Plantesmør kan være en udmærket erstatning for smør, hvis du vil skære ned på animalske produkter. Se sammenligning af plantesmør og smør her.
I en tid, hvor vi anbefales at skære ned på animalske produkter, er vegetabilske erstatninger for smør, såkaldt plantesmør, blevet et populært produkt.
Plantesmør, der også kaldes veganernes svar på Kærgården, sælges i stadig stigende mængde, og kan bruges til både stegning, bagning og på brødet.
Men er det sundere at spise plantesmør end almindeligt smør? Og hvad med miljøet? Fødevareekspert Charlotte Mithril ser på forskellen på plantesmør og almindeligt smør.
Plantesmør vs smør – hvad er der i?
Smør er som bekendt baseret på komælk - mere præcist indeholder almindeligt smør tre ingredienser:
Fløde, mælkesyrekultur og salt.
Plantesmør baseres i stedet for fløde på vegetabilske olier. Naturli’s Smørbar indeholder eksempelvis:
Rapsolie (39%), vand, kokosolie (22%), sheaolie (13%), mandelsmør (2%), salt, emulgator (lecitin), gulerodsjuice, citronsaft og naturlig aroma.
Den længere liste af ingredienser i Smørbar er tilsat for at få et produkt, der kan være en god erstatning for smør i både konsistens og smag. Selvom indholdslisten er længere, er Smørbar et økologisk produkt, hvor der stilles krav til brug af eksempelvis tilsætningsstoffer, og de fleste ingredienser er da også rene råvarer.
Men det er ikke alle plantesmør, der er økologiske, og der er også forskel på, hvilke vegetabilske olier der bruges, så tjek indholdslisten, hvis du vil være sikker på, hvad du spiser.
Læs også disse artikler:
- Plantefars – er det virkelig så sundt som vi tror?
- Hvad er umami?
- Pulverkaffe - fakta og viden om instant kaffe
- Er leverpostej usundt? Alt du skal vide om leverpostej
Halvt så meget mættet fedt i plantesmør
Sammenligner man næringsindholdet i Lurpak smør med Naturli’s Smørbar, ser det således ud:
Indhold per 100 gram | Lurpak smør | Naturli’ Smørbar |
Energi | 739 kcal | 681 kcal |
Fedt | 82 gram | 75 gram |
Heraf mættet fedt | 52 gram | 26 gram |
Salt | 1,2 gram | 0,9 gram |
Smørbar indeholder en smule færre kalorier og lidt mindre fedt og salt, men kan du bedre lide smagen af smør, er det ikke værd at spare de få kalorier. Mere interessant er det måske, at indholdet af mættet fedt er halveret i Smørbar i forhold til Lurpak smør.
Mættet fedt skal vi helst ikke have for meget af ifølge de nuværende kostråd, om end forskerne de seneste år, er blevet mere i tvivl om, hvorvidt det også er så skadeligt som hidtil troet.
Mindre CO2 udledning ved plantesmør
Et af argumenterne for at skære ned på animalske produkter og vælge plantebaserede i stedet, er af hensyn til klimaaftrykket. Overordnet set, er produktionen af animalske produkter nemlig betydeligt mere belastende for miljøet end produktionen af vegetabilske produkter.
Dermed bør plantesmør være betydeligt bedre for miljøet end animalsk smør. Og ser man på Naturli’s egne udregninger, udledes der også fem gange mindre CO2 ved produktionen af deres Smørbar sammenlignet med et animalsk smørbart produkt.
Men helt så simpelt er det desværre ikke.
Mange plantesmør-produkter indeholder nemlig palmeolie, som er belastende for miljøet at producere. Produktionen af palmeolie rydder store arealer med regnskov, der går ud over både klima og dyreliv. Der er dog nogle producenter, der forsøger at tage højde for dette.
Naturli’s plantesmør, Smørbar, er et af de få produkter, der ikke indeholder palmeolie. Og både Coop og Becel anvender RSPO-certificeret bæredygtig palmeolie, der burde sikre, at der ved etablering af palmeolieplantager tages højde for dens miljømæssige indvirkning, så regnskovsområder eksempelvis ikke ryddes til fordel for nye palmeolieplantager.
Men om alle producenter af plantesmør med palmeolie anvender bæredygtig palmeolie er uvist.
Smagen minder om smør
Men hvad med smagen? Kan smagen af plantesmør hamle op med den gode gamle smag af ”rigtig” smør?
Ja, det er der noget, der tyder på. I hvert fald, hvis man ser på de smagstest, der er lavet. Smagen er ofte god og kan sammenlignes med smør eller Kærgården, mens konsistens er blødere end almindeligt smør og minder mere om Kærgården.
Dog smelter plantesmør hurtigere end almindeligt smør, når det står ved stuetemperatur, så måske er det ikke så velegnet til at stå på bordet til de lange familiefrokoster.
Plantesmør kan være god erstatning for smør
Overordnet set kan plantesmør være en god erstatning for smør. Det indeholder mindre mættet fedt, der er sat i forbindelse med blandt andet en øget risiko for hjertekarsygdomme.
Plantesmør indeholder dog stort set lige så mange kalorier som en almindelig pakke Lurpak. Der er altså ingen grund til at tro, at du kan komme ekstra smør på brødet, blot fordi det er plantebaseret. Det feder lige så meget som almindeligt smør.
Miljømæssigt kan der være en fordel ved plantesmørret, da der udledes mindre CO2 ved produktionen. Men vær obs på, om der er palmeolie i og i så fald, om palmeolien er produceret på en bæredygtig måde.
Men elsker du dit almindelige smør, og har et fornuftigt indtag af animalske produkter, så er der ingen grund til at droppe smørret.
Kilder: www.naturli-foods.dk, www.lurpak.com, www.becel.com, www.coop.dk.
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Erik Bo Jensen
kan smørbar bruges til bearnaise