• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskriftindeks
  • Aftensmad
  • Airfryer
  • Kager
  • Madplan
  • Råvareguide
  • Webshop
  • PLUS
Forside › Viden om mad › Se hvor længe din mad kan holde sig i fryseren

Se hvor længe din mad kan holde sig i fryseren

et billede til hvor længe din mad kan holde sig i fryseren
Der er forskel på, hvor længe kød og andet mad holde sig i fryseren. Men generelt har maden en god holdbarhed på frost. Foto: iStock.com.

Opdateret:  30. januar 2023 - Udgivet:  24. marts 2020

Del gerne:
19
SHARES
FacebookMessenger19PinterestEmailRedditSMS

Indhold på denne side

  1. Kan mad holde sig i fryseren i uger, måneder eller år? Læs, hvor længe kød, fisk, brød, frugter og grøntsager bevarer smagen og kvaliteten i din fryser.
  2. Så længe kan fisk og kød holde sig i fryseren
  3. Mælk, ost og brød
  4. Frugt og grøntsager på frost
  5. Før du fryser maden ned
  6. Opsummering

Kan mad holde sig i fryseren i uger, måneder eller år? Læs, hvor længe kød, fisk, brød, frugter og grøntsager bevarer smagen og kvaliteten i din fryser.

Hvor længe kan mad holde sig fryseren, hvis skabs- eller kummefryseren står på 18 minusgrader? Det er der ikke et entydigt svar på, da det afhænger af, hvilken mad vi taler om.

En tommelfingerregel siger, at jo højere fedtindhold der er i maden, desto kortere tid holder det smag, duft og kvalitet.

Et eksempel er fede fisk som laks. De holder kun op til to måneder i fryseren, hvor magre fisk som skrubber kan holde sig i op til seks måneder.

Mad skal altid fryses ved minus 18 grader for at forsinke bakterie- og skimmeludviklingen. Og selvom vi har de anbefalede 18 minusgrader, fortsætter bakterierne med at brede sig - dog så langsomt, at de ikke kan skade os, når vi tør fødevarerne op og spiser dem.

Bakterier dør nemlig ikke af kulde, men af varme - over 75 grader.

Så længe kan fisk og kød holde sig i fryseren

  • Hakket kød: Fire måneder
  • Svinekød: Tre til seks måneder
  • Hele stykker oksekød: Et år
  • Lammekød: Halvandet år
  • Vildt kød, magert: Halvandet år
  • Fjerkræ: Tre-ni måneder afhængigt af fedtprocenten
  • Fiskefars: En-to måneder
  • Mager fisk: Tre-seks måneder
  • Gravet og røget fisk: Tre-fire uger
  • Fed fisk: En-to måneder

Mælk, ost og brød

  • Brød og kager: to-otte måneder afhængigt af fedtindholdet. Det vil sige, at kager med meget smør ikke kan holde sig i fryseren så længe som magert rugbrød.
  • Mælkeprodukter som fløde: Tre måneder
  • Ost: Tre-fire måneder

Frugt og grøntsager på frost

  • Grøntsager og frugter kan holde sig i fryseren helt op til et år, da deres fedtindhold er så lavt.

Før du fryser maden ned

Skriv altid dato og indhold på posen eller plastikboksen, før du kommer maden i fryseren.

Det er umuligt at se forskel på lammestegen fra sidste måned og culotten fra sidste år, når først de er frosset ned i en frysepose. Og det skal de, inden de fryses ned.

Det hænder af og til, at ens lækre ribbensteg har forvandlet farve efter at have ligget i fryseren et par måneder. Den matte farve skyldes ikke, at den ikke kunne holde sig i fryseren og nu er for gammel til at blive spist.

Den har blot fået en frostskade. Det får især kød og fisk, hvis de ikke er pakket ned i en lufttæt pose, før de ryger i fryseren.

Og husk så at lade maden tø op i køleskabet i stedet for på køkkenbordet - med mindre du har lyst til at dyrke bakterier. De gror hurtigt, hvis maden står længe i en temperatur over 20 grader.

Opsummering

Hvor længe kød kan holde sig på frost afhænger af typen af kød og hvordan det er opbevaret. Generelt anbefales det at kød holdes i fryseren i op til 3-6 måneder for at bevare smag, tekstur og kvalitet.

Men for at undgå spild og risiko for fødevarebårne sygdomme, er det vigtigt at følge nogle grundlæggende regler for opbevaring af kød i fryseren:

  • Pak kødet ind i plastik, aluminiumsfolie eller frysepapir for at undgå udtørring og lugt.
  • Mærk kødet med dato for opbevaring og brug det ældste kød først.
  • Opbevar kødet i separate poser eller beholdere for at undgå krydskontaminering med andre fødevarer i fryseren.
  • Undgå at fryse kød, der allerede er tæt på udløbsdatoen.
  • Tø kødet op i køleskab.

Her kan du læse mere om madens holdbarhed:

Fødevarers holdbarhed - spises eller smides ud?

Opbevaring af æg: Køleskab eller stuetemperatur?

Kilder: Coop.dk, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Annette Weidemann

    marts 21, 2023 at 8:08 pm

    Kan jeg panerer fiskefilleter, i fryser, og steges er par uger senere? Og steges de frosne ?
    Tak for din madside, ender altid der😉
    Mange hilsner Annette

    Svar

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Billede med asparges i butterdej.

Asparges i butterdej - nemme butterdejspakker

Uge20-bedstevinkøb

Ugens vine, uge 20: Flot hvid og rosé til små penge

Billede med spidskålsvinaigrette.

Spidskålsvinaigrette med mandler

ugens madplan uge 20

Ugens madplan uge 20 - lækker og varieret aftensmad

Billede med rabarberbrud.

Rabarberbrud - skønne boller med rabarber og marcipan

Billede med sake risvin.

Sake - fakta og viden om den japanske risvin

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv medlem af Madens Verden nu
Du får et medlemskab for kun 295 kroner for et HELT år!
Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her