Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Hvidtøl

Hvidtøl (fakta og viden om den søde juleøl)

Seks hvidtøl
Del gerne:
12
SHARES
FacebookMessenger12PinterestEmailSMS
Indhold
  • Sådan fremstilles hvidtøl
  • Alkoholprocent og serveringstemperatur
  • Kommentarer

Hvidtøl. Ordet lyder misvisende, for denne øl er langt fra hvid. Tværtimod, den har en mørk, flot farve, som kalder på at blive drukket.

Alligevel er navnet på denne øl korrekt. Traditionelt laves hvidtøl nemlig på hvidtmalt. Den mørke farve kommer fra karamel og malt, der er ristet.

Denne type øl drikker vi mest ved juletid som julehvidtøl, men før pilsnerens indtog i Danmark i slutningen af 1800-tallet, var det hvidtøl, som blev drukket på gårde og i byer.

Det er en såkaldt overgæret øl, hvilket betyder, at den er fremstillet ved relativt høje temperaturer.

Læs også: Øl - fakta, ingredienser, næringsindhold og opskrifter

Sådan fremstilles hvidtøl

Den mest kendte i Danmark er KB Juleøl fra Kongens Bryghus, som er brygget siden 1924. I dag er mærket ejet af Carlsberg.

Øllen er fremstillet af vand, bygmalt, byg, sukker, lakrids og karamel. Alkoholprocenten er på 1,7. Så man skal ikke forveksle en juleøl med den meget stærkere julebryg.

At juleøllen eller nisseøllen traditionelt set er en overgæret øl betyder, at den har en særlig aroma og sød smag. I dag fremstilles de dog både over- og undergærede afhængigt af, hvilket bryggeri der laver dem.

Du kan bruge denne øl i mange simreretter, i pandekager og bradepandekager. Da den er krydret og sød, er den dels oplagt som dessertøl og som smagsgiver som her:

  • Ølkage - lækker kage med øl og appelsinsmør
  • Pandekager med øl - nemme og lækre ølpandekager
  • Øllebrød - nem opskrift på gammeldags rugbrødsgrød

Alkoholprocent og serveringstemperatur

Overgæret øl kaldes under et for ale, og selve hvidtøllen har en lavere alkoholprocent end pilsneren: Max. 2,25 procent. Pilsneren er i øvrigt en undergæret øl

Den mest perfekte serveringstemperatur til hvidtøl er mellem seks og otte grader. Det er ved den temperatur, at du får den bedste smag og duft.

Før den drikkes, kan du lige tage den ud af køleskabet et kvarter forinden, så temperaturen stiger en smule.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Mary Rasmussen skriver

    november 13, 2023 at 12:22 pm

    Hvorfor sælges Hvidtøl kuntil jul?
    og hvorfor findes de store flasker Hvidtøl ikke mere?

    Svar
    • Holger Rørby Madsen skriver

      november 13, 2023 at 2:03 pm

      Hej Mary
      Man kan da købe hvidtøl året rundt i de fleste supermarkeder 🙂
      Jeg mener fortsat at blandt andet Hancock fortsat producerer hvidtøl i de store flasker, så måske kan du bede din lokale købmand bestille nogle hjem til dig.
      Alt det bedste
      Holger

      Svar

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Du kan også fortsætte gratis med annoncer.