• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Naturvin: Hvad er forskellen på økologisk og naturvin?

Naturvin: Hvad er forskellen på økologisk og naturvin?

Umiddelbart er det ikke til at se forskel på naturvin og andre slags vin. Men der er en verden til forskel på både smag og produktionsmetode. Foto: Charlotte Mithril
Del gerne:
1
SHARE
FacebookMessenger1PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  17. februar 2021 - Udgivet:  14. september 2020

Indhold

  1. Hvad er naturvin? Og er der forskel på økologisk vin og naturvin? Få fakta og læs mere om den anderledes vintype her.
  2. Hvad er naturvin?
  3. Mindst mulig påvirkning
  4. Begrænset brug af sulfitter
  5. Vinen lever videre i flasken
  6. Nye smagsoplevelser i naturvin

Hvad er naturvin? Og er der forskel på økologisk vin og naturvin? Få fakta og læs mere om den anderledes vintype her.

Naturvin bliver mere og mere populært, men hvad er egentligt en naturvin?

Der findes ikke en specifik definition af begrebet, der mere er en slags tilgang til eller filosofi omkring, hvordan vin produceres bedst med omtanke for både natur og menneske.

Vin kan være certificeret økologiske eller biodynamisk, men naturvin er et begreb, som ligger ved siden af eller over økologi og biodynamik, og hvor der altså (endnu) ikke er nogen officiel certificering.

Hvad er naturvin?

Et af grundprincipperne ved naturvin er, at den er økologisk eller biodynamisk. Det vil sige, at der anvendes økologisk dyrkede druer og man følger retningslinjerne for økologisk vinproduktion.

Naturvin henviser altså til en produktion af vin uden pesticider, kemikalier og andre tilsætningsstoffer.

Men naturvin er meget mere end blot økologisk.

Natur-delen i ordet naturvin omfatter både, at vinen skal være produceret med omtanke for naturen, men også at den skal være så naturlig som mulig.

Mindst mulig påvirkning

Når man laver naturvin, skal der være så lidt intervention som muligt - vinen skal altså have lov til at udvikle sig med mindst mulig indblanding og påvirkning.

For eksempel er naturvin ofte spontangæret, hvor de naturligt forekommende gærsporer i luften sørger for gæringen.

Mange konventionelle vinbønder tilsætter smagsprofilerede gærtyper til deres vin og kan på denne måde styre vinens smag og aroma.

I naturvin, hvor vinen gærer spontant, kan man ikke på samme måde styre vinens smag og aroma, og den naturlige smag og aroma fra druerne vil træde frem.

Hele produktionsprocessen skal også være så nænsom som mulig, for eksempel ved at håndplukke druerne og kvase dem med fødderne i stedet for med en maskine.

Begrænset brug af sulfitter

Udover spontangæringen er et andet kendetegn ved naturvin, at der anvendes en minimal mængde sulfitter (svovl) ved tapningen.

Sulfitter er tilsætningsstoffer, som virker både som konserveringsstof og som antioxidant, der beskytter mod iltning.

De er altså med til at stabilisere vinen og forlænge holdbarheden efter tapning.

I konventionel vin produceret i EU må der tilsættes op til 400 mg sulfitter per liter vin – afhængigt af vintype og sukkerindhold.

I naturvin bør der maksimalt tilsættes 30 mg per liter vin, og allerhelst slet ikke noget.

Sulfitter konserverer og er dermed med til at ”lukke” vinen. Men det betyder også, at vinen kan være længere tid om at "åbne sig", når den skal drikkes og derved kommer smagen til at fremstå mindre imødekommende og ligefrem.

Igen handler det med naturvin om at påvirke den naturlige smag mindst muligt, og derfor anvendes så lidt sulfitter som overhovedet muligt.

Vinen lever videre i flasken

Den måde naturvin produceres på gør, at vinen kan være markant anderledes end særligt konventionel, men også end økologisk og biodynamisk vin.

