Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Aftensmad › Helstegt pattegris opskrift med stegetid og kernetemperatur

Helstegt pattegris opskrift med stegetid og kernetemperatur

billede med helstegt pattegris
Del gerne:
15
SHARES
FacebookMessenger15PinterestEmailSMS
Opdateret: 1. november 2023 - Udgivet: 18. juli 2018

Her kan du se hvordan du griller en helstegt pattegris, og det er en opskrift med stegetid og kernetemperatur. Se også tilbehør til grisen.

Helstegt pattegris er en klassiker til fødselsdage, eller når du bare har en anledning til en lille fest.

Det er en rimelig nem ret at gå til, og her får du en grundopskrift på helstegt pattegris.

Det kan måske være svært beregne hvor meget pattegris der skal til hver person, men grundlæggende skal beregne et kilo gris til hver.

Så meget bliver der selvfølgelig ikke spist, men der er en hel del spildt vægt på pattegrisen, så derfor skal du regne med omkring et kilo pr. person.

Denne gris vejer omkring 40 kilo, og der er derfor mad nok til cirka 40 personer.

Du skal også anskaffe/låne/leje en aflang gril, hvor pattegrisen kan ligge i, og ellers er det sådan set bare at komme i gang.

Opskriften er som sagt beregnet til cirka 40 personer.

Ingredienser til helstegt pattegris

1 hel pattegris på cirka 40 kilo
7 deciliter olivenolie
1 mørk øl
Nogle store duske rosmarin eller timian
Grillkrydderi
Salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde

  1. Grillen tændes op med briketter, og du skal grille pattegrisen ved indirekte varme, hvor der ikke er alt for meget knald på varmen.
  2. Pensl grillristen grundigt med olie og læg grisen på.
  3. Sværen på grisen ridsen med en kniv, så du får den lækreste svær når den er færdigsteg.
  4. Læg masser af frisk timian og rosmarin ind under grisen.
  5. Smør sværen godt med olivenolie og øl. Krydr ind- og udvendigt med salt, friskkværnet peber og eventuelt grillkrydderi.
  6. Læg låget på og nu skal den helstegte pattegris cirka have fire timer. Det afhænger af varmen i grillen, så måske er det nødvendigt med lidt mere. Undervejs må du gerne hver halve time pensle sværen med lidt øl, det bliver den kun bedre af. Du kan også pensle den med honning.

Pattegrisen kan med fordel lige ligge og hvile op mod en halv time før den skæres ud.

Kernetemperatur i helstegt pattegris

Helstegt pattegris er klar når kernetemperaturen når knap 70 grader.

Så er du helt sikker på, at kødet er stegt nok.

Kernetemperatur måles med et stegetermometer i nakken eller skinken, som er de steder, det tager længst tid at stege.

Nogle vil måske mene, at en kernetemperatur på 65 grader er nok, og det er jo en smagssag.

Tilbehør til helstegt pattegris

Lækkert og klassisk tilbehør til helstegt pattegris er selvfølgelig verdens bedste flødekartofler.

Dertil masser af salat, eventuelt en lækker spidskålssalat eller broccolisalat, og så bager du en god portion af disse ciabattabrød.

Køb af helstegt pattegris

Når du vil lave pattegris til mange, er der flere måder at få fat i grisen på.

Dels leverer mange slagtere gerne både gris og grill (plus en masse gode råd), men du kan også købe grillklare pattegrise på nettet.

Der findes faktisk en del forhandlere, så det er slet ikke så svært at komme i gang med.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Niels Ladefoged skriver

    juli 08, 2022 at 6:23 pm

    Hvor står tiden????

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.