Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Hvidløg

Hvidløg (fakta, indhold og sunde opskrifter)

Billede med hvidløg.
Del gerne:
11
SHARES
FacebookMessenger11PinterestEmailSMS
Indhold
  • Sunde egenskaber
  • Sort hvidløg
  • Dampes i flere uger
  • Hvorfor er sort hvidløg så sundt?
  • Anvendelse og tips
  • Opbevaring af hvidløg
  • Fakta
  • Opskrifter med hvidløg
  • Kommentarer

Hvidløg er en løgplante, som mange enten elsker eller hader, på grund af dens lidt skarpe og dominerende smag - og ikke mindst eftersmagen og hvidløgsånden.

Hvidløget har igennem flere hundrede år, udover at være brugt i madlavningen, også været brugt som lægeplante, og er kendt for at bekæmpe en lang række sygdomme.

Det hvide løg, indeholder nemlig en masse gode stoffer og svovlforbindelser, så udover at det jo selvfølgelig kan holde alle de slemme vampyrer væk, så kan det også holde mange sygdomme væk.

Sunde egenskaber

Hvidløget virker blandt andet karudvidende, og kan være med til at sænke blodtrykket.

Hvidløget virker som en stærk antioxidant i kroppen, og bekæmper de frie radikaler. Det kan nedsætte det dårlige kolesterol i blodets baner.

Løget er effektivt mod svamp, og svampeinfektioner, og det kan sænke blodsukkeret.

Sort hvidløg

Sort hvidløg er en delikatesse, der stammer fra Asien. Det er endnu sundere end almindelige rå hvidløg, men hvad er det? Og hvordan bruger vi det?

Det ligner almindelige hvidløg, der er blevet brændt på et bål. Og det er faktisk ganske almindelige hvidløg, der har undergået en naturlig kemisk proces i ugevis.

De seneste år er du dukket op i den vestlige del af verden, først på gode restauranter og nu i supermarkeder. Vi kan købe dem på glas i velassorterede supermarkeder, og prisen er tre gange så høj som rå hvidløgs.

Så hvorfor spise sort hvidløg, når det hvide er så meget billigere og lettere at få fat i? Der er to svar: Sort hvidløg er hamrende sundt, og smagen er lækker. Først noget om processen med at gøre hvidt til sort.

Dampes i flere uger

Alle kan lave sort hvidløg, hvis de har en trykkoger. Hvidløgene skal være i trykkogeren i mindst to uger, hvor de skal have mellem 60-90 grader varme.

Langsomt begynder en kemisk reaktion at ske, så hvidløgene skifte farve. Det er en såkaldt Maillard-reaktion, som er en reaktion mellem aminosyrer og sukkerstoffer.

Når vi steger en bøf, sker der en Maillard-reaktion med kødet. Det samme gør der, når vi har cookies i ovnen, eller når kaffebønner ristes. Efter ugerne i varme skal hvidløgene tørres i en måneds tid. Både tørretiden samt dampningen skaber tilsammen en naturlig, kemisk proces, der forvandler hvidløgets konsistens, farve og smag.

Hvorfor er sort hvidløg så sundt?

Hvidløg har en række sundhedsfremmende egenskaber. Når hvidløget går fra hvidt til sort, bliver disse egenskaber forstærket. Når hvidløgenes kemiske reaktion sættes i gang ved opvarmning, bevirker det, at hvidløgets indhold af antioxidanter frigives.

Et sort hvidløg kommer derfor til at indeholde flere af de sunde antioxydanter, som er med til at bekæmpe skadelige stoffer i kroppen. Hvidløg i sig selv kan booste immunsystemet, virker antibakterielt og styrke tarmsystemet. Når de er sorte, er effekten endnu større.

Anvendelse og tips

Disse sorte hvidløgsfed smager anderledes end rå løg. Smagen er henad den femte grundsmag, umami, og er svær at sætte ord på. Men forestil dig en blanding af modne, blå blommer og sød lakrids tilsat lidt balasamico-eddike. De er bløde og kan spises rå, men også bruges i alt fra marinader, salater, wokretter og kødretter.

Du kan også lave en mayonnaise, hvor du blender sort hvidløg ind i mayonnaisen og bruger den til sandwich eller burgere. Eller skære dem i skiver og drysse over en pastaret.

Du kan også blande et par fed i en oliventapenade, så får du en rigere smag. Vær opmærksom på, at større mængder hvidløg kan påvirke effekten ved kemoterapi. Spørg din læge. Det er aldrig videnskabeligt bevist, at hvidløget har en effekt mod netop kræftceller, selvom det altså er særdeles sundt at indtage.

Opbevaring af hvidløg

Hvordan opbevarer man hele hvidløg bedst?

Opbevar hele hvidløg (uåbnede hvidløgshoveder) ved stuetemperatur, et mørkt, tørt og godt ventileret sted. Undgå plastposer og brug f.eks. en papirpose, en netpose eller en kurv.

Hold det væk fra fugt og varme, eks. ikke ved komfuret.

Hvor længe holder hele hvidløg?

Op til 3 måneder, hvis opbevaret korrekt. Når feddene begynder at spire eller blive bløde, er de ved at være for gamle.

Hvordan opbevarer man enkelte fed?

Uskrællede fed: Opbevar som hele hvidløg, men de holder lidt kortere (2-3 uger).

Skrællede fed: Opbevar i en lufttæt beholder i køleskab. Holder ca. 1 uge.

Kan man fryse hvidløg?

Ja, det kan man. Hele fed eller hakket hvidløg kan fryses. De mister lidt struktur, men smagen bevares.

Læg dem i fryseposer eller beholdere - evt. forfrosset i isterningbakker med olie eller vand.

Kan man spise spiret hvidløg?

Spirerne kan fjernes (de kan være bitre). Feddene kan stadig bruges, hvis de ikke er bløde eller mugne.

Fakta

Her er 5 vigtige fakta om det sunde hvidløg.

  • Det er fyldt med vitaminer (bl.a. C og B6), mineraler og svovlforbindelser som allicin, som menes at have antiinflammatoriske, antibakterielle og kolesterolsænkende egenskaber.
  • Allerede i oldtidens Egypten, Grækenland og Kina brugte man hvidløg mod infektioner, træthed og fordøjelsesproblemer. Det blev også givet til soldater for at styrke dem.
  • Allicin, den svovlforbindelse, der giver hvidløg sin karakteristiske lugt og smag, opstår først, når cellerne i hvidløget ødelægges.
  • Jo mindre tilberedt hvidløg er, jo mere intens er smagen og de sundhedsfremmende stoffer. Rå hvidløg har derfor mest slagkraft.
  • Den er i familie med løg, porrer og skalotteløg, og det er derfor, mange af dem har en lignende duft og smag.

Opskrifter med hvidløg

Her får du lige nogle af de mest populære hvidløgsopskrifter på Madens Verden.

Kinesisk hvidløgssauce - brown garlic sauce
Min opskrift på kinesisk hvidløgssauce, der også er kendt som en brown garlic sauce. Den kan bruges til alt fra kylling til ris med mere.
Se opskriften her
Kinesisk hvidløgssauce - brown garlic sauce
Hvidløgsboller - nem opskrift
Opskrift på de bedste hvidløgsboller. Det er nemme og luftige boller med hvidløgssmør, og det er de lækreste hvidløgsbrød du kan bage.
Se opskriften her
billederesultat for hvidløgsboller
Pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio
Her får du min opskrift på pasta med hvidløg og olie, som italienerne kalder spaghetti aglio e olio. Super nem og hurtig pastaret uden kød.
Se opskriften her
billederesultat for pasta med hvidløg og olie - spaghetti aglio e olio
Bagte hvidløg
Få opskriften på de sprøde og velsmagende bagte hvidløg. Perfekt som tilbehør eller som snack. De hele hvidløg er nemme at bage i ovnen.
Se opskriften her
billede med bagte hvidløg
Hjemmelavet hvidløgssmør
Her er den bedste opskrift på hjemmelavet hvidløgssmør, der laves med smør, hvidløg, persille og citronsaft. En virkelig nem hvidløgssmør.
Se opskriften her
billederesultat for hvidløgssmør
Aioli
Aioli - her er den bedste opskrift på denne lækre hvidløgsmayonnaise. Den kan røres på ingen tid, og smager helt fantastisk godt som en dip.
Se opskriften her
Billed resultat for aioli
Hvidløgsmarinade
Her får du min nemme opskrift på hjemmelavet hvidløgsmarinade. Denne marinade med hvidløg og soja er god til alt fra kylling til svinekød og meget andet.
Se opskriften her
billede med hjemmelavet hvidløgsmarinade
Hvidløgsmos
Opskrift på en god hvidløgsmos, der laves med kartofler og hvidløg, som koges møre. Derefter bages mosen i ovnen til den er gylden.
Se opskriften her
billederesultat for hvidløgsmos
Hvidløgsflutes - hjemmebagte og sprøde flutes med hvidløg
Her får du opskriften på de absolut bedste hjemmelavede hvidløgsflutes, som du laver med en super god hvidløgssmør. Og det er meget nemt.
Se opskriften her
hvidløgsflutes
Stegt mørbrad med marinade af hvidløg og soltørrede tomater
Få min opskrift på stegt mørbrad med marinade af hvidløg og soltørrede tomater, der nem at lave både som hverdagsmad og mad til gæster.
Se opskriften her
Stegt mørbrad med marinade af hvidløg og soltørrede tomater
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores PLUS-medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Du kan også fortsætte gratis med annoncer.