Frysere er uundvรฆrlige hos mange. Her fรฅr du gode rรฅd om alt fra at holde orden, afrime og rengรธre til, hvordan du skal fryse dine madvarer ned.
Frysere er de rene sparegrise. I stedet for at smide mad ud, kan vi gemme det i det iskolde skab.
Men hvis de ikke bliver afrimet med jรฆvne mellemrum, mister du besparelsen, fordi de begynder at bruge mere strรธm.
Og sรฅ er det ogsรฅ vigtigt at behandle de madvarer, der skal fryses ned, korrekt. I hvert fald hvis vi รธnsker, at de er lรฆkre, nรฅr de skal spises.
Her fรฅr du fem gode rรฅd til frysere og deres indhold.
1. Den rette temperatur
Minus 18 grader. Det er den rette temperatur for frysere. Hverken mere eller mindre. Selv et par grader over kan koste pรฅ elregningen, oplyser Energistyrelsen:
'For hver grad, du sรฆnker temperaturen i fryseren under -18 ยฐC, stiger elforbruget med ca. 2-3 procent'.
Er temperaturen under minus 18 grader, falder dine madvarers kvalitet.
Kommer du i tvivl, om din fryser har den temperatur, kan du sรฆtte et termometer i et glas sprit i fryseren og tjekke temperaturen efter et dรธgn.
2. Afrimning af kรธlefryseskab og kummefryser
De fleste producenter anbefaler, at vi afrimer frysere og kรธlefryseskabe hver anden mรฅned. ร rsagen er, at der samler sig is pรฅ indersiden.
Uanset hvad, skal frysere og kรธlefryseskabe afrimes, nรฅr der er over fem m.m. rimlag. Sรฅdan gรธr du:
- Sluk strรธmmen.
- Tag alle dine frostvarer ud og lรฆg eventuelt nogle af dem i frosttasker.
- Skrab lรธs is ud med hรฅnden.
- Sรฆt fade med varmt vand pรฅ hylderne eller i trรฅdnettene og lad dampen smelte isen.
- Skrab nu siderne af med en trรฆ- eller plastikspartel. Placer flere fade med varmt vand i fryseren, hvis det er et problem at fรฅ isen af.
- Husk at sรฆtte opsamlingsfade i bunden, sรฅ vandet ikke lรธber over.
3. Rengรธring af frysere
Efter afrimning skal fryseren rengรธres. Det er meget enkelt. Du kan gรธre det med en blanding af eddike og vand i mรฅlestoksforholdet 2-3 eller blot bruge opvaskemiddel og varmt vand.
Alt skal tรธrres af bagefter, sรฅ der ikke dannes rim, nรฅr du tรฆnder fryseren igen.
Tag hylderne og skuffer ud og vask dem som almindelig opvask. tรธr dem grundigt af.
Husk ogsรฅ at gรธre gummilister og trรฅdnet rent.
4. Hold orden
Et godt rรฅd: Hold orden i din fryser, sรฅ du ikke skal rode rundt, nรฅr du vil have fat i maden.
Du kan for eksempel have en hylde - eller en kurv - med varme retter, en med grรธnt og frugt og en tredje med kรธd.
Nogle madvarer holder lรฆngere i fryseren end andre. Fede fisk taber hurtigere kvalitet end oksekรธd, og fars har kortere holdbarhed end steg.
Lav en hylde eller et net med det mad, der har kortere holdbarhedsdato. Du kan se, hvor lรฆnge de forskellige fรธdevarer kan holde i denne artikel:
Se hvor lรฆnge din mad kan holde sig i fryseren
5. Sรฅdan skal grรธnt, frugt og varme retter fryses ned
Der er nogle tommelregler for, hvordan du opbevarer mad bedst muligt, sรฅ den ikke taber kvalitet. Disse fรฅr du her:
- Kรธd, fisk og lignende skal ikke fryses ned i den emballage, de er pakket i. Kom det over i en frysepose i stedet.
- Grรธntsager skal blancheres fรธrst, hvis du vil have en god kvalitet, nรฅr de tรธs op. Skรฆr dem, skyl dem og give dem et hurtigt opkog pรฅ et minut, fรธr du pakker dem ned i fryseposer.
- Skriv dato og indhold pรฅ alle fryseposer.
Lรฆs ogsรฅ nogle af disse artikler:
Kilder: Elgiganten, Bolius, Energistyrelsen, Seas-nve.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat pรฅ Madens Verdens kogebรธger
- Adgang til den populรฆre favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Bemรฆrk: Ingen bindingsperiode
Comments
No Comments