Her kan du se hvordan du griller en helstegt pattegris, og det er en opskrift med stegetid og kernetemperatur. Se ogsรฅ tilbehรธr til grisen.
Helstegt pattegris er en klassiker til fรธdselsdage, eller nรฅr du bare har en anledning til en lille fest.
Det er en rimelig nem ret at gรฅ til, og her fรฅr du en grundopskrift pรฅ helstegt pattegris.
Det kan mรฅske vรฆre svรฆrt beregne hvor meget pattegris der skal til hver person, men grundlรฆggende skal beregne et kilo gris til hver.
Sรฅ meget bliver der selvfรธlgelig ikke spist, men der er en hel del spildt vรฆgt pรฅ pattegrisen, sรฅ derfor skal du regne med omkring et kilo pr. person.
Denne gris vejer omkring 40 kilo, og der er derfor mad nok til cirka 40 personer.
Du skal ogsรฅ anskaffe/lรฅne/leje en aflang gril, hvor pattegrisen kan ligge i, og ellers er det sรฅdan set bare at komme i gang.
Opskriften er som sagt beregnet til cirka 40 personer.
Ingredienser til helstegt pattegris
1 hel pattegris pรฅ cirka 40 kilo
7 deciliter olivenolie
1 mรธrk รธl
Nogle store duske rosmarin eller timian
Grillkrydderi
Salt og friskkvรฆrnet peber
Fremgangsmรฅde
- Grillen tรฆndes op med briketter, og du skal grille pattegrisen ved indirekte varme, hvor der ikke er alt for meget knald pรฅ varmen.
- Pensl grillristen grundigt med olie og lรฆg grisen pรฅ.
- Svรฆren pรฅ grisen ridsen med en kniv, sรฅ du fรฅr den lรฆkreste svรฆr nรฅr den er fรฆrdigsteg.
- Lรฆg masser af frisk timian og rosmarin ind under grisen.
- Smรธr svรฆren godt med olivenolie og รธl. Krydr ind- og udvendigt med salt, friskkvรฆrnet peber og eventuelt grillkrydderi.
- Lรฆg lรฅget pรฅ og nu skal den helstegte pattegris cirka have fire timer. Det afhรฆnger af varmen i grillen, sรฅ mรฅske er det nรธdvendigt med lidt mere. Undervejs mรฅ du gerne hver halve time pensle svรฆren med lidt รธl, det bliver den kun bedre af. Du kan ogsรฅ pensle den med honning.
Pattegrisen kan med fordel lige ligge og hvile op mod en halv time fรธr den skรฆres ud.
Kernetemperatur i helstegt pattegris
Helstegt pattegris er klar nรฅr kernetemperaturen nรฅr knap 70 grader.
Sรฅ er du helt sikker pรฅ, at kรธdet er stegt nok.
Kernetemperatur mรฅles med et stegetermometer i nakken eller skinken, som er de steder, det tager lรฆngst tid at stege.
Nogle vil mรฅske mene, at en kernetemperatur pรฅ 65 grader er nok, og det er jo en smagssag.
Tilbehรธr til helstegt pattegris
Lรฆkkert og klassisk tilbehรธr til helstegt pattegris er selvfรธlgelig verdens bedste flรธdekartofler.
Dertil masser af salat, eventuelt en lรฆkker spidskรฅlssalat eller broccolisalat, og sรฅ bager du en god portion af disse ciabattabrรธd.
Kรธb af helstegt pattegris
Nรฅr du vil lave pattegris til mange, er der flere mรฅder at fรฅ fat i grisen pรฅ.
Dels leverer mange slagtere gerne bรฅde gris og grill (plus en masse gode rรฅd), men du kan ogsรฅ kรธbe grillklare pattegrise pรฅ nettet.
Der findes faktisk en del forhandlere, sรฅ det er slet ikke sรฅ svรฆrt at komme i gang med.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Niels Ladefoged
Hvor stรฅr tiden????