• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Aftensmad › Hvilken and skal jeg vælge til jul?

Hvilken and skal jeg vælge til jul?

hvilken and skal man vælge
Del gerne:
27
SHARES
FacebookMessenger27PinterestEmailSMSSubscribe
Opdateret: 17. december 2022 - Udgivet: 17. december 2022

Hvilken and er bedst? Det afhænger af flere faktorer. Her får du gode råd til, hvad du skal gå efter, når du skal lave den bedste andesteg.

Hvilken and er bedst juleaften? Kender du også den situation, hvor man overvejer, hvordan man får det sprødeste skind og det mest saftige kød?

Og på trods af overvejelserne ender op med en tør and uden meget kød...

I så fald er du ikke alene. Derfor giver vi her nogle rettesnore for, hvordan du får fat i den perfekte and.

Derudover får du en forklaring på de forskellige arter, som vi normalt kan købe hos slagtere og i supermarkeder. Nederst får du en opskrift på andesteg.

Husk, at der er et stort svind, når du steger and, så beregn mindst 3,4 kilo til fire personer.

Og vil du være sikker på, at anden er opvokset nogenlunde ordentligt, skal du gå efter mærket: 'Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse'.

Se også: Sådan laver du andesteg

Indhold
  • Hvilken and er bedst? Det afhænger af flere faktorer. Her får du gode råd til, hvad du skal gå efter, når du skal lave den bedste andesteg.
  • Det skal du vide før du køber and
  • Pekingand
  • Berberiand
  • Mulardand
  • Opskrift på god, gammeldags andesteg
  • Kommentarer

Det skal du vide før du køber and

En and kan være tørslagtet eller vådslagtet. Tørslagtede ænder er allerbedst, da de beholder mest smag.

Tørslagtning foregår ved, at ænderne dyppes i voks og fjerene skrabes af. Vådslagtning foregår ved at køle ænderne ned i vand efter slagtningen.

Ofte har det ingen betydning for smagen, om du køber en frisk eller en frossen and. Dog skal du altid optø den frosne and i køleskabet, ikke på køkkenbordet.

Det tager et par døgn at optø en and på 3,4 til fire kilo i køleskabet.

Pekingand

På trods af sit kinesiske navn, er Pekinganden også den type, vi kalder en dansk landand.

Den er en såkaldt tam-and, som nedstammer fra den danske gråand.

Det er en god, fed and med en dejlig smag. På grund af det høje fedtindhold har kødet masser af smag.

Svindet er dog temmelig stort netop på grund af fedtindholdet. Til gengæld vil du ofte få mere sprødt skind med denne and.

Risikoen for, at kødet bliver tørt, er også mindre med denne and end for eksempel berberianden.

Svind: 35-38 procent.

Berberiand

En mindre and end de andre, også bogstavelig talt. Der vil være mindre fedt på en berberiand end på en almindelig dansk landand.

Derfor skal den tilberedes med omhu, så du ikke står med tørt og trevlet kød.

Berberiænder er for dig, der ikke har noget imod, at ænder får kuperet næb og klippet klør, når de opdrættes.

Ja, undskyld. Men dyrevelfærd er ikke en by i Frankrig, når det gælder berberiænder.

De stammer nemlig typisk fra Frankrig, og er en temmelig aggressiv art. Derfor skærer man noget af næbbet, når de opdrættes.

Vil du have en berberiand, der er opdrættet med nogenlunde velfærd for øje, skal du gå efter en dansk opdrættet and - eller en med et dyrevelfærds-stempel.

Svind: 28-30 procent.

Mulardand

Den mindst kendte and. Mulardand er en krydsning mellem en han-pekingand og en hun-berberiand.

Den er fed, men ikke så fed som Pekinganden. Kødet er fast, brystpartiet er større.

Er du i tvivl om, hvilken and du skal vælge, er denne and en perfekt løsning.

Det er ikke så tit, man finder denne type i supermarkeder, så du skal til slagteren eller i en gårdbutik for at få fat i Mulard-anden.

Svind: 30-40 procent.

Opskrift på god, gammeldags andesteg

Du kan også vælge at langtidsstege anden. Her bliver kødet endnu mere mørt og saftigt. Derudover er det sundere at spise langtidsstegt kød:

Tilbehør til anden:

Brunede kartofler

Rødkålssalat

Andesovs

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs.

Laks med sommerkål, ærter, kartofler og lækker sovs

Billede af kotelet a la milanese.

Kotelet a la Milanese - panerede koteletter fra Italien

Billede af sandwichboller.

Sandwichboller - lækre og nemme brød til sandwich

Billede af nakkesteg på spyd.

Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)

Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.

Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte

Sæson i juli

Sæson i juli: Se alle de danske frugter og grøntsager

Forsiden lige nu

Billede af nakkesteg på spyd.
Nakkefilet på spyd (nakkesteg grillet på rotisseri)→ Se opskriften
grillede grøntsager spyd
Grøntsager på grill - inspiration og konkrete tips→ Se opskriften
hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber
Hjemmelavede fuglereder med jordbær og rabarber→ Se opskriften
billederesultat for crispy chicken
Crispy chicken→ Se opskriften
Det er meget nemt at fremstille hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis, og endda uden at flødeisen krystalliserer. Foto: Madensverden.dk.
Hjemmelavede ispinde med jordbær flødeis→ Se opskriften
billede til m
Mørbradspyd med squash - nemme grillspyd med mørbrad→ Se opskriften
billede med Holgers kartoffelsalat
Holgers kartoffelsalat med rucola og rødløg→ Se opskriften
Billed resultat for grillpølse
Sådan undgår du at en grillpølse sprækker→ Se opskriften
Billede af lynsyltet squash med grønne bønner.
Lynsyltet squash med grønne bønner, hvidløg og mynte→ Se opskriften
hvid chokoladekage med blåbær
Muffins med hvid chokolade→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her