Madens Verden

Søg
  • Login
    • Login
    • Bliv medlem
    • Selvbetjening
    • Log ud
  • Konto
    • Favoritliste
    • Selvbetjening
    • Log ud
logo til madens verden
  • Opskrifter
    • Aftensmad
    • Brød
    • Kager
    • Airfryer
    • Æggeretter
    • Tilbehør
    • Dessert
  • Populære
  • Inspiration
  • Madplaner
  • Råvareguide
  • Viden om mad
  • Shop
  • PLUS
Her er du: Forside › Viden om mad › Er frosne kartofler sunde? Få svaret her

Er frosne kartofler sunde? Få svaret her

Frosne kartofler kan sagtens fås uden tilsætningsstoffer som disse fra Gram Slot, der kun indeholder kartofler og rapsolie. Foto: Charlotte Mithril
Del gerne:
5
SHARES
FacebookMessenger5PinterestEmailSMS
Opdateret: 8. september 2023 - Udgivet: 8. september 2023

Frosne kartofler kan være en fin løsning på et nemt tilbehør, men hold øje med ingredienslisten, hvis du vil undgå tilsætningsstoffer.

I en travl hverdag kan det være en kærkommen hjælp til aftensmaden at købe en pose frosne kartofler, der er lige til at komme i ovnen som tilbehør.

Men hvad er der egentligt i posen med de frosne kartofler, og er de lige så sunde som friske kartofler?

Mange varianter

Poser med frosne kartofler lige til at komme i ovnen findes i mange forskellige varianter.

De fås for eksempel som kartoffelbåde, pommes frites, kartoffelskiver, kartoffelskruer (twister), kroketter, rösti osv. Desuden findes de både i økologiske og ikke-økologiske udgaver.

Prisen varierer betydeligt afhængig af producent.

Hvordan laves de?

Frosne kartofler er typisk kartofler, der er skåret ud, blancherede, forstegte og så frosset ned.

De har altså været igennem en længere forarbejdningsproces, inden de fryses og kommes på pose.

Når vi så får posen hjem, får de endnu en tur i ovnen, inden de er klar til middagsbordet.

De frosne kartofler forarbejdes og opvarmes altså en del mere, end hvis du tager friske kartofler, som du skærer ud og kommer direkte i ovnen.

Vitaminer og mineraler mistes

Jo mere du forarbejder og tilbereder kartofler (og grøntsager generelt), jo flere af de sunde vitaminer og mineraler mistes.

Ved hvert trin i snitning, blanchering, stegning, frysning, opbevaringstid i fryseren og stegning hjemme i køkkenet igen, vil der mistes sunde næringsstoffer.

Der vil derfor typisk være færre vitaminer og mineraler i de frosne kartofler, end hvis du laver dine ovnkartofler selv fra friske kartofler.

Læs mere om tilberedning af grøntsager her: Tilberedning af grøntsager - hvad er bedst?

Hvad er der i?

Der er temmelig stor forskel på ingredienserne i de frosne kartofler, afhængigt af hvilken type du vælger.

Grundingredienserne er kartofler og vegetabilsk olie, og nogle varianter indeholder intet andet end disse to ingredienser, for eksempel økologiske kartoffelbåde fra Gram Slot.

Dog kan ingredienslisten blive temmelig lang, jo længere væk fra den "naturlige" kartoffel, du kommer.

Pommes frites kan for eksempel indeholde tilsætningsstoffer som stabilisator og fortykningsmiddel, mens kartoffelrösti, kroketter og skruer (twister) kan indeholde en lang række af andre ingredienser og tilsætningsstoffer.

Se eksempler på ingredienser i tabellen her:

Indhold per 100 gramEnergi (kcal)Fedt (gram)Ingredienser ud over kartofler og vegetabilsk olie
Økologiske kartoffelbåde (Gram Slot)1274,7Ingen
Bølge pommes frites (First Price)1404Stabilisator (E450)
Tapas kartofler (Flensted)1535Modificeret kartoffelstivelse, rismel, maltodextrin, hævemidler (E450, E500), fortykningsmiddel  
Kartoffel rösti (Vores)1657Salt, løgpulver, peber, smagsforstærker (E 621), stabilisator (E 450), canolaolie (raps), dextrose
Kartoffelkroketter (Vores)1705,5Vallepulver (MÆLK), dextrose, salt, løgpulver, emulgator (E 471), krydderier (muskatnød).  
Kartoffelskruer (Vores)1808,2Hvedemel, salt modificeret kartoffelstivelse, krydderier, chilipeber, hvidløgspulver, løgpulver, hævemiddel (E 450), dextrose, gærekstrakt, paprikaekstrakt, peberekstrakt.

