Hvad er naturvin? Og er der forskel på økologisk vin og naturvin? Få fakta og læs mere om den anderledes vintype her.
Naturvin bliver mere og mere populært, men hvad er egentligt en naturvin?
Der findes ikke en specifik definition af begrebet, der mere er en slags tilgang til eller filosofi omkring, hvordan vin produceres bedst med omtanke for både natur og menneske.
Vin kan være certificeret økologiske eller biodynamisk, men naturvin er et begreb, som ligger ved siden af eller over økologi og biodynamik, og hvor der altså (endnu) ikke er nogen officiel certificering.
Hvad er naturvin?
Et af grundprincipperne ved naturvin er, at den er økologisk eller biodynamisk. Det vil sige, at der anvendes økologisk dyrkede druer og man følger retningslinjerne for økologisk vinproduktion.
Naturvin henviser altså til en produktion af vin uden pesticider, kemikalier og andre tilsætningsstoffer.
Men naturvin er meget mere end blot økologisk.
Natur-delen i ordet naturvin omfatter både, at vinen skal være produceret med omtanke for naturen, men også at den skal være så naturlig som mulig.
Mindst mulig påvirkning
Når man laver naturvin, skal der være så lidt intervention som muligt - vinen skal altså have lov til at udvikle sig med mindst mulig indblanding og påvirkning.
For eksempel er naturvin ofte spontangæret, hvor de naturligt forekommende gærsporer i luften sørger for gæringen.
Mange konventionelle vinbønder tilsætter smagsprofilerede gærtyper til deres vin og kan på denne måde styre vinens smag og aroma.
I naturvin, hvor vinen gærer spontant, kan man ikke på samme måde styre vinens smag og aroma, og den naturlige smag og aroma fra druerne vil træde frem.
Hele produktionsprocessen skal også være så nænsom som mulig, for eksempel ved at håndplukke druerne og kvase dem med fødderne i stedet for med en maskine.
Begrænset brug af sulfitter
Udover spontangæringen er et andet kendetegn ved naturvin, at der anvendes en minimal mængde sulfitter (svovl) ved tapningen.
Sulfitter er tilsætningsstoffer, som virker både som konserveringsstof og som antioxidant, der beskytter mod iltning.
De er altså med til at stabilisere vinen og forlænge holdbarheden efter tapning.
I konventionel vin produceret i EU må der tilsættes op til 400 mg sulfitter per liter vin – afhængigt af vintype og sukkerindhold.
I naturvin bør der maksimalt tilsættes 30 mg per liter vin, og allerhelst slet ikke noget.
Sulfitter konserverer og er dermed med til at ”lukke” vinen. Men det betyder også, at vinen kan være længere tid om at "åbne sig", når den skal drikkes og derved kommer smagen til at fremstå mindre imødekommende og ligefrem.
Igen handler det med naturvin om at påvirke den naturlige smag mindst muligt, og derfor anvendes så lidt sulfitter som overhovedet muligt.
Vinen lever videre i flasken
Den måde naturvin produceres på gør, at vinen kan være markant anderledes end særligt konventionel, men også end økologisk og biodynamisk vin.
At der ikke anvendes tilsætningsstoffer og kun en lille mængde sulfitter gør, at vinen kan blive ved med at udvikle sig efter tapning, for eksempel kan gæringen fortsætte i flasken.
Det betyder, at den samme type vin kan smage meget forskelligt, og hver flaske kan indeholde overraskende nye smage og aromaer.
I konventionel optik kan dette betragtes som fejl i vinen, men i naturvin-verdenen kaldes det vinens karakter, og er med til at skabe nye smagsoplevelser og udvide smagsrepertoiret.
Nye smagsoplevelser i naturvin
Naturvin er karakteriseret ved at have en markant anderledes smagsprofil, end vi traditionel kender det fra vinens verden.
Når man taler om vin, taler man ofte om, hvorvidt vinen smager af det sted den kommer fra – vinens såkaldte terroir.
En af tankerne bag naturvin er, at jo mindre der arbejdes med vinen, og jo mere naturligt den fremstilles - jo mere vil vinens terroir træde frem.
Enhver handling, om den er kemisk eller mekanisk, vil påvirke vinens smag og aroma.
Naturvine udtrykker derfor deres terroir mere markant, og det er råvaren (druerne), der bærer smagen.
De er ofte mere frugtige og syrlige end konventionel vin, og kan være lysere og lettere i både smag og aroma.
De kan gå fra at være meget rene i aroma-profilen til at være meget komplekse, og ofte byder naturvine på helt nye duft- og smagsoplevelser sammenlignet med konventionel vin.
Men ligesom der er kæmpe forskel på konventionel vin, er der lige så stor forskel på naturvine. Så prøv dig lidt frem og få gerne lidt vejledning, når du kaster dig over naturvinene.
Naturvin handler lige som meget om produktionsprocesser og bæredygtige løsninger, som om anderledes og interessante smagsoplevelser.
Kilder: www.ogvinbonden.dk, Fødevarestyrelsen.
Mere indhold om vin:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden