Her kan du se, hvor meget gær du skal bruge i dit brød i forhold til, hvor længe dejen skal hæve. En nem og hurtig guide til gærmængde i brød.
Hvor meget gær skal man bruge i dejen?
Det spørgsmål dukker hyppigt op i min mailboks, og især når man vil langstidshæve dejen, og det er typisk henover natten, hvor dejen står på køl eller på køkkenbordet.
Derfor har jeg lige lavet denne nemme og overskuelige oversigt, hvor du kan se gærmængden i forhold til hævetiderne.
Mængde af gær i brød
Som en tommelfingerregel skal du bruge følgende mængde gær til ca. 3 deciliter væske og ca. 400 gram hvedemel:
Langtidshævet i køleskab natten over: 3-4 gram gær
Hævet normalt i 2 timer på køkkenbord: 10-12 gram gær
Hævet normalt i 1 time på køkkenbord: 20-30 gram gær
Lynhævet dej på køkkenbord i 30 minutter: 50 gram gær
Så jo længere hævetid på brødet, jo mindre gær skal du bruge.
Om gær og hævning
Kort fortalt omdannes gærens celler til alkohol og kuldioxid i dejen, hvilket både får dejen til at hæve, men det tilfører også smag i dit brød.
Og ved at lade dejen hæve længere tid, vil du få et brød med en mere udviklet brødsmag. Og mindre smag af gær.
Relaterede opskrifter
Her er lidt inspiration til godt brød, som du nemt kan bage:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden