Her kan du læse alt om havtorn. De syrlige bær, der samtidig er meget sunde. Bærrene indeholder bla. store mængder C-vitamin, og her er fakta om havtornbær.
Har du stiftet bekendtskab med det nye nordiske køkken, er du med garanti også stødt på havtorn.
Dette smukke lille bær lyser bogstaveligt op i en række forskellige sammenhænge i alt fra drinks til desserter.
Her bliver du klogere på, hvad det er for en størrelse og hvordan du får mest glæde af de vitaminrige bær.
Find havtorn i naturen
Havtorn er en busk , som primært vokser ved kysterne i Danmark. Busken kan blive op til seks meter høj på sydøstvendte steder.
På Vestkysten bruges busken mange steder som læhegn i klitterne. Busken kan med sine pigge være utilnærmelig, men det er umagen værd at kæmpe sig frem til de vitaminrige bær.
Busken bærer sine orangegule bær i efteråret og ind i vinteren. Smagen er særpræget og syrlig, men ikke besk. Dette gør den særdeles velegnet i køkkenet . Når den så også er tilgængelig i den danske natur, så er det måske på tide at tage en tur ud og plukke havtorn.
Hvordan bruger jeg havtorn?
Når du først har fundet et sted at plukke dine havtorn, er næste udfordring at fjerne bærrene fra grenene. Bærrene splatter nemlig nemt ud.
Her er det en god idé at fryse de hele grene ned, og når de er indfrosset til omkring minus 23 grader, kan du slå posen mod en væg eller bordet. Så løsner bærrene sig.
Indfrysningen fjerner også lidt af den intense syrlighed.
Der findes mange forskellige opskrifter med havtorn, og oftest bruges de i det søde køkken, da syrligheden komplimenterer det søde.
Derudover bruges de også i saft, juices og marmelade, da de kan være med til at balancere sødmen og smagen og give et godt vitamintilskud. Også kryddersnaps med havtorn er en mulighed.
Se her hvordan du laver havtornmarmelade eller havtornsaft.
Holdbarhed
Kan fryses – op til 1 år. Ellers kun et par dage i grøntsagsskuffen.
Værd at vide
I månederne december-juli er bærrene stort set uspiselige, så vent til efterårsmånederne august-november, hvor du så dog skal konkurrere med fuglene om bærrene.
Vent gerne med at plukke bærrene til efter den første frost, da noget af syrligheden forsvinder med frosten.
Næringsindhold
Indhold pr. 100 gram
Kalorier: 85
Protein: 1 gram
Kulhydrat: 6 gram
Fedt: 5 gram
Kostfibre: 6 gram
Havtorn er din kilde til Vitamin C
Havtorn indeholder en række vigtige vitaminer og fedtsyrer, herunder vitaminerne C, A og E – samt omega 3, 6, 7 og 9 fedtsyrer.
Et enkelt bær fra havtornen har lige så mange C-vitaminer som en hel appelsin.
Fakta
Havtorn menes at stamme fra Rusland og kaldes også for sibirisk ananas på grund af den eksotiske smag.
Havtorn kaldes også for sandtorn, strandpil, sandtidsel, ørkenbusk, klintepil og klintetidsel.
Det er et bær, som kineserne efter sigende har brugt gennem mange hundrede år til at kurere mavesår og andre indre lidelser.
Den botaniske betegnelse er ”Hippophae”, som betyder skinnende hest. Havtorn blev i det antikke Grækenland brugt til at give hestene en blank pels.
Bærrene og frøene fra havtorn er en rig kilde til essentielle fedtsyrer – faktisk otte ud af de ni essentielle aminosyrer, som kroppen har brug for.
Er du veganer, er både bær og frø en god kilde til vitamin B12.
Russiske kosmonauter brugte havtorn til at beskytte huden mod tørhed med det høje indhold af olie og fedtsyrer.
Indeholder E-vitamin, som er sårhelende og beskytter huden mod frie radikaler. Havtorn bliver også i dag brugt i blandt andet hudpleje og cremer.
Se også mine artikler om:
Comments
No Comments