Guanciale er bacon, som er fuld af smag. Det kommer fra grisens kæber, og kan give enhver ret det lille ekstra. Her er fakta om italienernes favorit.
Guanciale er kort sagt bacon lavet af svinekæber. Et stykke røget kød og fedt, der giver ekstra smag til for eksempel carbonara og tomatsauce-retten bucatini all’amatriciana.
De fleste kender nok pancetta, som også er bacon fra Italien. Men hvor Guanciale er en udskæring fra kæberne, er pancetta fra grisens mave.
Det gør konsistensen anderledes, smagen ditto. Guanciale har en meget mere kraftig smag, derfor behøver man heller ikke bruge så meget af den bacon.
På grund af den overvældende - gode - smag kan den også bruges som smagsgiver, når man begynder på en ret.
Smøres ind i en krydderiblanding
Et stykke Guanciale på panden giver masser af smag, hvis du steger fedtet af og derefter steger de andre ingredienser i báconfedtet.
For det er her smagen sidder: i fedtet. Men denne bacon bliver også rubbet ind i en krydderiblanding, før den skal hænge til tørre.
Salt, peber, salvie, rosmarin og hvidløg er den typiske blanding, som gnides på bacon-stykkerne, inden de tørrer i tre måneder. Denne bacon er nemlig ikke røget, kun tørsaltet.
Nu har jeg godt nok brugt ordet bacon, men det er rent faktisk selve svinekæberne, der bruges. De har så meget fedt, at man kan bruge det nøjagtigt som bacon.
Sådan bruger du Guanciale
Prøv at udskifte din danske bacon eller pancettaen med Guanciale, når du laver carbonara. Du vil helt sikkert opleve, at hele retten får mere smag.
Steg tern på panden, sæt dem til side. Steg en omelet i baconfedtet.
Tomat-pastaretten Bucatini all’amatriciana.
Skiver på pizzaen smager fremragende.
I det hele taget kan du erstatte bacon med Guanciale i alle retter.
Din vurdering
-
Guanciale er italiensk bacon når det er bedst
Det er 100% forkert omkring hvad guanciale er! Det er ikke kæber men snitte altså halsen det er hælder ikke røget men tørret og det giver en helt anden smag