Hasselnødder er en af vores mest populære nødder. Men hvad indeholder de? Og er nødderne egentlig sunde? Her er fakta om de små nødder.
Hasselnødder bliver brugt flittigt i køkkener verden over. De kan ristes, syltes og steges, og de bruges i både brød, desserter og måltider.
De små brune nødder gror på en busk, der hedder Hassel. Busken vokser især i krat og løvskove hovedsageligt i Europa og Asien. Her i Danmark har vi haft dem i mindst 10.000 år.
Hvis man siger, at smagen er nøddeagtig, er det en letkøbt beskrivelse. Men smagen er fed og til den bitre side. Bitterheden skyldes den tynde hinde, der omgiver selve nødden.
Bryder du dig ikke om smagen, slipper du af let af med den, hvis du rister nødderne i ovnen i 10 minutter. Herefter kan du gnide hinderne af med et viskestykke eller i et stykke køkkenrulle.
Næringsværdien i hasselnødder
Nødder og mandler er temmelig fedtholdige, men det største fedtindhold består af umættede fedtsyrer, som er gavnlige for vores kroppe.
Så på trods af det høje fedt- og kalorieindhold, er nødderne alligevel sunde, hvis man holder sig til en lille håndfuld daglig.
Disse nødder indeholder 657 kalorier per 100 gram. De indeholder både kalium og kalk, B- og E-vitaminer, fosfor og jern.
Energifordelingen så ledes ud:
Kulhydrater: 10,1 gram
Proteiner: 13,2 gram
Fedt: 60,6 gram
Sæson for nødder i Danmark
Hasselnødder smager faktisk supergodt, når de er friske. Vi kan plukke de lettere syrlige og saftige nødder fra slutningen af august måned.
Først i oktober er nødderne modne, men endnu ikke med samme smag, som vi kender dem, når vi køber dem i poser. De skal nemlig tørres først.
Hasselnødden er en af hovedingredienserne i mange søde sager som Nutella. De kan nu bruges til et hav af retter, så her er et par opskrifter, hvor de spiller en fremtrædende rolle.
Den rette måde at opbevare dem på
De fleste opbevarer formodentlig hasselnødder i køkkenskabene, men i virkeligheden holder nødderne sig bedst i køleskabet.
De undgår at blive tørre og bitre, når de opbevares mørkt og køligt. Nødderne kan sagtens fryses - dog uden skal.
Del dine ideer og tanker med os andre her: