Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Råvareguide › Halloumi - fakta og viden om den cypriotiske ost

Halloumi - fakta og viden om den cypriotiske ost

Billede med halloumi ost.
Del gerne:
2
SHARES
FacebookMessenger2PinterestEmailSMS
Opdateret: 26. juli 2025 - Udgivet: 3. maj 2025

Halloumi er en ost, som mange har taget til sig, fordi den kan tilberedes på så mange måder. Her er fakta om den lækre ost fra Cypern.

Halloumi er en umodnet fast ost fra Cypern, som har vundet mere og mere indpas heroppe i det kolde nord.

Årsagen: Den kan det hele. Du kan grille den, stege den, bruge den rå i salater og mose den til dip. En ost, der kan lidt af hvert og som har en dejlig, salt smag.

Konsistensen er helt speciel. Den er fast, og det føles næsten som om, at den giver lyd fra sig, når man bider i den. Som en knirken.

Men hvad er det for en ost? Og hvordan skal jeg bruge den i madlavning? Er den lavet af gede- eller komælk? Det får du svar på her.

Oversigt over indhold
  • Halloumi er en ost, som mange har taget til sig, fordi den kan tilberedes på så mange måder. Her er fakta om den lækre ost fra Cypern.
  • Produktion
  • Næringsindhold og kalorier
  • Anvendelse og opskrifter
  • Kommentarer

Produktion

Traditionelt fremstilles halloumi med en blanding af fåre- og gedemælk, af og til tilsat komælk.

Køber du en fastost, der ligner halloumi, men kaldes noget andet, skyldes det, at den ikke er produceret på Cypern. Og at den formentlig alene indeholder komælk. Det betyder, at smagsnuancerne ikke er helt så tydelige som den traditionelle halloumiosts.

Ligesom feta har halloumi været spist i over 2.000 år. Cyprioterne har lavet denne type ost siden oldtiden, men også i Mellemøsten har den været og meget populær under navnet hallum.

Osten produceres således: Mælk opbevares og der tilsættes et enzym, som får den til at koagulere. Herved bliver der dannet ostemasse.

Ved endnu en opvarmning i store bronzetanke skiller vallen fra selve ostemassen, som nu er blød og fleksibel og presses, så al væden løber fra. Salt og mynte foldes derpå ind i osten, som køles ned. Til sidst varmes osten op igen, skæres ud og pakkes i en saltlage.

Se også: Brød med halloumi

Næringsindhold og kalorier

Dette er en særdeles proteinrig ost. Ligesom med andre mejeriprodukter har osten et højt indhold af kalk, desuden indeholder den A- og B-vitamin samt magnesium.

Alt sammen noget der er godt for os. Men halloumi er også en fed ost, der indeholder meget salt, derfor skal man ikke spise den hver eneste dag.

Her ses energifordelingen for 100 gram Fontana Økologisk Halloumi, der er en klassisk ost lavet af gede-, fåre- og komælk:

Energi: 313 kalorier
Protein: 20 gram
Kulhydrat: 2 gram
Fedt: 25 gram

Anvendelse og opskrifter

Osten sælges ofte med undertitlen grillost. Det skyldes, at den i modsætning til mange andre oste kan grilles uden at smelte ned over risten.

Mange vegetarer bruger halloumien på samme måde, som kødspisere griller en bøf: Marinerer den og vender den på grillen nogle minutter på hver side.

Da osten har en særlig konsistens, er den perfekt til grillen - også for kødspisere.

Du kan også sagtens krydre den og riste den på panden i ca. otte minutter, hvorefter du har lækre stykker ost som tilbehør eller i salaten.

Panering er også en mulighed, enten med rasp eller sesamfrø. Her dypper du halloumiskiverne i et sammenpisket æg, hvorefter du vender dem i rasp eller sesam - og steger dem på panden.

Og så er den fremragende i en burger med salat, guacamole og syltede rødløg.

Her finder du nogle opskrifter på salater, hvor der er halloumi i:

Halloumi-fritter - opskrift på den perfekte snack

Hasselbagt halloumi - skøn vegetarret i ovn

Vegetarisk grillspyd med grøntsager og halloumi

Om Holger
holger rørby madsen madens verden
Holger Rørby Madsen

Jeg hedder Holger, og er manden bag Madens Verden. Jeg tror alle kan lave god mad med almindelige ingredienser - også på kort tid. Det handler om gode opskrifter, der er skrevet så alle kan forstå dem. Det får du her på Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Besøg vores webshop

  • Forside Aftensmad

    Madens Verden Aftensmad

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden Airfryer

    Madens Verden Airfryer

    kr. 250,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden forklæde

    Madens Verden forklæde

    kr. 125,00
    Tilføj til kurv

  • Madens Verden mulepose

    Madens Verden mulepose

    kr. 50,00
    Tilføj til kurv

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.