Forskellen på müsli og granola kan være lidt svær at regne ud, når man skal vælge. Se svaret og find ud af hvilke produkter, der er sundest.
Forskellen på müsli og granola kan synes meget lille. Når alt kommer till alt, er det blot noget drys, vi hælder ud over vores yoghurt, skyr eller grød.
Eller er det? For der er ofte stor forskel på fedtindholdet i de to morgenmadsprodukter.
Og der er også stor forskel på kalorieindholdet i de forskellige produkter indenfor de to typer drys. Det er godt at vide, hvis man prøver at begrænse sit kalorieindtag.
Men vi begynder ved begyndelsen og ser på, hvad der kendetegner henholdsvis müsli og granola.
Forskellen på müsli og granola
Definitionen på müsli er uristede, ubagte gryn, der kan være tilsat frø, nødder, tørrede frugter og kerner.
Ofte er müsli baseret på havregryn eller andre former for flager. Da müslien ikke er ristet eller bagt, betyder det som regel også, at den ikke er tilsat andre fedtstoffer end de naturlige.
Omvendt er granola altid bagt, stegt eller ristet og ofte tilsat fedtstof samt honning, sirup eller sukker under ristningen.
Granolas grundingrediens vil typisk være den samme som müsliens - havregryn eller flager, for eksempel speltflager.
Og lige som med müsli, kan den være tilsat nødder, frø, kerner og tørrede frugter. Måske endda chokoladestykker.
Nogle produkter sælges under navnet crunchy müsli. De er nærmest hybrider mellem müsli og granola, og disse produkter vil både være tilsat fedt og sukker.
Sådan vælger du de sunde produkter
Da Forbrugerrådet Tænk i maj, 2020, præsenterede test af hele 132 forskellige slags müsliprodukter, fandt de tre, som mindede mere om slik end morgenmad.
Et af dem er Kellogg's Crunchy Müsli Choco & Nuts. Her får du hele 497 kalorier per 100 gram. En gennemsnitlig voksen anbefales at indtage 2.381 kalorier om dagen.
Hvis vi kommer 100 gram crunchy drys på grød eller yoghurt, ja, så har vi altså allerede dækket lidt under en tredjedel af vores samlede, daglige kaloriebehov.
Forskellen mellem müsli og granola viser ikke, at det ene produkt entydigt er bedre end det andet. Crunchy müsli kan indeholde meget mere mættet fedt og mere sukker end et sundt granolaprodukt.
Det, du kan gå efter, når du handler, er dels det orange fuldkornsmærke, dels det grønne nøglehulsmørke.
Disse mærker viser, at dit morgenmadsprodukt har et højt indhold af fuldkorn, og at der max. er ni gram tilsat sukker og/eller 13 gram naturligt sukker i 100 gram müsli.
Opskrifter på morgenmadsdrys
Hvis du vil vide mere om morgenmadsprodukter som havreknas, cornflakes og guldkorn, kan du læse vores fødevareeksperts artikler:
Cornflakes - fakta, indhold, sundhed
Kellogg's Frosties - indhold, fakta og sundhed
Her får du Madens Verdens opskrifter på hjemmelavet drys og knas til din grød eller yoghurt.
Din vurdering
-
Forskellen på müsli og granola - her er forklaringen
Del dine ideer og tanker med os andre her: