Halloumi - fakta og viden om den cypriotiske ost

Halloumi er en ost, som mange har taget til sig, fordi den kan tilberedes på så mange måder. Her er fakta om den lækre ost fra Cypern.
Halloumi er en umodnet fast ost fra Cypern, som har vundet mere og mere indpas heroppe i det kolde nord.
Årsagen: Den kan det hele. Du kan grille den, stege den, bruge den rå i salater og mose den til dip. En ost, der kan lidt af hvert og som har en dejlig, salt smag.
Konsistensen er helt speciel. Den er fast, og det føles næsten som om, at den giver lyd fra sig, når man bider i den. Som en knirken.
Men hvad er det for en ost? Og hvordan skal jeg bruge den i madlavning? Er den lavet af gede- eller komælk? Det får du svar på her.
Sådan bliver halloumi produceret
Traditionelt fremstilles halloumi med en blanding af fåre- og gedemælk, af og til tilsat komælk.
Køber du en fastost, der ligner halloumi, men kaldes noget andet, skyldes det, at den ikke er produceret på Cypern. Og at den formentlig alene indeholder komælk.
Det betyder, at smagsnuancerne ikke er helt så tydelige som den traditionelle halloumiosts.
Ligesom feta har halloumi været spist i over 2.000 år. Cyprioterne har lavet denne type ost siden oldtiden, men også i Mellemøsten har den været og meget populær under navnet hallum.
Osten produceres således: Mælk opbevares og der tilsættes et enzym, som får den til at koagulere. Herved bliver der dannet ostemasse.
Ved endnu en opvarmning i store bronzetanke skiller vallen fra selve ostemassen, som nu er blød og fleksibel og presses, så al væden løber fra.
Salt og mynte foldes derpå ind i osten, som køles ned. Til sidst varmes osten op igen, skæres ud og pakkes i en saltlage.
Næringsindhold og kalorier
Dette er en særdeles proteinrig ost. Ligesom med andre mejeriprodukter har osten et højt indhold af kalk, desuden indeholder den A- og B-vitamin samt magnesium.
Alt sammen noget der er godt for os. Men halloumi er også en fed ost, der indeholder meget salt, derfor skal man ikke spise den hver eneste dag.
Her ses energifordelingen for 100 gram Fontana Økologisk Halloumi, der er en klassisk ost lavet af gede-, fåre- og komælk:
Energi: 313 kalorier
Protein: 20 gram
Kulhydrat: 2 gram
Fedt: 25 gram
Anvendelse og opskrifter med halloumi
Osten sælges ofte med undertitlen grillost. Det skyldes, at den i modsætning til mange andre oste kan grilles uden at smelte ned over risten.
Mange vegetarer bruger halloumien på samme måde, som kødspisere griller en bøf: Marinerer den og vender den på grillen nogle minutter på hver side.
Da osten har en særlig konsistens, er den perfekt til grillen - også for kødspisere.
Du kan også sagtens krydre den og riste den på panden i ca. otte minutter, hvorefter du har lækre stykker ost som tilbehør eller i salaten.
Panering er også en mulighed, enten med rasp eller sesamfrø. Her dypper du halloumiskiverne i et sammenpisket æg, hvorefter du vender dem i rasp eller sesam - og steger dem på panden.
Og så er den fremragende i en burger med salat, guacamole og syltede rødløg.
Her finder du nogle opskrifter på salater, hvor der er halloumi i:
Halloumi-fritter - opskrift på den perfekte snack