En havtaske kaldes ogsรฅ for en bredflab, og nรฅr man ser fisken, giver รธgenavnet mening. Den har et kรฆmpe gab med store, spidse tรฆnder.
En rigtig rovfisk, der lever pรฅ havbunden, hvor den ikke behรธver meget andet end at รฅbne munden og lade sit bytte svรธmme ind i den.
Havtasker kravler nemlig lige sรฅ meget, som de svรธmmer. Finnerne pรฅ siden fungerer som ben - det er nemlig dem, der skubber en havtaske afsted pรฅ havbunden.
En havtaske kan blive op til to meter, men bliver oftest kun 60 centimeter.
Hvad kan vi bruge havtasken til
Fiskens kรธd er fast og lyst, nรฆrmest som hummerkรธd. Da man ikke spiser hovedet, fordi det er fuld af bittesmรฅ ben, er det kun halen og havtaskekรฆber, der spises.
Havtaskens kรฆber sidder lige bag รธjnene, og det er ikke svรฆrt at skรฆre dem af. Men man kan ogsรฅ kรธbe kรฆberne alene hos gode fiskehandlere. Deres smag er meget raffineret, det samme er konsistensen.
Havtasken er en dyr spisefisk, fordi vi ikke kan spise andet end halen og kรฆberne. Sรฅ der gรฅr meget til spilde, ca. 75 procent. Men den er vรฆrd at kรธbe, fordi den er sรฅ lรฆkker og benfri.
Tilberedning af havtaske
Du kan dampe, stege og grille bรฅde kรฆber og hale. Men en ting skal du altid huske, nรฅr du tilbereder fisk: De skal tempereres fรธrst.
Det betyder, at de skal ud af kรธleskabet en times tid fรธr stegning. Det er meget vigtigt at huske.
Er fisken kรธleskabskold, nรฅr den lรฆgges pรฅ en stegende varm pande eller et fad, kรธles panden ogsรฅ ned.
Det betyder, at fisken bliver ujรฆvnt stegt, sรฅ den hurtigt bliver stegt udenpรฅ, men ikke indeni.
Steger du fiskehalen pรฅ panden, skal du have fuld blus pรฅ komfuret, imens du bruner havtasken. Nรฅr den er brunet op alle sider, skruer du ned og steger den for lavere varme.
Nรฆringsindhold
Dette er en mager fisk med et lavt fedtindhold. Fisken har et hรธjt indhold af A- ogย D-vitaminย samt de sunde Omega 3 fedtsyrer.
Her ses energifordelingen for 100 gram rรฅ havtaske:
Energi: 66 kalorier/287 KJ
Protein: 15,7 gram
Kulhydrat: 0 gram
Fedt: 0,4 gram
Sรฆson og opbevaring
Havtasken har sรฆson hele รฅret, men smagen er bedst i de kolde mรฅneder fra september til februar.
Frisk fisk kan holde sig i et dรธgn i kรธleskabet, sรฅ de skal helst spises samme dag, du kรธber dem. Det samme gรฆlder ogsรฅ denne fisk.
I fryseren holder havtasken kvaliteten i op til seks mรฅneder.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Mickey
Havtaske er fantastisk. Halen, nรฅr den er klargjort, har et udseende som allermest minder om een hel
svinemรธrbrad, placeret pรฅ hver sin side af en bruskrygrad.
Skรฆr de 2 stykker kรธd fri fra rygraden. Der er overhoved ingen ben. Kรธdet skรฆres i terninger pรฅ 2,5 x 2,5cm. Disse terninger koges ganske kort tid, (find selv ud af tiden)i lige dele vand og en rigtig god hvidvin. Resultat.
Fantastisk fast kรธd, som smager af hummer.
Rigtig goยด fornรธjelse.
Mickey