At der ikke anvendes tilsætningsstoffer og kun en lille mængde sulfitter gør, at vinen kan blive ved med at udvikle sig efter tapning, for eksempel kan gæringen fortsætte i flasken.

Det betyder, at den samme type vin kan smage meget forskelligt, og hver flaske kan indeholde overraskende nye smage og aromaer.

I konventionel optik kan dette betragtes som fejl i vinen, men i naturvin-verdenen kaldes det vinens karakter, og er med til at skabe nye smagsoplevelser og udvide smagsrepertoiret.

Nye smagsoplevelser i naturvin

Naturvin er karakteriseret ved at have en markant anderledes smagsprofil, end vi traditionel kender det fra vinens verden.

Når man taler om vin, taler man ofte om, hvorvidt vinen smager af det sted den kommer fra – vinens såkaldte terroir.

En af tankerne bag naturvin er, at jo mindre der arbejdes med vinen, og jo mere naturligt den fremstilles - jo mere vil vinens terroir træde frem.

Enhver handling, om den er kemisk eller mekanisk, vil påvirke vinens smag og aroma.

Naturvine udtrykker derfor deres terroir mere markant, og det er råvaren (druerne), der bærer smagen.

De er ofte mere frugtige og syrlige end konventionel vin, og kan være lysere og lettere i både smag og aroma.

De kan gå fra at være meget rene i aroma-profilen til at være meget komplekse, og ofte byder naturvine på helt nye duft- og smagsoplevelser sammenlignet med konventionel vin.

Men ligesom der er kæmpe forskel på konventionel vin, er der lige så stor forskel på naturvine. Så prøv dig lidt frem og få gerne lidt vejledning, når du kaster dig over naturvinene.

Naturvin handler lige som meget om produktionsprocesser og bæredygtige løsninger, som om anderledes og interessante smagsoplevelser.

Kilder: www.ogvinbonden.dk, Fødevarestyrelsen.

Mere indhold om vin:

Alt om rødvin

Alt om hvidvin

Alt om rosévin

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede af mirin.

Mirin - fakta og alt du skal vide om den japanske risvin

Billede af ramen.

Ramen - nem og lækker opskrift på japansk suppe

Ugens madplan uge 23

Ugens madplan uge 23 med syv gode bud på aftensmad

Billede af hvid aspargessalat med tomater.

Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing

Billede af sønderjysk stang.

Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)

Billede af kalv med æblecider.

Kalv med æblecider, sennep og timian

Forsiden lige nu

billede med sommermad
Sommermad (opskrift på lækre sommerretter)→ Se opskriften
Billede af sønderjysk stang.
Sønderjysk stang (nem og hurtig kringle med remonce)→ Se opskriften
jordbærcrumble med kokos og hvid chokolade
Jordbærcrumble - opskrift med jordbær, kokos og hvid chokolade→ Se opskriften
billede med pandekager klar til servering
Pandekager - nem opskrift på gammeldags pandekagedej→ Se opskriften
Super sprøde ciabattabrød, der er klassiske madbrød fra Italien. Brødene bliver luftige og med store huller, som mange godtt kan lide ciabattabrødene. Opskirften giver disse tre lækre brød. Foto: Madensverden.dk.
Ciabattabrød med store huller - italiensk ciabatta uden æltning→ Se opskriften
billede med mørbrad frikasse
Mørbrad frikassé→ Se opskriften
billederesultat for fyldt spidskål med oksekød i ovn
Fyldt spidskål med oksekød→ Se opskriften
stor bradepandekage med jordbær
Stor bradepandekage med jordbær - opskrift til mange→ Se opskriften
Billede af hvid aspargessalat med tomater.
Hvid aspargessalat med tomater og lækker dressing→ Se opskriften
billede med boller
Boller (bedste opskrift på den hjemmebagte bolle)→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her