Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Råvareguide › Havtaske (fakta om den bredflabede fisk)

Havtaske (fakta om den bredflabede fisk)

Billede med havtaske.
Del gerne:
FacebookMessengerPinterestEmailSMS
Indhold
  • Havtaske har noget af det lækreste kød, nærmest som hummer. Her får du fakta om den store fisk samt inspiration og tips til tilberedning.
  • Hvad kan vi bruge havtasken til
  • Tilberedning af havtaske
  • Næringsindhold
  • Sæson og opbevaring
  • Kommentarer

Havtaske har noget af det lækreste kød, nærmest som hummer. Her får du fakta om den store fisk samt inspiration og tips til tilberedning.

En havtaske kaldes også for en bredflab, og når man ser fisken, giver øgenavnet mening. Den har et kæmpe gab med store, spidse tænder.

En rigtig rovfisk, der lever på havbunden, hvor den ikke behøver meget andet end at åbne munden og lade sit bytte svømme ind i den.

Havtasker kravler nemlig lige så meget, som de svømmer. Finnerne på siden fungerer som ben - det er nemlig dem, der skubber en havtaske afsted på havbunden.

En havtaske kan blive op til to meter, men bliver oftest kun 60 centimeter.

Hvad kan vi bruge havtasken til

Fiskens kød er fast og lyst, nærmest som hummerkød. Da man ikke spiser hovedet, fordi det er fuld af bittesmå ben, er det kun halen og havtaskekæber, der spises.

Havtaskens kæber sidder lige bag øjnene, og det er ikke svært at skære dem af. Men man kan også købe kæberne alene hos gode fiskehandlere. Deres smag er meget raffineret, det samme er konsistensen.

Havtasken er en dyr spisefisk, fordi vi ikke kan spise andet end halen og kæberne. Så der går meget til spilde, ca. 75 procent. Men den er værd at købe, fordi den er så lækker og benfri.

Tilberedning af havtaske

Du kan dampe, stege og grille både kæber og hale. Men en ting skal du altid huske, når du tilbereder fisk: De skal tempereres først.

Det betyder, at de skal ud af køleskabet en times tid før stegning. Det er meget vigtigt at huske.

Er fisken køleskabskold, når den lægges på en stegende varm pande eller et fad, køles panden også ned.

Det betyder, at fisken bliver ujævnt stegt, så den hurtigt bliver stegt udenpå, men ikke indeni.

Steger du fiskehalen på panden, skal du have fuld blus på komfuret, imens du bruner havtasken. Når den er brunet op alle sider, skruer du ned og steger den for lavere varme.

Næringsindhold

Dette er en mager fisk med et lavt fedtindhold. Fisken har et højt indhold af A- og D-vitamin samt de sunde Omega 3 fedtsyrer.

Her ses energifordelingen for 100 gram rå havtaske:

Energi: 66 kalorier/287 KJ
Protein: 15,7 gram
Kulhydrat: 0 gram
Fedt: 0,4 gram

Sæson og opbevaring

Havtasken har sæson hele året, men smagen er bedst i de kolde måneder fra september til februar.

Frisk fisk kan holde sig i et døgn i køleskabet, så de skal helst spises samme dag, du køber dem. Det samme gælder også denne fisk.

I fryseren holder havtasken kvaliteten i op til seks måneder.

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Mickey skriver

    maj 04, 2025 at 8:28 pm

    Havtaske er fantastisk. Halen, når den er klargjort, har et udseende som allermest minder om een hel
    svinemørbrad, placeret på hver sin side af en bruskrygrad.
    Skær de 2 stykker kød fri fra rygraden. Der er overhoved ingen ben. Kødet skæres i terninger på 2,5 x 2,5cm. Disse terninger koges ganske kort tid, (find selv ud af tiden)i lige dele vand og en rigtig god hvidvin. Resultat.
    Fantastisk fast kød, som smager af hummer.
    Rigtig go´ fornøjelse.
    Mickey

    Svar

Mere inspiration

  • Billede af bladbede og sølvbede.
    Bladbede og sølvbede - fakta og viden
  • Billede af mirin.
    Mirin (fakta og alt du skal vide om den japanske risvin)
  • Billede med sake risvin.
    Sake - fakta og viden om den japanske risvin
  • Billede med havkat.
    Havkat - fakta og anvendelse af koteletfisk

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden

madens verden logo opskrifter på god mad

Du slipper for reklamer, kan gemme og printe opskrifter, og modtage vort populære nyhedsbrev.

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.