Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Madens Verden › Viden om mad › Grana Padano

Grana Padano

Grana Padano
Del gerne:
4
SHARES
FacebookMessenger4PinterestEmailSMS

Grana Padano er en modnet italiensk ost med umami-smag. Den kan spises som snack eller bruges i forskellige retter. Her er viden om osten.

Grana Padano er en fin ost med lange traditioner bag sig. Hvis du kun har smagt de billige alternativer fra supermarkedet, går du glip af en oste-oplevelse ud over de sædvanlige.

Osten har lange rødder tilbage i historien. Vi skal næsten tusind år tilbage for at finde oprindelsen. Her opfandt munke en opskrift for på den måde at bruge overskydende mælk til at lave ost, der kunne holde længe.

Osten blev kaldt Grana på grund af dens tekstur og først i 1953 fik den sit officielle navn Grana Padano. Padano betyder 'fra Pianura Padana', dalen ved floden Po, i det nordlige Italien.

Osten er PDO-certificeret (det står for Protected Designation of Origin), og det betyder, at osten kun kan blive solgt som Grana Padano, hvis den er lavet i Pianura Padana-området, som inkluderer dele af Piemonte, Lombardiet, Veneto og provinserne Trento og Piacenza.

Så altså en fin og fornem ost, der ikke bør forveksles med det smagsløse drys, vi kan købe billigt i poser.

Sådan skæres og spises den rigtigt

Osten lagres fra ni måneder til over tyve måneder. Jo længere den lagres, jo bedre udvikles og intensiveres smagen.

Når den er ni måneder, er den cremet og mælket, og når den er over 16 måneder bliver den mere grynet, og dens distinkte smag er mere tydelig.

Hvis du skal lave et rigtigt luksus-ostebord eller kan lide en mere vedholdende og særlig smag, så skal du vælge Grana Padano Riserva, der har lagret i mere end tyve måneder og har været igennem yderligere kvalitetskontrol for at opnå det særlige Riserva-mærke.

Ofte bruges denne ost i madlavning eller til at rive hen over en ret, men du kan også sagtens spise den, som den er, f.eks. med et glas vin til.

De små fine krystaller knaser en lillebitte smule mellem tænderne, og den nøddeagtige umami-smag breder sig i munden. Det er ren nydelse.

Man skærer aldrig i en god ost som denne. I stedet kan du brække eller flække stykker af med en ostekniv.

Skal der rives ost over et måltid, er det bedst at bruge et fint rivejern (Zester), der er indrettet til netop det.

Opbevaring, holdbarhed og næringsværdi

Der er masser af proteiner, B12- og A-vitaminer samt mineraler som zink, magnesium og særligt kalk i denne ost.

Grana Padano er uden laktose på grund af den måde den er produceret på og den lange lagring.

En normal portion Grana Padano er på 20-30 gram, hvilket ernæringsmæssigt svarer til en halv liter mælk.

Her kan du se, hvad 100 gram Grana Padano indeholder:

Kalorier: 398

Protein: 33 gram

Fedt: 28 gram

Kulhydrater: 0 gram

Kalcium: 1,2 gram

Denne ost har en lang holdbarhedstid, når den er vakuumpakket. Så snart du har åbnet pakken, skal du være omhyggelig med at opbevare den korrekt, så den ikke bliver tør eller tager smag af de andre fødevarer.

Den bedste måde er at lægge den i en frysepose og lukke den tæt. Du kan også pakke den ind i et viskestykke, som ikke er vasket med skyllemiddel, og putte den i køleskabet.

Og så skal du huske at tage osten ud en halv time, før den skal spises.

Her får du opskrifter, hvor du kan rive Grana Padano henover for ekstra smag:

Italiensk bryllupssuppe med kødboller og Grana Padano
Italiensk bryllupssuppe er en sund suppe med den dejligste smag. I suppen er der blandt andet krydrede oksekødboller og grøntsager, og så toppes den med ost.
Se opskriften her
Italiensk bryllupssuppe
Pasta med hvidvin, kyllingebryst og Grana Padano
Pasta med hvidvin, piskefløde og den lækre ost Grana Padano er fuld af smag og fylde. Og så tager den fantastiske ret kun en halv time at lave.
Se opskriften her
Pasta med hvidvin og en Grana Padano ost ved siden af retten.
Beluga bolognese - vegansk simreret
Beluga bolognese er vegansk bolognese, når den er allerbedst. Rigtig velsmagende, skøn hyggemad på en kølig aften. Og så er den tilmed sund.
Se opskriften her
Beluga bolognese
Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • Mulighed for populært nyhedsbrev
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifter
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Kommentarer Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Mere inspiration

  • Retsina
    Retsina (en 2000-årig græsk specialitet)
  • Icewine
    Eiswein eller Icewine (unik vin lavet af frosne druer)
  • Billede af selleritoppe.
    Hvad kan man bruge selleritoppe til?
  • Billede af chokoladekage med revner.
    Derfor revner din chokoladekage

Anmeldelser af Madens Verden

Rigtig mange brugere er meget glade for Madens Verden, og vi sætter også pris på at høre, hvad du synes. Skriv gerne, hvad du bruger Madens Verden til - og hvorfor du er så glad for siden. På forhånd tak.

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Du er endnu ikke medlem af Madens Verden...?

madens verden logo opskrifter på god mad

For blot 295 kroner for et helt år får du helt og aldeles adgang til alt indhold og alle funktioner på Madens Verden. Du slipper samtidig for annoncer, kan printe, gemme dine favoritter og se næringsindholdet i opskrifterne.

Samtidig bakker du som medlem op om Madens Verden og vores store madunivers, der giver dig masser af både nye og spændende retter, men også alle de kendte og populære klassikere.

Betalingen dækker et helt år frem, og vi har ingen bindingsperiode. Selve tilmeldingen tager få sekunder, da du blot skal indtaste din mailadresse og betale. Derefter kan du logge ind og få en endnu bedre oplevelse af Madens Verden.

På forhånd tak for din opbakning.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år

Vi håber du vil støtte op med det lille årlige beløb. Du kan dog fortsat bruge Madens Verden gratis med annoncer ved at klikke her.