Færdiglavede ristede løg indeholder stort set samme ingredienser som hjemmelavede af slagsen. Dog anvendes der ofte palmeolie.
Færdiglavede ristede løg er nemt og hurtig at købe, hvis du ikke får lavet ristede løg selv.
De sprøde og ristede løg er en klassiker i det danske smørrebrødskøkken, men hvad er der egentligt i de færdiglavede af slagsen?
Hvad er det?
Ristede løg fremstilles ved at skære løg i skiver, friturestege dem i planteolie og drysse dem med salt. I nogle tilfælde vendes løgene i hvedemel, inden de steges.
Denne fremgangsmåde er den samme, hvad end du laver dine ristede løg selv, eller du køber de færdiglavede af slagsen. De færdiglavede er dog oftest lavet med hvedemel.
Færdiglavede ristede løg består altså af fire ingredienser: Løg, vegetabilsk olie, hvedemel og salt.
Der er dermed hverken tilsætningsstoffer eller aromastoffer i de færdiglavede ristede løg.
Indeholder palmeolie
Den vegetabilske olie, som løgene bliver stegt i fra producentens side, er oftest palmeolie.
Palmeolie er en omdiskuteret ingrediens, da produktionen ofte sker på bekostning af miljø og biodiversitet.
Enkelte producenter vælger dog at bruge eksempelvis RSPO certificeret palmeolie, der er et mærke, der indikerer, at palmeolien er produceret mere bæredygtigt. Det gælder for eksempel de økologiske ristede løg fra Rema 1000.
Ingen kål i ristede løg
Der har tidligere floreret i rygte om, at der tilsættes kål i stedet for løg til de færdiglavede ristede løg.
Men det er altså ikke rigtigt.
Samtlige varianter af ristede løg, der er undersøgt af Madens Verden indeholder ingen kål, og er lavet på løg alene.
Hvor mange løg er der i?
Til gengæld kan der være forskel på, hvor mange rå løg der anvendes til 100 gram færdiglavede ristede løg.
I nogle varianter er der kun anvendt 187 gram rå løg (fx Øgo ristede løg), mens andre har anvendt op til 240 gram rå løg til 100 gram færdigvare (fx Bähncke og First Price).
Formentligt er der anvendt mere hvedemel i de varianter med færre rå løg.
Fedt og kalorier i ristede løg
Friturestegte løg vendt i hvedemel er selvsagt ikke en lille let sag. Både fedt- og kalorieindholdet er temmelig højt i ristede løg.
Fedtindholdet ligger typisk omkring 44 gram per 100 gram, næsten halvdelen af de ristede løg består altså af fedt!
Omkring halvdelen af fedtet er desuden mættet fedt, som vi ifølge anbefalinger ikke bør få alt for store mængder af.
Kalorieindholdet er tilsvarende højt og ligger omkring 600 kcal per 100 gram.
Er der forskel på pose eller bøtte?
Færdiglavede ristede løg kan købes både i poser og i plastikbøtter med en temmelig stor prisforskel.
Mange producenter har deres variant af ristede løg i både en pose og en plastikbøtte-udgave. For eksempel kan ristede løg fra Bähncke købes i enten en pose med 400 gram til 30 kroner eller en bøtte med 100 gram til 19 kroner.
Regner man efter giver det en kilopris på henholdsvis 75 kroner (pose) og 190 kroner (bøtte) – altså en prisforskel på hele 115 kroner per kilo!
Men hvad får du så for de ekstra penge?
Indholdet i de to varianter er det samme set på ingredienser og næringsindhold, men de dyrere løg i plastikbøtten er ofte i større stykker.
Plastikbøtten beskytter desuden de ristede løg, så der er lavere risiko for, at de bliver mast eller knust.
Få mere viden om fødevarer i disse artikler:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Del dine ideer og tanker med os andre her: