• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Hvidtøl - fakta og viden om den søde juleøl

Hvidtøl - fakta og viden om den søde juleøl

Seks hvidtøl
Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  6. november 2023 - Udgivet:  12. november 2020

Indhold

  1. Hvidtøl er blandt andet den øltype, vi kender som nisseøl. Læs blandt andet om, hvordan den fremstilles og hvor meget alkohol den indeholder.
  2. Sådan fremstilles hvidtøl
  3. Ølkage
  4. Pandekager med øl
  5. Alkoholprocent og serveringstemperatur

Hvidtøl er blandt andet den øltype, vi kender som nisseøl. Læs blandt andet om, hvordan den fremstilles og hvor meget alkohol den indeholder.

Hvidtøl. Ordet lyder misvisende, for denne øl er langt fra hvid. Tværtimod, den har en mørk, flot farve, som kalder på at blive drukket.

Alligevel er navnet på denne øl korrekt. Traditionelt laves hvidtøl nemlig på hvidtmalt. Den mørke farve kommer fra karamel og malt, der er ristet.

Denne type øl drikker vi mest ved juletid som julehvidtøl, men før pilsnerens indtog i Danmark i slutningen af 1800-tallet, var det hvidtøl, som blev drukket på gårde og i byer.

Det er en såkaldt overgæret øl, hvilket betyder, at den er fremstillet ved relativt høje temperaturer.

Sådan fremstilles hvidtøl

Den mest kendte i Danmark er KB Juleøl fra Kongens Bryghus, som er brygget siden 1924. I dag er mærket ejet af Carlsberg.

Øllen er fremstillet af vand, bygmalt, byg, sukker, lakrids og karamel. Alkoholprocenten er på 1,7.

Så man skal ikke forveksle en juleøl med den meget stærkere julebryg.

At juleøllen eller nisseøllen traditionelt set er en overgæret øl betyder, at den har en særlig aroma og sød smag. I dag fremstilles de dog både over- og undergærede afhængigt af, hvilket bryggeri der laver dem.

Du kan bruge denne øl i mange simreretter, i pandekager og bradepandekager. Da den er krydret og sød, er den dels oplagt som dessertøl og som smagsgiver som her:

Ølkage

4.6 fra 13 stemmer
En skøn og nem opskrift på klassisk ølkage, der smager himmelsk godt. Ølkagen bages med hvidtøl, og serveres med hjemmelavet appelsinsmør.
Gå til opskrift
billederesultat fot ølkage

Pandekager med øl

4.8 fra 86 stemmer
Pandekager med øl giver dig mere sprøde pandekager, og her får du den nemme opskrift. Anvend gerne en pilsner eller hvidtøl, men de smager ikke af øl.
Gå til opskrift
billede med ølpandekager, der er pandekager med øl

Alkoholprocent og serveringstemperatur

Overgæret øl kaldes under et for ale, og selve hvidtøllen har en lavere alkoholprocent end pilsneren: Max. 2,25 procent. Pilsneren er i øvrigt en undergæret øl

Den mest perfekte serveringstemperatur til hvidtøl er mellem seks og otte grader. Det er ved den temperatur, at du får den bedste smag og duft.

Før den drikkes, kan du lige tage den ud af køleskabet et kvarter forinden, så temperaturen stiger en smule.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Mary Rasmussen

    november 13, 2023 at 12:22 pm

    Hvorfor sælges Hvidtøl kuntil jul?
    og hvorfor findes de store flasker Hvidtøl ikke mere?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen

      november 13, 2023 at 2:03 pm

      Hej Mary
      Man kan da købe hvidtøl året rundt i de fleste supermarkeder 🙂
      Jeg mener fortsat at blandt andet Hancock fortsat producerer hvidtøl i de store flasker, så måske kan du bede din lokale købmand bestille nogle hjem til dig.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Ugens vine uge 23

Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
Ugens vine uge 23
Ugens vine, uge 23: Masser af vine til sommer og fest→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her