• Skip til indhold
  • Gå direkte til footer
Madens Verden
Søg
MENUMENU
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Indeks
    • Brunch, morgenmad og frokost
    • Æggeretter
    • Grillmad
    • Opsamlinger
    • Sous vide
    • Drikkevarer
    • Drinks og cocktails
    • Vintest
  • Aftensmad
    • Forretter
    • Tilbehør
    • Sovs og sauce
    • Supper
    • Dessert
    • Vegetar
  • Airfryer
  • Kager
    • Brød
    • Snacks og søde sager
  • Madplan
  • Råvareguide
    • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Forside › Råvareguide › Havtorn - fakta om de sunde bær

Havtorn - fakta om de sunde bær

Billede med havtorn.
Del gerne:
6
SHARES
FacebookMessenger6PinterestEmailSMSSubscribe

Opdateret:  14. april 2025 - Udgivet:  15. november 2019

Indhold

  1. Her kan du læse alt om havtorn. De syrlige bær, der samtidig er meget sunde. Bærrene indeholder bla. store mængder C-vitamin, og her er fakta om havtornbær.
  2. Find havtorn i naturen 
  3. Hvordan bruger jeg havtorn? 
  4. Holdbarhed 
  5. Værd at vide
  6. Næringsindhold 
  7. Havtorn er din kilde til Vitamin C
  8. Fakta
  9. Opskrifter med havtorn
  10. Havtornsaft
  11. Havtornmarmelade

Her kan du læse alt om havtorn. De syrlige bær, der samtidig er meget sunde. Bærrene indeholder bla. store mængder C-vitamin, og her er fakta om havtornbær.

Har du stiftet bekendtskab med det nye nordiske køkken, er du med garanti også stødt på havtorn.

Dette smukke lille bær lyser bogstaveligt op i en række forskellige sammenhænge i alt fra drinks til desserter. 

Her bliver du klogere på, hvad det er for en størrelse og hvordan du får mest glæde af de vitaminrige bær. 

Find havtorn i naturen 

Havtorn er en busk , som primært vokser ved kysterne i Danmark. Busken kan blive op til seks meter høj på sydøstvendte steder.

På Vestkysten bruges busken mange steder som læhegn i klitterne. Busken kan med sine pigge være utilnærmelig, men det er umagen værd at kæmpe sig frem til de vitaminrige bær. 

Busken bærer sine orangegule bær i efteråret og ind i vinteren. Smagen er særpræget og syrlig, men ikke besk. Dette gør den særdeles velegnet i køkkenet . Når den så også er tilgængelig i den danske natur, så er det måske på tide at tage en tur ud og plukke havtorn. 

Hvordan bruger jeg havtorn? 

Når du først har fundet et sted at plukke dine havtorn, er næste udfordring at fjerne bærrene fra grenene.  Bærrene splatter nemlig nemt ud.

Her er det en god idé at fryse de hele grene ned, og når de er indfrosset til omkring minus 23 grader, kan du slå posen mod en væg eller bordet. Så løsner bærrene sig.

Indfrysningen fjerner også lidt af den intense syrlighed.

Der findes mange forskellige opskrifter med havtorn, og oftest bruges de i det søde køkken, da syrligheden komplimenterer det søde.

Derudover bruges de også i saft, juices og marmelade, da de kan være med til at balancere sødmen og smagen og give et godt vitamintilskud. Også kryddersnaps med havtorn er en mulighed.

Holdbarhed 

Kan fryses – op til 1 år. Ellers kun et par dage i grøntsagsskuffen.

Værd at vide

I månederne december-juli er bærrene stort set uspiselige, så vent til efterårsmånederne august-november, hvor du så dog skal konkurrere med fuglene om bærrene.

Vent gerne med at plukke bærrene til efter den første frost, da noget af syrligheden forsvinder med frosten.

Næringsindhold 

Indhold pr. 100 gram

Kalorier: 85
Protein: 1 gram
Kulhydrat: 6 gram
Fedt: 5 gram
Kostfibre: 6 gram

Havtorn er din kilde til Vitamin C

Havtorn indeholder en række vigtige vitaminer og fedtsyrer, herunder vitaminerne C, A og E – samt omega 3, 6, 7 og 9 fedtsyrer. 