Vær obs på fedtindholdet

Mængden af fedtstof i frosne kartofler kan variere.

Fedtindholdet ligger typisk omkring 4-8 gram per 100 gram, mens kalorieindholdet ligger mellem 125-180 kcal per 100 gram.

Jo mere forarbejdede de kartoflerne er og jo flere ingredienser de indeholder - jo højere er typisk også fedtindholdet og kalorieindholdet.

Tilberedning: Ovn eller friture?

Læser man tilberedningsanvisningen på posen, anbefaler nogle producenter, at kartoflerne kan varmes i ovnen eller frituresteges.

Vær opmærksom på, at indholdet af fedt angivet på pakken er for indholdet i selve posen.

Frituresteger du de kartoflerne i olie, vil de altså kunne optage mere olie fra frituren og fedtindholdet og dermed kalorieindholdet vil dermed øges.

Er frosne kartofler sunde?

Der er ikke et enkelt svar på, om frosne kartofler er sunde. Det afhænger af typen, ingredienser, forarbejdning og tilberedningsmetode.

Frosne kartofler, der er så lidt forarbejdet som muligt, og som kun indeholder samme ingredienser, som du ville bruge hjemme, nemlig kartofler og olie, kan sagtens være en rigtig god løsning i en travl hverdag.

Vælger du de meget forarbejdede varianter som kroketter og skruer, bevæger vi os væk fra de naturlige råvarer og får i stedet tilført tilsætningsstoffer og mere fedt.

En god rettesnor kan være at gå efter de økologiske varianter. Her stilles der nemlig krav til brugen af tilsætningsstoffer.

Og tilbered altid dine kartofler i ovn fremfor friture, hvis du vil undgå et højt fedt- og kalorieindhold.

Få gode tips til dine frosne kartofler her:

Tilberedning af frosne pommes frites i ovn (med gode tips)

Du kan også nemt lave dem selv, se opskrifter her:

5 gode opskrifter med kartofler i ovn

Om Charlotte
charlotte mithril
Charlotte Mithril

Charlotte er fødevare- og ernæringsekspert og har en ph.d. om Ny Nordisk Hverdagsmad fra Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet. Charlotte laver smagstest, vidensartikler og opskrifter til Madens Verden.
  • Ingen reklamer og annoncer
  • Gratis app uden annoncer
  • 5% rabat på Madens Verdens kogebøger
  • Adgang til den populære favoritliste
  • Adgang til at printe opskrifterne
  • Bemærk: Ingen bindingsperiode
Køb adgang 295,-
(Pris er for medlemskab i et HELT år)

Kommentarer

    Del dine ideer og tanker med os andre her: Annuller svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Påkrævede felter er markeret *

  1. Ole skriver

    november 02, 2023 at 4:17 am

    Den friske Kartoffel er heller ikke sund...

    Svar

Footer

Om Madens Verden

Madens Verden udgives af Moderne Medier ApS, der ejes af Holger Rørby Madsen.

Moderne Medier ApS
A.P. Møllers Allé 43B
2791 Dragør
CVR: 42394157

Kontakt

Mail: hej@madensverden.dk

Læs mere om Madens Verden her

Redaktion

Holger Rørby Madsen, ejer og ansvh.
Katrine Rørby Madsen, redaktionschef
Jan Sørensen, vinkender

Madens Verden PLUS

Bliv medlem nu. Undgå reklamer, når du bruger opskrifterne, og få din egen favoritliste. Samtidig støtter du op om den fortsatte udvikling af Madens Verden. Tak.

Rettigheder

Kopiering fra Madens Verden må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node. Du må altid gerne linke til indhold på Madens Verden.

Cookie indstillinger Cookie & Privatlivspolitik

Copyright: Madens Verden!

Følg med her
Instagram
Facebook
Youtube
Slip for reklamer - bliv støttemedlem af Madens Verden nu

madens verden logo opskrifter på god mad

OBS: Vi har ingen bindingsperiode! Og vi elsker vores medlemmer.

Bliv medlem her for kun 295 kr. for et HELT år
Eller fortsæt gratis med annoncer.