Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Frysere - 5 tips til afrimning, temperatur og orden

Frysere - 5 tips til afrimning, temperatur og orden

Fryser - frysere
Del gerne:
13
SHARES
FacebookMessenger13PinterestEmailSMS
Opdateret: 12. juli 2023 - Udgivet: 12. juli 2023

Frysere er uundværlige hos mange. Her får du gode råd om alt fra at holde orden, afrime og rengøre til, hvordan du skal fryse dine madvarer ned.

Frysere er de rene sparegrise. I stedet for at smide mad ud, kan vi gemme det i det iskolde skab.

Men hvis de ikke bliver afrimet med jævne mellemrum, mister du besparelsen, fordi de begynder at bruge mere strøm.

Og så er det også vigtigt at behandle de madvarer, der skal fryses ned, korrekt. I hvert fald hvis vi ønsker, at de er lækre, når de skal spises.

Her får du fem gode råd til frysere og deres indhold.

1. Den rette temperatur

Minus 18 grader. Det er den rette temperatur for frysere. Hverken mere eller mindre. Selv et par grader over kan koste på elregningen, oplyser Energistyrelsen:

'For hver grad, du sænker temperaturen i fryseren under -18 °C, stiger elforbruget med ca. 2-3 procent'. 

Er temperaturen under minus 18 grader, falder dine madvarers kvalitet.

Kommer du i tvivl, om din fryser har den temperatur, kan du sætte et termometer i et glas sprit i fryseren og tjekke temperaturen efter et døgn.

2. Afrimning af kølefryseskab og kummefryser

De fleste producenter anbefaler, at vi afrimer frysere og kølefryseskabe hver anden måned. Årsagen er, at der samler sig is på indersiden.

Uanset hvad, skal frysere og kølefryseskabe afrimes, når der er over fem m.m. rimlag. Sådan gør du:

  • Sluk strømmen.
  • Tag alle dine frostvarer ud og læg eventuelt nogle af dem i frosttasker.
  • Skrab løs is ud med hånden.
  • Sæt fade med varmt vand på hylderne eller i trådnettene og lad dampen smelte isen.
  • Skrab nu siderne af med en træ- eller plastikspartel. Placer flere fade med varmt vand i fryseren, hvis det er et problem at få isen af.
  • Husk at sætte opsamlingsfade i bunden, så vandet ikke løber over.

3. Rengøring af frysere

Efter afrimning skal fryseren rengøres. Det er meget enkelt. Du kan gøre det med en blanding af eddike og vand i målestoksforholdet 2-3 eller blot bruge opvaskemiddel og varmt vand.

Alt skal tørres af bagefter, så der ikke dannes rim, når du tænder fryseren igen.

Tag hylderne og skuffer ud og vask dem som almindelig opvask. tør dem grundigt af.

Husk også at gøre gummilister og trådnet rent.

4. Hold orden

Et godt råd: Hold orden i din fryser, så du ikke skal rode rundt, når du vil have fat i maden.

Du kan for eksempel have en hylde - eller en kurv - med varme retter, en med grønt og frugt og en tredje med kød.

Nogle madvarer holder længere i fryseren end andre. Fede fisk taber hurtigere kvalitet end oksekød, og fars har kortere holdbarhed end steg.

Lav en hylde eller et net med det mad, der har kortere holdbarhedsdato. Du kan se, hvor længe de forskellige fødevarer kan holde i denne artikel:

Se hvor længe din mad kan holde sig i fryseren

5. Sådan skal grønt, frugt og varme retter fryses ned

Der er nogle tommelregler for, hvordan du opbevarer mad bedst muligt, så den ikke taber kvalitet. Disse får du her:

  • Kød, fisk og lignende skal ikke fryses ned i den emballage, de er pakket i. Kom det over i en frysepose i stedet.
  • Grøntsager skal blancheres først, hvis du vil have en god kvalitet, når de tøs op. Skær dem, skyl dem og give dem et hurtigt opkog på et minut, før du pakker dem ned i fryseposer.
  • Skriv dato og indhold på alle fryseposer.

Læs også nogle af disse artikler:

  • Hvilke madvarer kan fryses ned? Her får du listen
  • Er frosne grøntsager lige så sunde som friske?
  • Kartofler sous vide - opskrift med tid og temperatur
  • Coronavirus - smitter den gennem mad og emballage?

Kilder: Elgiganten, Bolius, Energistyrelsen, Seas-nve.dk.

Om Karen
Karen Seneca
Karen Seneca

Karen er journalist, forfatter og rejseblogger. Og så er hun en ægte madnørd, som elsker at eksperimentere i køkkenet.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Comments

No Comments

Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.