Et enkelt bær fra havtornen har lige så mange C-vitaminer som en hel appelsin.

Fakta

Havtorn menes at stamme fra Rusland og kaldes også for sibirisk ananas på grund af den eksotiske smag. 

Havtorn kaldes også for sandtorn, strandpil, sandtidsel, ørkenbusk, klintepil og klintetidsel.

Det er et bær, som kineserne efter sigende har brugt gennem mange hundrede år til at kurere mavesår og andre indre lidelser.  

Den botaniske betegnelse er ”Hippophae”, som betyder skinnende hest. Havtorn blev i det antikke Grækenland brugt til at give hestene en blank pels. 

Bærrene og frøene fra havtorn er en rig kilde til essentielle fedtsyrer – faktisk otte ud af de ni essentielle aminosyrer, som kroppen har brug for. 

Er du veganer, er både bær og frø en god kilde til vitamin B12. 

Russiske kosmonauter brugte havtorn til at beskytte huden mod tørhed med det høje indhold af olie og fedtsyrer.

Indeholder E-vitamin, som er sårhelende og beskytter huden mod frie radikaler. Havtorn bliver også i dag brugt i blandt andet hudpleje og cremer.

Opskrifter med havtorn

Her er opskrifter med den sunde havtorn.

Havtornsaft

5 fra 6 stemmer
Havtornsaft er en vitaminbooster, og så smager den super godt. Du kan drikke den som almindelig saftevand eller bruge den i flotte drinks.
Gå til opskrift
Havtornsaft

Havtornmarmelade

Gå til opskrift
havtorn til havtornmarmelade
Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Læserinteraktioner

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. will gerrit

    april 05, 2024 at 10:51 am

    Alexander den store da han var i Asien blev nogen af hans hærs heste syg. Kineserne viste ham busken med de denne gang meget sjeldene bær. Og hestene blev friske og deres hud og hår skinnet som var et tegn de var sunde. Derfor det latinske navnet skinnende hest. Den genererer stamceller i mennesker og er utrolig næringsrig.

    Svar

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Følg os på Instagram

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv
  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Nyeste indhold

Madplan uge 22

Ugens madplan uge 22 med syv lækre retter

Ugens vine, uge 22, 2025

Ugens vine, uge 22: Mange dyre vine er topkøb!

Billede af oksekød i karry.

Oksekød i karry med peberfrugt og asparges

Billede med kyllingegryde med kikærter og blomkål.

Kyllingegryde med kikærter og blomkål - sund hverdagsmad

Billede med kager der kan bages dagen før.

Kollegakage: Nemme kager du kan bage dagen før

Billede med stegt hornfisk.

Stegt hornfisk i ovn, på pande eller grill

Forsiden lige nu

nem aftensmad
Nem aftensmad - nemme og lækre retter på kort tid→ Se opskriften
billederesultat for gulerodslasagne
Gulerodslasagne med masser af gulerødder og uden kød→ Se opskriften
grøntsagsret fra Napoli
Grøntsagsret fra Napoli - som hovedret eller tilbehør→ Se opskriften
billederesultat for nem jordbærkage
Nem jordbærkage på 10 minutter→ Se opskriften
Speltsalat med bagte gulerødder
Speltsalat med bagte gulerødder, spinat og tørrede tranebær→ Se opskriften
billede med kefirboller
Kefirboller - koldhævede→ Se opskriften
Billede med kyllingegryde med kikærter og blomkål.
Kyllingegryde med kikærter og blomkål - sund hverdagsmad→ Se opskriften
Madplan uge 22
Ugens madplan uge 22 med syv lækre retter→ Se opskriften
billede med laksebowl og grøntsager
Laksebowl med bagt laks, ris og grøntsager→ Se opskriften
billede til perlebygsalat med broccoli
Perlebygsalat med broccoli→ Se opskriften

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik
Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu
OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her
Eller fortsæt gratis med annoncer her