Frosne kartofler kan være en fin løsning på et nemt tilbehør, men hold øje med ingredienslisten, hvis du vil undgå tilsætningsstoffer.
I en travl hverdag kan det være en kærkommen hjælp til aftensmaden at købe en pose frosne kartofler, der er lige til at komme i ovnen som tilbehør.
Men hvad er der egentligt i posen med de frosne kartofler, og er de lige så sunde som friske kartofler?
Mange varianter
Poser med frosne kartofler lige til at komme i ovnen findes i mange forskellige varianter.
De fås for eksempel som kartoffelbåde, pommes frites, kartoffelskiver, kartoffelskruer (twister), kroketter, rösti osv. Desuden findes de både i økologiske og ikke-økologiske udgaver.
Prisen varierer betydeligt afhængig af producent.
Hvordan laves de?
Frosne kartofler er typisk kartofler, der er skåret ud, blancherede, forstegte og så frosset ned.
De har altså været igennem en længere forarbejdningsproces, inden de fryses og kommes på pose.
Når vi så får posen hjem, får de endnu en tur i ovnen, inden de er klar til middagsbordet.
De frosne kartofler forarbejdes og opvarmes altså en del mere, end hvis du tager friske kartofler, som du skærer ud og kommer direkte i ovnen.
Vitaminer og mineraler mistes
Jo mere du forarbejder og tilbereder kartofler (og grøntsager generelt), jo flere af de sunde vitaminer og mineraler mistes.
Ved hvert trin i snitning, blanchering, stegning, frysning, opbevaringstid i fryseren og stegning hjemme i køkkenet igen, vil der mistes sunde næringsstoffer.
Der vil derfor typisk være færre vitaminer og mineraler i de frosne kartofler, end hvis du laver dine ovnkartofler selv fra friske kartofler.
Læs mere om tilberedning af grøntsager her: Tilberedning af grøntsager – hvad er bedst?
Hvad er der i?
Der er temmelig stor forskel på ingredienserne i de frosne kartofler, afhængigt af hvilken type du vælger.
Grundingredienserne er kartofler og vegetabilsk olie, og nogle varianter indeholder intet andet end disse to ingredienser, for eksempel økologiske kartoffelbåde fra Gram Slot.
Dog kan ingredienslisten blive temmelig lang, jo længere væk fra den ”naturlige” kartoffel, du kommer.
Pommes frites kan for eksempel indeholde tilsætningsstoffer som stabilisator og fortykningsmiddel, mens kartoffelrösti, kroketter og skruer (twister) kan indeholde en lang række af andre ingredienser og tilsætningsstoffer.
Se eksempler på ingredienser i tabellen her:
Indhold per 100 gram | Energi (kcal) | Fedt (gram) | Ingredienser ud over kartofler og vegetabilsk olie |
Økologiske kartoffelbåde (Gram Slot) | 127 | 4,7 | Ingen |
Bølge pommes frites (First Price) | 140 | 4 | Stabilisator (E450) |
Tapas kartofler (Flensted) | 153 | 5 | Modificeret kartoffelstivelse, rismel, maltodextrin, hævemidler (E450, E500), fortykningsmiddel |
Kartoffel rösti (Vores) | 165 | 7 | Salt, løgpulver, peber, smagsforstærker (E 621), stabilisator (E 450), canolaolie (raps), dextrose |
Kartoffelkroketter (Vores) | 170 | 5,5 | Vallepulver (MÆLK), dextrose, salt, løgpulver, emulgator (E 471), krydderier (muskatnød). |
Kartoffelskruer (Vores) | 180 | 8,2 | Hvedemel, salt modificeret kartoffelstivelse, krydderier, chilipeber, hvidløgspulver, løgpulver, hævemiddel (E 450), dextrose, gærekstrakt, paprikaekstrakt, peberekstrakt. |
Vær obs på fedtindholdet
Mængden af fedtstof i frosne kartofler kan variere.
Fedtindholdet ligger typisk omkring 4-8 gram per 100 gram, mens kalorieindholdet ligger mellem 125-180 kcal per 100 gram.
Jo mere forarbejdede de kartoflerne er og jo flere ingredienser de indeholder – jo højere er typisk også fedtindholdet og kalorieindholdet.
Tilberedning: Ovn eller friture?
Læser man tilberedningsanvisningen på posen, anbefaler nogle producenter, at kartoflerne kan varmes i ovnen eller frituresteges.
Vær opmærksom på, at indholdet af fedt angivet på pakken er for indholdet i selve posen.
Frituresteger du de kartoflerne i olie, vil de altså kunne optage mere olie fra frituren og fedtindholdet og dermed kalorieindholdet vil dermed øges.
Er frosne kartofler sunde?
Der er ikke et enkelt svar på, om frosne kartofler er sunde. Det afhænger af typen, ingredienser, forarbejdning og tilberedningsmetode.
Frosne kartofler, der er så lidt forarbejdet som muligt, og som kun indeholder samme ingredienser, som du ville bruge hjemme, nemlig kartofler og olie, kan sagtens være en rigtig god løsning i en travl hverdag.
Vælger du de meget forarbejdede varianter som kroketter og skruer, bevæger vi os væk fra de naturlige råvarer og får i stedet tilført tilsætningsstoffer og mere fedt.
En god rettesnor kan være at gå efter de økologiske varianter. Her stilles der nemlig krav til brugen af tilsætningsstoffer.
Og tilbered altid dine kartofler i ovn fremfor friture, hvis du vil undgå et højt fedt- og kalorieindhold.
Få gode tips til dine frosne kartofler her:
Tilberedning af frosne pommes frites i ovn (med gode tips)
Du kan også nemt lave dem selv, se opskrifter her:
- Ingen reklamer og annoncer
- Gratis app uden annoncer
- 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
- Adgang til den populære favoritliste
- Adgang til at printe opskrifterne
- Kæmpe tak fordi du bakker op om Madens Verden
Ole
Den friske Kartoffel er heller ikke sund...