Frysere er uundværlige hos mange. Her får du gode råd om alt fra at holde orden, afrime og rengøre til, hvordan du skal fryse dine madvarer ned.
Frysere er de rene sparegrise. I stedet for at smide mad ud, kan vi gemme det i det iskolde skab.
Men hvis de ikke bliver afrimet med jævne mellemrum, mister du besparelsen, fordi de begynder at bruge mere strøm.
Og så er det også vigtigt at behandle de madvarer, der skal fryses ned, korrekt. I hvert fald hvis vi ønsker, at de er lækre, når de skal spises.
Her får du fem gode råd til frysere og deres indhold.
1. Den rette temperatur
Minus 18 grader. Det er den rette temperatur for frysere. Hverken mere eller mindre. Selv et par grader over kan koste på elregningen, oplyser Energistyrelsen:
'For hver grad, du sænker temperaturen i fryseren under -18 °C, stiger elforbruget med ca. 2-3 procent'.
Er temperaturen under minus 18 grader, falder dine madvarers kvalitet.
Kommer du i tvivl, om din fryser har den temperatur, kan du sætte et termometer i et glas sprit i fryseren og tjekke temperaturen efter et døgn.
2. Afrimning af kølefryseskab og kummefryser
De fleste producenter anbefaler, at vi afrimer frysere og kølefryseskabe hver anden måned. Årsagen er, at der samler sig is på indersiden.
Uanset hvad, skal frysere og kølefryseskabe afrimes, når der er over fem m.m. rimlag. Sådan gør du:
- Sluk strømmen.
- Tag alle dine frostvarer ud og læg eventuelt nogle af dem i frosttasker.
- Skrab løs is ud med hånden.
- Sæt fade med varmt vand på hylderne eller i trådnettene og lad dampen smelte isen.
- Skrab nu siderne af med en træ- eller plastikspartel. Placer flere fade med varmt vand i fryseren, hvis det er et problem at få isen af.
- Husk at sætte opsamlingsfade i bunden, så vandet ikke løber over.
3. Rengøring af frysere
Efter afrimning skal fryseren rengøres. Det er meget enkelt. Du kan gøre det med en blanding af eddike og vand i målestoksforholdet 2-3 eller blot bruge opvaskemiddel og varmt vand.
Alt skal tørres af bagefter, så der ikke dannes rim, når du tænder fryseren igen.
Tag hylderne og skuffer ud og vask dem som almindelig opvask. tør dem grundigt af.
Husk også at gøre gummilister og trådnet rent.
4. Hold orden
Et godt råd: Hold orden i din fryser, så du ikke skal rode rundt, når du vil have fat i maden.
Du kan for eksempel have en hylde - eller en kurv - med varme retter, en med grønt og frugt og en tredje med kød.
Nogle madvarer holder længere i fryseren end andre. Fede fisk taber hurtigere kvalitet end oksekød, og fars har kortere holdbarhed end steg.
Lav en hylde eller et net med det mad, der har kortere holdbarhedsdato. Du kan se, hvor længe de forskellige fødevarer kan holde i denne artikel:
Se hvor længe din mad kan holde sig i fryseren
5. Sådan skal grønt, frugt og varme retter fryses ned
Der er nogle tommelregler for, hvordan du opbevarer mad bedst muligt, så den ikke taber kvalitet. Disse får du her:
- Kød, fisk og lignende skal ikke fryses ned i den emballage, de er pakket i. Kom det over i en frysepose i stedet.
- Grøntsager skal blancheres først, hvis du vil have en god kvalitet, når de tøs op. Skær dem, skyl dem og give dem et hurtigt opkog på et minut, før du pakker dem ned i fryseposer.
- Skriv dato og indhold på alle fryseposer.
Læs også nogle af disse artikler:
Kilder: Elgiganten, Bolius, Energistyrelsen, Seas-nve.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: