Hvilke grøntsager du vælger, hvordan de er forarbejdet (snittet, skrællet, vasket osv.), hvor længe du tilbereder dem, hvor høj varme de udsættes for, hvor meget vand de tilberedes i osv. har alle indflydelse på, hvor stort vitamintabet er.

Der er altså ikke et enkelt svar på, hvordan du bedst undgår vitamintab i grøntsagssuppe. Overodnet kan du dog følge fem råd, når du skal lave grøntsagssuppe.

5 gode råd ved tilberedning af grøntsagssuppe

  1. Forarbejd grøntsagerne så lidt som muligt og så sent som muligt.
  2. Tilbered så kort tid som muligt.
  3. Tilbered ved lavest mulige temperatur
  4. Brug så lidt vand som muligt.
  5. Udnyt al kogevandet til suppe.

Ved at følge disse fem råd undgår du bedst vitamintab i grøntsagssuppe.

Grøntsagssuppe er sundt

Ligemeget hvordan du tilbereder dine grøntsager, så er en ting sikkert: Grøntsagssuppe er et rigtigt sundt måltid.

Grøntsagerne indeholder stadig sunde vitaminer, mineraler og andre plantestoffer, selvom noget går tabt under tilberedning. Desuden er der ofte sunde kostfibre i suppe, der mætter godt, er gode for fordøjelsen og nedsætter risikoen for livsstilssygdomme.

Grøntsagssupper er ofte fedtfattige og sørger du for at komme proteinrige grøntsager som bønner, linser eller ærter i, får du en næringsrig og mættende suppe.

Lad dig altså ikke skræmme af vitamintabet under tilberedningen – lav din suppe som du elsker den, og spis din grøntsagssuppe med velbehag.

Kilde: Adriana D.T. Fabbri, Guy A. Crosby: A review of the impact of preparation and cooking on the nutritional quality of vegetables and legumes. International Journal of Gastronomy and Food Science, Volume 3, 2016, Pages 2-11.

Læs mere om mad og sundhed i disse artikler:

Tilberedning af grøntsager – hvad er bedst?

Derfor er salat sundt - se indhold her

Frosne grøntsager - er de lige så sunde som friske?

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Madplan uge 27

Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter

Forsiden lige nu

sommerpande med kylling og kål
Sommerpande med kylling og kål→ Se opskriften
billede med squashfrikadeller
Squashfrikadeller - vegetariske deller med squash→ Se opskriften
Billede til mukimame med bulgur.
Mukimame med bulgur, bønner og vinaigrette→ Se opskriften
Sæson i juli
Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager→ Se opskriften
billederesultat for wraps med kylling
Nemme wraps med kylling og spidskål→ Se opskriften
Kyllingeret med ris i ovn
Kyllingeret med ris i ovn→ Se opskriften
Madplan uge 27
Ugens madplan uge 27 med gode sommerretter→ Se opskriften
kartoffelsalat med soltørrede tomater
Kartoffelsalat med soltørrede tomater og gul peberfrugt→ Se opskriften
kyllingesatay spyd
Kyllingesatay - marinerede kyllingespyd til ovn eller grill→ Se opskriften
Billede med sort peber.
Peber - fakta og viden om sort, hvid og grøn peber→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her