Grana Padano er en modnet italiensk ost med umami-smag. Den kan spises som snack eller bruges i forskellige retter. Her er viden om osten.
Grana Padano er en fin ost med lange traditioner bag sig. Hvis du kun har smagt de billige alternativer fra supermarkedet, går du glip af en oste-oplevelse ud over de sædvanlige.
Osten har lange rødder tilbage i historien. Vi skal næsten tusind år tilbage for at finde oprindelsen. Her opfandt munke en opskrift for på den måde at bruge overskydende mælk til at lave ost, der kunne holde længe.
Osten blev kaldt Grana på grund af dens tekstur og først i 1953 fik den sit officielle navn Grana Padano. Padano betyder 'fra Pianura Padana', dalen ved floden Po, i det nordlige Italien.
Osten er PDO-certificeret (det står for Protected Designation of Origin), og det betyder, at osten kun kan blive solgt som Grana Padano, hvis den er lavet i Pianura Padana-området, som inkluderer dele af Piemonte, Lombardiet, Veneto og provinserne Trento og Piacenza.
Så altså en fin og fornem ost, der ikke bør forveksles med det smagsløse drys, vi kan købe billigt i poser.
Sådan skæres og spises den rigtigt
Osten lagres fra ni måneder til over tyve måneder. Jo længere den lagres, jo bedre udvikles og intensiveres smagen.
Når den er ni måneder, er den cremet og mælket, og når den er over 16 måneder bliver den mere grynet, og dens distinkte smag er mere tydelig.
Hvis du skal lave et rigtigt luksus-ostebord eller kan lide en mere vedholdende og særlig smag, så skal du vælge Grana Padano Riserva, der har lagret i mere end tyve måneder og har været igennem yderligere kvalitetskontrol for at opnå det særlige Riserva-mærke.
Ofte bruges denne ost i madlavning eller til at rive hen over en ret, men du kan også sagtens spise den, som den er, f.eks. med et glas vin til.
De små fine krystaller knaser en lillebitte smule mellem tænderne, og den nøddeagtige umami-smag breder sig i munden. Det er ren nydelse.
Man skærer aldrig i en god ost som denne. I stedet kan du brække eller flække stykker af med en ostekniv.
Skal der rives ost over et måltid, er det bedst at bruge et fint rivejern (Zester), der er indrettet til netop det.
Opbevaring, holdbarhed og næringsværdi
Der er masser af proteiner, B12- og A-vitaminer samt mineraler som zink, magnesium og særligt kalk i denne ost.
Grana Padano er uden laktose på grund af den måde den er produceret på og den lange lagring.
En normal portion Grana Padano er på 20-30 gram, hvilket ernæringsmæssigt svarer til en halv liter mælk.
Her kan du se, hvad 100 gram Grana Padano indeholder:
Kalorier: 398
Protein: 33 gram
Fedt: 28 gram
Kulhydrater: 0 gram
Kalcium: 1,2 gram
Denne ost har en lang holdbarhedstid, når den er vakuumpakket. Så snart du har åbnet pakken, skal du være omhyggelig med at opbevare den korrekt, så den ikke bliver tør eller tager smag af de andre fødevarer.
Den bedste måde er at lægge den i en frysepose og lukke den tæt. Du kan også pakke den ind i et viskestykke, som ikke er vasket med skyllemiddel, og putte den i køleskabet.
Og så skal du huske at tage osten ud en halv time, før den skal spises.
Her får du opskrifter, hvor du kan rive Grana Padano henover for ekstra smag:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: