Er leverpostej usundt? Fødevareekspert Charlotte Mithril gennemgår fakta om leverpostejens indhold af vitaminer, fedt, smag og meget mere.
Leverpostej er en af danskernes nationalspiser og en klassiker i madpakken og på frokostbordet, men er leverpostej usundt?
For leverpostej er blevet udskældt gennem tiden, blandt andet på grund det forholdsvis høje indhold af fedt og spørgsmål omkring indhold af blandt andet A-vitamin og zink.
Så kan vi roligt spise vores leverpostej, eller er det usundt, og er der noget, vi skal være bekymrede for?
Hvad er der egentlig i leverpostej?
Hjemmelavet leverpostej består primært af lever og spæk tilsat eksempelvis mel, løg, krydderier, fløde og bouillon.
Færdiglavet leverpostej er desuden ofte tilsat skummetmælkspulver, konserveringsmiddel, stabilisator og antioxidanter.
Hvis du vil undgå forarbejdede fødevarer og tilsætningsstoffer, skal du altså lave din leverpostej selv. Se opskrift på nem og lækker leverpostej her på Madens Verden.
Du kan også vælge en økologisk variant, hvor der stilles større krav til brug af tilsætningsstoffer.
Så meget fedt er der i leverpostej
Det høje indhold af spæk giver leverpostej det høje fedtindhold, hvilket ofte får folk til at spørge sig selv, om leverpostej er usundt?
I et forsøg på at begrænse indholdet af fedt i leverpostej, er der lavet forskellige fedtfattige udgaver. I stedet for en del af spækket, kan der være tilsat eksempelvis kartofler, mel, bygfibre, fond, vand, salt og sukker.
Typisk ligger indholdet af fedt i en almindelig leverpostej mellem 15-25 gram per 100 gram leverpostej, mens det ligger mellem 5-10 gram i en fedtfattig udgave (herunder også for eksempel kyllingepostej).
Der er altså betydelig forskel på mængden af fedt og dermed kalorieindholdet i de to typer af leverpostej.
Men kan det svare sig at vælge den fedtfattige udgave?
Den gode smag sidder i fedtet
Fedt er med til at give leverpostej smag. Når fedt erstattes med kartofler, vand, hvedemel og andre stivelsesprodukter, mistes noget af den gode smag.
For at kompensere for den manglende smag, tilsættes ofte mere salt, sukker og andre sødestoffer til fedtfattige leverpostejer.
Der kan også anvendes smagsforstærkere som gærekstrakt, glutamat og mononatriumglutamat (E621-E625).
Saltindholdet er generelt højt i leverpostej og indeholder ca. 1,5 gram per 100 gram leverpostej. Så vær opmærksom på, at saltindholdet kan være endnu højere i de fedtfattige udgaver.
Leverpostej indeholder vigtige vitaminer og mineraler
Traditionelt baseres leverpostej på svinelever, men okse- og kalvelever og lever fra fugle (fx kylling) kan også benyttes.
Generelt spiser vi ikke meget indmad i Danmark, selvom indmad indeholder mange sunde vitaminer og mineraler. Leveren i leverpostej kan dermed være en vigtig kilde til bl.a. A-vitamin, B12-vitamin, folat, jern, selen og zink.
Alle er vigtige for vores generelle sundhed.
Kvinder får for lidt jern
Mange danskere får ikke nok jern gennem kosten. Særligt danske kvinder i den fødedygtige alder, lider af jernmangel.
Her er leverpostej en rigtig god kilde og indeholder ca. 5 mg jern per 100 gram leverpostej. Så meget tyder altså på, at leverpostej ikke er usundt.
Ingen grund til bekymring
Det høje indhold af A-vitamin i lever har givet anledning til bekymrede gravide, da man anbefaler, at gravide ikke spiser ren lever.
Men da indholdet i leverpostej er mindre, kan gravide, ifølge Sundhedsstyrelsen, roligt spise leverpostej i mindre mængder.
Også indholdet af zink har tidligere skabt debat, da der blev sået tvivl om, hvorvidt man kendte niveauet af zink i leverpostej.
Men det er velkendt, hvor meget zink, der er i leverpostej: 2,5 mg per 100 gram. Ifølge Fødevarestyrelsen er leverpostej dermed en rigtig god og naturlig kilde til zink, som er livsvigtig for mennesker.
Spis trygt leverpostej
Du kan derfor trygt spise din daglige leverpostejsmad.
Hvis du er bekymret for kalorieindholdet, så kan et tyndt lag leverpostej på en tyk skive rugbrød, sagtens være et sundt indslag i den daglige frokost.
En almindelig leverpostejsmad med agurk vil typisk indeholde ca. 146 kcal og 4 gram fedt.
Til sammenligning vil en spegepølsemad med remoulade og ristede løg indeholde ca. 303 kcal og 19 gram fedt, altså over dobbelt så mange kalorier og næsten fem gange så meget fedt!
Så tænk også over, om det er værd at vælge den fedtfattige udgave.
Kilder: Vitakost.
Tallene kan variere afhængigt af mærke osv.
Se også disse artikler
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Ole
Det der er usundt ved en klassisk Leverpostej, er Hvedemelet, og så hvis man lige smider det på Rugbrød 😛
Helge
Jeg elsker min kones hjemmelavede postej hvor hun hakker bacon i farsen. 😊