Hjemmelavet sushi med teriyaki tofu er den bedste vegetariske sushi, jeg har smagt. Se her, hvor let det er at lave sushi uden fisk.
Hjemmelavet sushi med teriyaki tofu har længe været min faste bestilling hos min lokale japanske restaurant. De er bare dødlækre, men nu kan jeg lave dem selv derhjemme.
Det er jo både praktisk rent økonomisk, og fordi det er faktisk ret så nemt at lave selv. Især når man vælger at lave denne opskrift, som er vegetarisk, kræves der ingen specielle remedier eller ingredienser.
Det sjove ved sushi er selvfølgelig, at det kun er fantasien som sætter grænser og man kan i princippet putte lige det indhold i, som man ønsker.
Det åbner for en masse muligheder samt sjov i køkkenet. Jeg valgte at putte grønsager med flotte farver og god knas for at gøre konsistensen mere interessant og give den færdige ret et smukt visuelt udtryk.
Der er flere forskellige måder at rulle sushi ud på. Der er den mest kendte version, som hedder maki, hvor tangen er udenpå. Og så er der uramaki, hvor det er ris yderst og tang inderst.
Jeg valgte at lave begge dele, og jeg vil sige, at ingen af dem er svære at rulle. Jeg ejer ikke en bambusmåtte, som man bruger til det formål.
Men jeg synes faktisk, at det fungerede godt at bruge et lille håndklæde dækket med husholdningsfilm.
Det gør i hvert fald processen mindre kompliceret, da du ikke skal ud og købe en masse nyt gear bare til en ret.
Opskrift på hjemmelavet sushi med teriyaki tofu
Hjemmelavet sushi med teriyaki tofu
Ingredienser
Sushiris
- 200 g sushiris
- 1,5 dl vand
- 2,5 spsk riseddike
- 0,5 spsk sukker
- 0,5 tsk salt
Teriyaki tofu
- 200 g tofu
- 1,5 dl vand
- 1 cm ingefær
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk soyasauce
- 2 spsk rørsukker
- 1 spsk honning
- 1 spsk kartoffelmel
Fyld
- 2 blade rødkål
- 0,5 stk agurk
- 0,5 stk rød peber
- 0,5 stk gul peber
- 2 spsk mayonaise
- 1 spsk chilisauce
- 1 spsk sorte sesamfrø
- 1 spsk hvide sesamfrø
- 4 ark nori tang
Fremgangsmåde
Sushiris
- Start med at skylle sushirisene grundtigt og lad dem derefter ligge i blød i vand i 30 minutter.
- Hæld nu vandet fra og hæld risene og 1,5 deciliter rent vand i en gryde. Lad dem koge på høj varme i et par minutter, imens du rører rundt i dem med en træske. Derefter skruer du varmen ned på lav og put låg på gryden. Lad dem simre i cirka syv minutter.
- Kig nu til risene, hvis alt vandet er blevet suget op af risene, så er de færdige.
- I en lille gryde tilføjer du riseddike, sukker og salt, varm det op så sukkeret smelter og hæld det derefter ud over de færdigkogte ris. Bland det forsigtigt sammen med en træske og sæt dem til siden. De skal køle ned - men du må endelig ikke putte dem i køleskabet.
Teriyaki tofu
- Start med at pakke din tofu ud. Put nu køkkenrulle rundt om tofublokken og put en tung gryde eller ligende ovenpå. Dette presser vandet ud af tofuen og gør, at den bedre kan suge marinaden ind.
- I en lille blender eller morter, blender du hvidløg og ingefær godt sammen. Tilføj nu denne blanding i en lille gryde sammen med en deciliter vand, soyasauce, rørsukker og honning.
- Put det på mellemvarme. I mellemtiden tager du en skål og blander kartoffelmel og 0,5 deciliter vand sammen. Hæld nu denne blandning ned i gryden med de resterende ingredienser og bland dem godt sammen.
- Lad saucen simre, indtil den tykner. Lad den nu køle ned en smule.
- Pak tofuen ud af køkkenrullen og skær den i tynde lange strimler. Put nu strimlerne ned i den hjemmelavet teriyaki sauce og lad den marinere i cirka 20 minutter.
Sushi
- Skær alle grønsagerne i tynde lange strimler.
- Tag nu et lille håndklæde eller viskestykke, dæk det til med husholdningsfilm og put et ark tang på med den grove flade øverst. Dæk nu hele tanget med undtagen af de sidste to centimeter af den øverste kant med et tyndt lag ris. Det hjælper at gøre fingrene en smule våde, når du fordeler risene.
- Tilføj nu tofustrimler og grønsagerne i midten af tanget. Rul nu sushi forsigtigt med hjælp fra viskestykket, fugt den del af tanget uden ris med en smule vand og klem nu rullen sammen.
- For at lave uramaki følger du sammen step som overstående, put ris på tangen men vend derefter tangen med ris på sådan, at tangen er øverst og så kan du fylde op med tofu og grønsager.
- Forsæt, indtil alle rullerne er lavet. Med en skarp kniv skærer du nu hver sushi ud, pynt med sorte og hvide sesamfrø.
- Bland mayonnaise og chilisauce sammen og put det på hver stykke sushi.
- Server med overskydende teriyaki sause og soyasauce. Så er din hjemmelavet sushi klar til servering.
Få tilsendt opskriften på mail
Se også vores andre lækre opskrifter med tofu:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: